USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Волинь готується до другої хвилі епідемії: Ігор Палиця проінспектував інфекційний госпіталь в Боголюбах

11 Вересня 2020 12:29
Народний депутат України від Луцька, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця відвідав тимчасовий інфекційний госпіталь Волинської обласної клінічної лікарні, який був створений на початку квітня. Саме тут надають медичну допомогу хворим з важкою формою респіраторної хвороби СОVID-19, зокрема, з супутніми ендокринними, цереброваскулярними та онкологічними патологіями.

Нагадаємо, 18 березня, коли на Волині ще не було зафіксовано випадків зараження коронавірусною інфекцією, Ігор Палиця ініціював проведення розширеної наради за участю медиків та місцевої влади, де обговорили план боротьби з поширенням COVID-19 в регіоні. Ключове питання – гроші.

Відтак народний депутат і засновник Фонду «Тільки разом» з власних коштів виділив 20 мільйонів гривень і закликав бізнес та меценатів долучитися до фінансування. Також Ігор Палиця звернувся до депутатів Волинської обласної та Луцької міської рад із закликом зняти з фінансування окремі статті бюджету та виділити кошти для боротьби з коронавірусом.

Уже наступного дня депутати міської ради виділили на ці потреби 60 мільйонів гривень, ще через день аналогічне рішення ухвалили депутати обласної ради. Задля ефективного використання коштів, оптимізації закупівель та оперативного забезпечення медзакладів Волині ці гроші акумулюють на рахунку обласної лікарні.
За словами очільника обласної лікарні Олександра Дударя, станом на 10 вересня використано майже 30,8 мільйона гривень.

На сьогоднішній день в інфекційному стаціонарі розгорнуто 177 ліжок. З перших днів його роботи розпочалося інтенсивне навчання медичних кадрів, формування матеріально-технічної бази та оснащення стаціонару. Зокрема, перепланували та реконструювали відділення згідно з вимогами інфекційного контролю. Також в інфекційному стаціонарі встановили нову централізовану мережу подачі кисню, що дало змогу збільшити кількість кисневих точок для пацієнтів.

Як зазначив Олександр Дудар, завдяки тому, що лікарський штат сформований із спеціалістів різного профілю, усі хворі отримують високоспеціалізовану медичну допомогу не лише з приводу коронавірусної хвороби, але й усіх супутніх захворювань.

«Мультифункціональні бригади лікарів, до складу яких входять анестезіологи, пульмонологи, гематологи, кардіологи, ендокринологи із вищими кваліфікаційними категоріями, працюють цілодобово. При необхідності викликаємо інших високоспеціалізованих фахівців: кардіохірургів, нейрохірургів, отоларингологів, травматологів, проктологів», – розповів керівник закладу.
Під час візиту Олександр Дудар продемонстрував Ігорю Палиці потужний кисневий резервуар, аналоги якому є лише в національних науково-дослідницьких центрах. Його встановлення дозволило вдвічі збільшити кількість ліжкомісць із подачею кисню.

«Мені подобається чіткість його роботи. Приїхав автомобіль на 20 тонн, підключив розетку, та протягом 30 хвилин закачав 10 тонн кисню. Прилади показують нам тиск, скільки кисню ми взяли за добу і, відповідно, скільки кисню потрібно замовляти наступного разу. Попередньо укладений договір на три поставки по 10 тонн», – поінформував Олександр Дудар.
Ігор Палиця наголосив, що основне завдання клінічної лікарні – збільшення кількості ПЛР-тестів та кисневих точок, адже це те, що може допомогти припинити розповсюдження коронавірусу.

«Коли у людини виявили коронавірус, вона має самоізолюватися, а не здати тести і ще 11 днів, очікуючи його результати, ходити між людьми та заражати їх. Чому епідемія? Тому що люди вчасно не самоізолюються. Важливо, щоб за необхідності люди отримували кисневу допомогу. У цьому закладі ми оновимо операційну, адже нам вдалося виділити окреме приміщення, де замкнута система каналізації та водовідведення. У ній надають допомогу лише хворим на СOVID-19. В інших інфекційних лікарнях таких операційних немає», – зазначив Ігор Палиця.
Також він звернув увагу на помилковість дій уряду на початку епідемії коронавірусу: «Коли в березні уряд визначив інфекційні лікарні, як базові для боротьби з коронавірусом, – це було помилкою. Вони повинні були в кожному обласному та районному центрі визначити такі самі приміщення, як тут, обладнати їх та запустити під боротьбу з коронавірусом. Сьогодні після медичної реформи багато лікарень в обласних та районних центрах пустує. А інфекційні лікарні не були обладнані операційними, там немає кисневих точок. Натомість розповсюдження хвороби все йшло і йшло».

Не оминув нардеп і питання сезонних хвороб, адже в інфекційні лікарні нині перебувають пацієнти не лише з коронавірусом, тож люди можуть заражати один одного.

«Нині завершилося літо, в інфекційні лікарні поступають хворі з сезонними хворобами. Це в нас з місцевого бюджету виділили кошти, і ми відремонтували свою інфекційну лікарню та зробили вентиляцію з боксів, тому люди не дихають тим самим повітрям. А 99% інфекційних лікарень в Україні такого не мають – люди, які хворіють різними хворобами, дихають однаковим повітрям та можуть заражати один одного», - наголосив Ігор Палиця.

Насамкінець він закликав лікарів готуватися до епідемії, адже хвороба нині не подолана, тому слід бути готовим до будь-якого перебігу подій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Інспектор Показати IP 11 Вересня 2020 15:18
а місця то є?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus