USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Найвизначніше документальне кіно світу зняли в Україні

2 Серпня 2014 22:45
Найстаріший та найавторитетніший кіножурнал Sight & Sound, оприлюднив результати голосування за найвизначніший документальний фільм всіх часів.

101 член жюрі, яке складалось з більше 200 критиків і 100 фільммейкерів з усього світу, назвали найкращим документальним фільмом усіх часів українську стрічку Дзиґи Вертова (на фото) "Людина з кіноапаратом"(1929), вивівши її на першу сходинку найавторитетнішого кінорейтингу. Про це повідомляє Національний центр Олександра Довженка.

"Людина з кіноапаратом" - друга стрічка Дзиґи Вертова, створена на Одеській кінофабриці ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління) спільно з талановитим братом-оператором Михаїлом Кауфманом. Після виключення з Совкіно, Вертова запросили до України керівництво ВУФКУ, яке лояльніше ставилось до мистецьких експериментів, час яких у Росії вже минув. Ліберальна політика українського уряду наприкінці 1920-х на противагу догматичній політиці в Росії, спричинила справжній потік еміграції кіномитців в Україну: свої експерименти змогли тут здійснити Дзиґа Вертов, Михаїл Кауфман, Микола Шпиковський, Іван Перестіані, Микола Охлопков та Володимир Маяковський, який створив для ВУФКУ три кіносценарії.

Неоднозначно сприйнятий критиками, й зовсім незрозумілий аудиторії, авторефлексивний експеримент Вертова невдовзі був викреслений з історії радянського кіно й надовго забутий. "Людину з кіноапаратом" згадали лише в 1960-х роках по смерті режисера, коли кінематографісти французької "нової хвилі" перевідкрили його творчість.

Знятий в Одесі, Києві та Харкові фільм є методологічним посібником для кінодокументалістів і одночасно "фільмом про фільм", в якому ставляться питання про природу безпристрасної фіксації реальності.

"Людина з кіноапаратом" - взірець унікального монтажного експерименту, про життя радянського мегаполіса, в якому ще рясно розлиті ознаки славетної політики українізації - написи, гасла, плакати тощо.

Це неймовірно, що німа стрічка 1929 року отримала таке визнання кінопрофесіоналів, адже до неї номінували 1000 фільмів від зародження кінематографа до наших днів, кожен п'ятий з яких був знятий після 2000 року .

Журнал Sight & Sound - найстаріший з існуючих, кіножурнал у світі. Виходить видання у Великобританії з 1932 року. З 1952 року кожних десять років журнал публікує рейтинги найвизначніших ігрових фільмів всіх часів за результатами опитувань сотень кінопрофесіоналів з усього світу.

Рейтинг Sight & Sound вважається найавторитетнішим в середовищі кінематографістів. В останньому рейтингу 2012 року "Громадянин Кейн" Орсона Веллса, фільм-лідер рейтингу впродовж останніх 50 років, вперше був витіснений з першої позиції тріллером Адьфреда Гічкока "Запаморочення". В цьому ж рейтингу, в якому не розрізнювались ігрові та неігрові фільми, "Людина з кіноапаратом" посіла феноменальне 8 місце серед фільмів всіх часів, що й спонукало BFI запровадити окремий рейтинг документальних фільмів.

Повний рейтинг голосування по 50 найвидатнішим документальним стрічкам всіх часів оприлюднять в вересневому номері журналу Sight & Sound, який вже в серпні з'явиться в продажу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 2 Серпня 2014 22:56
чудове артдеко. от як було добре то сталiнської чуми. до чого довели людей за 70 рокiв радянської влади. живемо гiрше нiж тодi
Дончанин до Анонім Показати IP 2 Серпня 2014 23:06
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus