USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Неймовірна колекція старожитностей у власному музеї волинянина

6 Лютого 2015 10:46
Волинянин Олександр Нікітчук із Брониці Камінь-Каширського району створив власну колекцію старожитностей. Чоловік навіть збудував із дерев'яних брусів окреме приміщення, де обладнав музей. Тепер сюди приходять на екскурсії учні місцевої школи. Зібраними експонатами цікавляться й дорослі. Про це інформують наші колеги з газети Волинь-нова.

На дерев'яних сходах виставлена колекція глиняних глечиків та макітр, тому обережно піднімаємося у велику залу. Тут і справді є на що подивитися! Не кожен краєзнавчий музей може похвалитися такою експозицією. Праворуч – чималий дерев'яний стіл із лавками, які застелені домотканими доріжками. Посередині — вимурувана цегляна грубка, за нею — ткацький верстат.

— Раніше всі зібрані речі зберігав у гаражі, — пояснює 39–річний господар. — Коли будував льох, то вирішив зверху над ним зробити музейну кімнату. Адже вже маю що показати. Зацікавився предметами старовини літ двадцять тому. І помаленьку назбирав колекцію, яку постійно поповнюю. В музеї найбільше люблять гратися мої діти. І сусідські приходять. Коли грубку пропалюю, то тут тепло й затишно.

Пан Олександр цікаво розповідає про експонати. Кожен із них має свою історію. Серед найдавніших — справжня кам'яна сокира, якою наші пращури рубали ліс. На стіні — колекція підков різних розмірів. Тут чимало старожитностей господарського призначення: спеціальні сокири для тесання колод, ступа з товкачем, жорна, на яких ще й зараз можна змолоти зерно на борошно, прядки для вовни та льону, давня круподерка. Особливу увагу привертає французький розвідний ключ, якому років сто.

Окремий розділ музею — військові трофеї. Під стіною вишикувалися різного діаметру гільзи від снарядів ще Першої світової війни, поряд — австрійська каска. Пан Олександр демонструє велику поперечну пилку німецького виробництва. Таким інструментом полонені російські солдати різали дуби, коли 1914–го в навколишніх лісах прокладали вузькоколійку. Вагонетками деревину вивозили до залізничної станції, а звідтіля відправляли в Німеччину та Австрію.

— Ось цю скрипку мені віддала старенька бабуся, яка жила на одному з хуторів, — показує Олександр Нікітчук. — Як розповідала, інструмент зробив її чоловік ще перед німецькою війною. Він був здібним музикантом і грав на весіллях.

У кутку на полиці розмістилися металеві раритети: найрізноманітніші праски та самовари. Є в цій колекції французькі ложки 1812 року, які друзі привезли з Москви. Їх знайшли, коли копали траншею на будові. Не можна обминути увагою нумізматичну колекцію. Значна частина монет царської та цісарської чеканок, є й рідкісні — японські, котрі привіз у село учасник війни 1905–го, а нащадки зберегли.

У Брониці пишаються своїм односельчанином Олександром Нікітчуком — любителем історії та старожитностей. Але далеко за межами свого району він відомий ще й як вмілий костоправ. Іноді за допомогу йому віддячують старовинними речами. І таким чином він поповнює свою колекцію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus