USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На полицях сільських бібліотек Волині з'явилися книжкові новинки

3 Лютого 2017 19:00
Ще влітку минулого року Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» започаткував гарну ініціативу – дарувати сільським бібліотекам комплекти нових книг. Як зазначає керівник східної філії Фонду Олександр Мельничук, літературу вже завезли в села Ківерцівського, Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів. У першому кварталі 2017 року книги отримають ще 20 сільських бібліотек згаданих районів\, повідомили у прес-службі Фонду.

Зокрема, січень ознаменувався гарними подіями для книгозбірень Ківерців. Районні бібліотеки для дітей і для дорослих отримали від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» нову літературу. За словами найактивніших читачів, які зібралися у день передачі книг, такі подарунки годі переоцінити. І дорослі, і діти з непідробною цікавістю гортали сторінки свіжих видань українських та зарубіжних авторів і шикувалися у чергу за обраними книгами.

З відомими письменниками спілкуються у Skype

«Районна бібліотека для дорослих обслуговує понад три тисячі користувачів різного віку. Найбільше читачів відвідують читальний зал, адже там – свіжа періодика і комп’ютери з доступом до інтернету, – відзначає директор централізованої бібліотечної системи Любов Михальчук. – Однак ми з колегами відзначаємо приємну тенденцію: люди повертаються до читання книг. Навіть ті, хто «пересів» на електронні носії, переходять на паперові. Тим паче, що нині є великий вибір творів популярних авторів».
За словами Любові Михальчук, працівники бібліотеки намагаються не відставати від колег із Луцька: поповнюють фонди за кошти благодійників, беруть участь у різноманітних міжнародних проектах. Саме тому студенти вишів, які живуть у Ківерцях, знаходять у місцевій бібліотеці всю потрібну інформацію та літературу. Пишуть тут реферати, курсові роботи, готуються до занять.
Важливо, що в читальному залі Ківерцівської районної бібліотеки користувачам заборонено грати в комп’ютерні ігри. Це – позиція керівництва, яке вважає: у книгозбірні слід розвиватися, готувати презентації та міні-проекти. Одне слово, не гайнувати час.

Щоб залучити до бібліотеки якомога більше читачів, тут по кілька разів на місяць проводять тематичні заходи, організовують зустрічі з письменниками та бесіди у Skype з популярними авторами. За горнятком духмяного чаю з поціновувачами літературних новинок тут спілкуються Володимир Лис, Надія Гуменюк, інші волинські письменники. А найчастіший віртуальний гість читацької зали – Мирослав Дочинець.

З-поміж постійних відвідувачів ківерцівської бібліотеки багато людей поважного віку. Завсідники книгозбірні – вчитель української мови і літератури Наталія Кругляк та колишня вчителька Ганна Кулачек – наголошують, що бібліотека для них – фактично друга домівка. Тут можна обмінятися враженнями від прочитаної книги, поговорити про життя, просто поспілкуватися з однодумцями в теплій атмосфері.
«У часи стрімкого технічного розвитку книга не втрачає актуальності, а бібліотека зберігає статус культурно-освітнього центру, куди завжди йдуть і дорослі, й діти по пораду, мудре слово», – вважає Наталія Кругляк.
Дитяча книга – основа інтелектуального розвитку

Щиро зраділи новим книгам і користувачі дитячої районної біб­ліотеки. Завдяки зусиллям учителів та бібліотекарів наймолодші школярі є найактивнішими читачами. У формулярах деяких учнів доводиться доклеювати сторінки, адже діти міняють літературу по кілька разів на місяць. Як-от Вік­торія Мосійчук, яка віддає перевагу цікавій книзі, а не сидінню за комп’ютером.

«У нашій родині читають усі братики й сестрички, а їх у мене восьмеро. Люблю читати казки та оповідання. Книги треба читати, щоби бути розумною», – каже четвертокласниця Вікторія.
Заступник директора із роботи з дітьми Ківерцівської ЦБС Любов Доридор зазначає: у дитячій бібліотеці завжди людно, книги не залежуються. Хлопчики люблять читати про техніку, автомобілі, підводний світ. Дівчатка обирають казки, історії про фей, оповідання про тварин.

«На жаль, нині бібліотеки сповна не фінансуються, тому ми дуже дякуємо Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» за такі чудові книги. Ви фактично долучилися до інтелектуального розвитку юного покоління. Нині не кожна родина може дозволити собі купити гарну книгу, але її можна узяти в нашій бібліотеці завдяки небайдужим благодійникам», – наголосила Любов Доридор.

Менеджер ківерцівського представництва Фонду Ольга Матвійчук переконана: бібліотеки потрібно підтримувати. Адже з книг ми черпаємо нові знання, читаючи, стаємо грамотнішими. Торік Фонд уже поповнив літературою вісім сільських бібліотек Ківерцівського району. Це казки, фантастичні романи, науково-популярні книжки, програмові шкільні твори.
Найближчим часом представники Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» передадуть комплекти книг і в інші сільські бібліотеки Ківерцівського району.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus