USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Лучанка Ксенія Вдячна презентувала дебютну збірку поезій «Поки холоне чай…»

9 Травня 2018 19:11
30 поезій – ліричних, ніжних, чуттєвих і вражаючих своєю глибиною – ввійшли до дебютної збірки творів «Поки холоне чай…», яку презентувала публіці 30-річна поетеса Ксенія Вдячна (творчий псевдонім Оксани Ганущак).

До привітного читального залу Луцької бібліотеки-філії №10 завітали родина, численні шанувальники, друзі та колеги Ксенії по багатьох спільних мистецьких проектах, щоб привітати авторку з ювілеєм і з публікацією невеликої за форматом, але дуже вишуканої у голубій акварельній палітурці книжечки «Поки холоне чай…».


Символічний збіг числа 30 в долі Ксенії: у такому віці з величезного поетичного доробку були відібрані лише найцінніші та найвиразніші вірші для виходу авторки «у світ». Має значення і досягнутий на цей момент життя рівень поетичної майстерності, тому в цій збірці досвідчений колега-літератор визначить і класичні силабо-тонічні вірші, і вільно-римовані поезії, і верлібри.



Як народився промовистий літературний псевдонім Ксенії Вдячної? До цього підштовхнули пережиті життєві труднощі, віра друзів у талант дівчини. Вона розповідає: «До 22 років я нікому не показувала своїх поезій, соромилася. Але в один момент я прокинулась і зрозуміла: у мене не таке ім’я!

І вирішила взяти собі такий псевдонім «Вдячна Богу за життя». Вийшла відразу на Театральний майдан читати свою поезію. Потім читала свої вірші в різних закладах, кафе, клубах…». Ксенія твердо переконана, що поет має бути живим, тобто читати особисто свою поезію людям, весь перебувати в комунікації з публікою.

Тепер Ксенія Вдячна відома багатьом лучанам яскравими персональними проектами та участю у масштабних мистецьких заходах, серед яких: головні ролі у постановках «Україна Чураївна» (за мотивами поезії Ліни Костенко), «Озерний вітер» (за однойменною повістю Юрка Покальчука) волинської режисерки Наталки Максимчук, інших виставах аматорського театру «Вперше», численні публічні виступи у різних локаціях міста.



Назва збірки інтригує: що це за проміжок часу – поки холоне чай? Хвилина, може дві, та не більше… «Поки холоне чай,.. змінюється погода, а перехожі залишають свої невидимі сліди у щоденному портреті міста… Люди зізнаються одне одному в коханні… десь на Сході хоробрі воїни захищають Батьківщину», – пише у передмові літературна редакторка збірки, поетеса, письменниця Лєна Шторм. Саме вона допомогла поетесі в опрацюванні і підготовці матеріалу збірки до публікації, також представила результат цієї спільної праці глядачам у ролі модераторки заходу.


Над оригінальним дизайном книжки, котрий так яскраво виділяє її серед інших, попрацювала Неля Жиговець. А неповторні музичні фантазії у виконанні Анастасії Гусенцевої створили природну атмосферу співзвуччя з театралізованим дійством-презентацією. Глядачі отримали цікавий досвід – побачили, як сама Ксенія «проживає» перед публікою власні вірші, відкриваючи найпотаємніші куточки свого характеру в надемоційній непередбачуваній імпровізації під звуки чуттєвої музики.

А поки холоне чай, можна зробити паузу, по-новому глянути на прості речі, які щодня оточують нас, і відчути потребу бути вдячним за це життя. Три розділи збірки відображають найважливіші протестовані досвідом авторки теми: смакуючи «Чай каркаде», молода жінка переживає ліричні настрої; а з чашкою «Імбирного чаю з лимоном» Ксенія роздумує над власним життєвим шляхом – унікальним серед тисяч інших людських стежин. Терпкий «Волошковий чай» концентрує думки поетеси навколо долі Батьківщини.

Формат «відкритого мікрофону» дав можливість близьким людям, друзям, колегам і шанувальникам Ксенії почитати її вірші і привітати з важливою подією у творчому житті. Серед гостей події – учасники літературно-мистецького об’єднання «Без меж» Валерій Гнатюк, Ольга Антош, Людмила Мартинова, режисерка аматорського театру «Вперше» Наталка Максимчук і його актори Антон Гніздюк, Руслана Волосюк, журналісти, шанувальники її таланту.

«Поки холоне чай»

Сонце вже ранок гріє...

Тішусь, що травень-май

Любить усіх! Радію,

Ксюшка, з тобою я,

Бо не напій... чекаю:

Книгу, що йде в життя!

З першим дитям вітаю!!!», – привітав з літературним «первістком» Ксенію її друг і колега-поет Юрій Щербик.



Своєю чергою, схвильована дебютантка подякувала усім за підтримку і радість спільної праці над мистецькими проектами, поділилася планами на майбутнє. Приємні миті презентації зафіксував на згадку луцький фотохудожник Віктор Петрук, а усі охочі змогли придбати збірку «Поки холоне чай…» з автографом поетеси.



Фото події люб’язно надав луцький фотохудожник Віктор Петрук

Фото збірки і аркушів з віршами – гості події Олени Мальви

Відео авторки

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Надія Показати IP 9 Травня 2018 19:58
Дякую, Маша за гарну статтю, в якій ти передала всю атмосферу події
Читачка Показати IP 9 Травня 2018 23:44
Вірші вразили душевністю і легкістю. Нових віршів і вдячних читачів!
Читач Показати IP 10 Травня 2018 18:49
Йомана! І хто цю книгу купить? Я прочитав ті сторінки, яки є на фото, то в мене ледь очі не повитікали! Народ! Ви що? Схаменіться! Тут ні рими, ні смаку... все на купу. Бляха, де ж ті генії сучасної літератури? Мабуть так і доведеться перечитувати Костенко!
Анонім Показати IP 10 Травня 2018 22:37
Який обра*з "даруй героям війни". Ну і клас!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus