USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Луцьк буденний: вулиця Нестора Бурчака

28 Жовтня 2016 19:00
Вулиця Нестора Бурчака простягнулася між вулицями Винниченка та Шопена. Вона оминає навчальні корпуси Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, пролягає біля Меморіалу і виходить на Шопена в районі кільця.

Ще на початку ХХ століття цієї вулиці не існувало. Територія була заболочена, якісь споруди могли стояти лише край нинішньої Винниченка. Наприкінці 1920-х років тут почали будувати державну гімназію імені Тадеуша Костюшка. Частина корпусу була витягнута вглиб району. Це і поклало початок вулиці, вважає краєзнавець Вальдемар Пясецький. Перша назва – Гімназійна.

Другий містобудівний акт, який заклав початок вулиці як міського об’єкту, стало будівництво містечка для державних службовців, яку називали урядовою колонією. Котеджі містечка розкинулися на нинішніх вулицях Літній та На Таборищі, а дорога між містечком і католицьким кладовищем (нинішній Меморіал) стала вулицею, яку назвали іменем польського генерала Казимира Пуласького. Вулиця тягнулася від нинішнього перетину з вулицею На Таборищі.

В часи війни вулиці кілька разів змінювали назву, а в 1960-х об’єдналися. Некрасов – російський поет ХІХ століття. Його ім’я вулиця носила до 2009 року, коли була перейменована на Нестора Бурчака, ректора Луцького педагогічного інституту у 1980-х роках, депутата.

Сьогодні вулиця не має наскрізного проїзду. З вулиці Винниченка – тупик між корпусами університету. Основна проїзна гілка плавно перетікає в Ярощука і Потапова в районі університетської каплички.

Над вулицею височіють дерева Меморіалу, кілька будинків колишньої урядової колонії та кілька нових житлових корпусів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus