USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Китайську стіну» у Луцьку звели через ментальність народу

31 Січня 2014 09:01
«Китайська стіна» - так називають міську дев'ятиповерхівку завдовжки 1750 метрів, яка об’єднує 40 будинків по проспектах Соборності та Молоді. Споруда увійшла до рейтингу найнезвичніших будівель України за версією видання «Взгляд». Унікальність забудови свого часу відзначили і французькі архітектурні журнали, інформує «Волинь-нова».

Цей житловий комплекс ще дім-сороканіжка, де 120 однакових під’їздів. З висоти пташиного польоту будинок схожий на вулик.

Як розповів виданню начальник обласного управління містобудування та архітектури Юрій Казмірук, будинок, що в народі зветься «Великою китайською стіною», почали зводити 1974 року для працівників меланжевого комбінату.

«Автори проекту - волинські архітектори Василь Маловиця і Ростислав Метельницький - запропонували неординарне для тогочасного Луцька рішення: сконцентрувати внутрішній простір у затишних шестикутних двориках. У радянські часи багатоповерхівки на Волині, на відміну від сусіднього Львова, зводили переважно вздовж транспортних магістралей. Коли живеш на такому протязі, все наче крізь тебе проходить, а спільний двір - це середовище, яке об’єднує людей. Якщо на Луцьку «китайську стіну» глянути зверху, вона нагадує бджолині соти.

А у двориках - як у вулику: магазини, аптеки, дитячі майданчики. Такий тип забудови відповідає нашій ментальності, адже для українців багато важать родинні почуття, дім. Оригінальність підходу наших майстрів свого часу відзначила міжнародна архітектурна спільнота. Французькі спеціалізовані журнали називали «бджолиний» будинок зразком прогресивного підходу в містобудівельній практиці. У Радянському Союзі всі мешкали в однакових будинках. Їх споруджували начебто для здешевлення процесу. Але, змушуючи жити в типових квартирах, ходити в типові дитячі садки і школи, партія формувала певний світогляд. Усі повинні були навіть мислити однаково, індивідуальне не схвалювалося.

Народжена в незалежній Україні молодь може навчатися і в Кембриджі. А для людей мого віку інститут в обласному центрі був найбільшою мрією. Тому на той час розробка з відхиленнями від нормативу вважалася революційною», - розповів Юрій Казмірук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
viktor Показати IP 31 Січня 2014 09:18
Дещо про Китайську стіну: Под видом великих идей коммунизма, Китайцы придут и захватят Сибирь. Чтобы русский по пьяне не тырил в них риса- Большую стену, из стекла и бетона, По Уралу до Каспия - они возведут. Не остановит их Карабас с бородою, С морской булавою министр Щойгу, Ни бездорожье и дух перегара во рту, И даже бригада даунецких титушек Не сможет Сибирь у китайцев отнять.
Александр до viktor Показати IP 31 Січня 2014 10:01
Это есть образец комментария для "Волынских новостей"! ВН, возьмите себе на заметку в рамочку. Удалять нельзя оставить))
інфініті до Александр Показати IP 31 Січня 2014 20:10
Так когда то в школе, если не читал какой-нибуть рассказ, стоишь уверенно рассказываеш какой-то бред, а учитель ржёт)))
fe Показати IP 31 Січня 2014 09:46
Ой щось ті архітектори лукавят:-) яка стіна найкраща архітектурна спооруда луцька це дуратіно :-) ше кілька поколінь архітекторів будуть вчитись як з 50 кв метрів зробити 1000
voron до fe Показати IP 31 Січня 2014 10:31
Найкраща архітектурна споруда - фонтан в центрі Луцька)) з висоти пташиного польоту його не видно, зате зблизька зовсім не нагадує фонтан)
Петьо до voron Показати IP 31 Січня 2014 14:17
Ви не тямите)). Це замаскований фонтан для вибраних. Його не видно ні з висоти, ні з низини, ні з середини. Зате по накладних в бухгалтеріях - видно щороку все більше й більше )))
Ольга Показати IP 22 Квітня 2020 17:11
Нашій чудовій країні треба терміново розвивати туризм! У нас стільки пам'яток та шикарних місць для туризму та відпочинку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus