USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лауреатом літературної премії імені Івана Корсака став письменник з Одеси

16 Вересня 2019 10:00
У неділю, 15 вересня, в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків уже вдруге відбулося вручення літературної премії імені Івана Корсака.

Цього року на конкурс було подано 17 творів. Перемогу здобув письменник з Одеси Микола Суховецький. Поважне журі високо оцінило його трилогію про Кирило-Мефодіївське братство – «Зустріч у Лаврі», «Дівчина з голубом» та «Сніг на фортеп’яні», головними героями якої стали Тарас Шевченко, Микола Костомаров та Пантелеймон Куліш.



Вітаючи присутніх, директор видавництва «Ярославів Вал» Михайло Слабошпицький наголосив на тому, що ця літературна премія має неабияку вагу і є абсолютно унікальною.

«У Франції, де література є своєрідною релігією, дві з половиною тисячі літературних премій. Україна про це не сміє й думати. Та хтось мусить вести за собою наше суспільство. Тому я маю велику душевну втіху, відчуття сатисфакції від того, що у нас тепер є премія імені Івана Феодосійовича Корсака, яку започаткувала його родина спільно з видавництвом «Ярославів Вал». Нині ми вручатимемо її уже вдруге», – зауважив він.



«Історичний роман – це частина мистецтва. А мистецтво має кілька функцій – пізнавальну, психологічну, інформаційну, має забезпечувати естетичну насолоду. Історичний роман і поєднує в собі насолоду, пізнання, формування цінностей та естетичного смаку», – наголосив фундатор премії Віктор Корсак, який цього дня святкував ювілей.

Цьогорічний лауреат літературної премії імені Івана Корсака Микола Суховецький коротко розповів присутнім про свою трилогію, відтак подякував фундаторам та поважному журі за високу оцінку його літературного доробку. «Після такого визнання працюватиму з іще більшою силою, а завдяки отриманій премії зможу перевидати ці твори, аби їх читали і читали», – пообіцяв він.

Потому слово взяв минулорічний лауреат Петро Кралюк.



«Я довго думав, як же віддячити родині Корсаків за честь бути першим лауреатом цієї премії, – розповів він. – І вирішив укласти збірку своїх іронічних оповідань під назвою «Каган і хохлята», яку вдалося видати саме завдяки премії, яку отримав. Цю книгу я присвятив Іванові Феодосійовичу Корсаку та Михайлові Федотовичу Слабошпицькому. При нагоді хочу подарувати примірник Миколі Суховецькому».

«Луцьк пишається тим, що тут жив і творив Іван Корсак, – сказала заступниця міського голови Луцька Ірина Чебелюк. – Він був мудрим, інтелігентним, добрим. А мені як мамі найбільше імпонує те, як він виховав своїх дітей, адже вони продовжують його шлях. Тож дякуємо вам за вашу працю та меценатство й щиро зичимо процвітання, здобутків. І хай те, що ви робите, стане прикладом для нащадків».



Скориставшись нагодою, Михайло Слабошпицький висловив сподівання, що міська влада посприяє тому, аби вулицю генерала Карбишева якомога швидше назвали іменем достойного лучанина Івана Корсака.

Із почесною нагородою лауреата привітала головна редакторка журналу «Київ», у якому неодноразово публікували твори Івана Корсака, Теодозія Зарівна. А його товариш, голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Львівщини Михайло Ватуляк висловив сподівання, що з часом ця премія посяде достойне місце з-поміж поважних літературних нагород.



Родзинкою імпрези стали виступи вокального дуету «Душа Волині» у складі Алли Опейди та В’ячеслава Судими і співачки й бандуристки Ірини Котлицької, які виконали пісні на слова Івана Корсака, музику до яких написали Мирослав Стефанишин та Олександр Синютін.



Згадуючи Івана Феодосійовича, головний редактор «Літературної України» Сергій Куліда порівняв його прозу зі скринею з коштовними перлинами, які він відшукав і показав нам.

А Марія Іванівна Корсак, яка все життя була музою Івана Феодосійовича, скромно зазначила: «Ми завжди старалися жити по правді й по совісті. Бути добрими і простими. Я вважаю, що для батьків найбільшою нагородою, найкращим підсумком життя є те, що їм дякують за їхніх дітей. І ви знаєте, коли в сім’ї є любов, це передається і прийдешнім поколінням. Здається, у нас це вийшло».

Нагадаємо, премію 2018 року започаткувала родина письменника спільно з видавництвом «Ярославів Вал», вручення відбувається до дня народження Івана Корсака 15 вересня щорічно. Згідно з положенням про літературну премію імені Івана Корсака, твір, представлений до участі на здобуття нагороди, обов’язково має бути присвячений історії України, написаний українською мовою на високому художньому рівні та мати великий читацький розголос. Лауреат отримує диплом, медаль та грошову винагороду – 50 000 гривень.

Довідково. Микола Суховецький народився 15 січня 1947 року в селі Писарівка Волочиського району, Кам’янець-Подільської (нині Хмельницької) області. Український письменник-прозаїк, поет, критик, есеїст. Член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus