USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Лучанина Івана Виговського пом’янули староукраїнською. ФОТО

9 Квітня 2010 10:58
Мистецька акція «Шляхетський соймик Волинський» присвячена пам’яті Івана Виговського учора відбулася у стінах Художнього музею.

На свято пам’яті українського гетьмана зібралися представники українського козацтва, влади, митці та небайдужі лучани.

Як розповіла завідувачка музею Зоя Навроцька, ідею святкування митцям «підкинув» Луцький міський голова Богдан Шиба. Мер під час однієї з подій у листопаді минулого року згадав Івана Виговського, як видатного гетьмана і лучанина. Тоді працівники музею почали досліджувати життя гетьмана і довідалися, що він починав свій поступ саме у Луцьку.

На початку вечора, представники «Козацького стрілецького братства» разом з міським головою встановили проект пам’ятної таблички, присвяченої Івану Виговському. Опісля її планують вилити з міцнішого матеріалу, наприклад, із бронзи. Присутні жартували, що наступна дошка має бути присвячена Степанові Бандері.


Потому разом з козаками присутніх пригощала Зоя Навроцька настійкою на волинській траві «панікаділо».

Основне дійство відбувалося у приміщені музею. Майже усі присутні були вдягнуті у вишиванки.

Серед картин минулих століть присутніх розважав гурт старовинної музики «Хорея Козацька» на чолі з Тарасом Компаніченком.

Музики не лише виконували пісні доби Виговського та Хмельницького, акомпануючи на народних інструментах, а й декламували поезії та трактати староукраїнською мовою.

Нагадаємо, нещодавно Богдан Шиба заявив, що планує назвати іменем гетьмана одну з центральних вулиць Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus