USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Облрада може оголосити 2017 рік Роком УПА на Волині

30 Березня 2017 18:02
Проект рішення про проголошення 2017 року на Волині роком УПА та вшанування 70-річчя примусової депортації українців підтримали члени постійної комісії Волинської обласної ради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Проектом рішення пропонується також впорядкувати та встановити пам’ятні знаки воїнам УПА, облаштувати під’їзних шляхів та встановити розпізнавальних знаки-вказівники, які ведуть до місць бойової слави повстанців.

Також пропонується влаштувати оздоровлення ветеранів УПА у санаторіях «Лісова пісня» та «Пролісок».

Крім цього, розповідає перший заступник голови облради Олександр Пирожик, є пропозиція щомісяця виплачувати з обласного бюджету по 200 гривень кожному ветерану.

«Загалом, ми пропонуємо діяти в трьох напрямках: провести заходи щодо вшанування загиблих, щодо популяризації подвигу наших предків та конкретні соціальні завдання. Нагадаю, що 28 квітня 70 років тому відбулася полська репресивна операція «Вісла» й совітська «Захід». Це був час, коли країни, які захопили наші території, виселяли українців в одну та іншу сторони, як росіяни, так і поляки. На сьогодні в області є більше 200 людей-ветеранів УПА, які мають посвідчення. Вони двічі на рік отримують по 200 гривень. Ми пропонуємо кошти давати щомісяця, це буде десь до 500 тисяч гривень на рік із обласного бюджету. Наголошу, що так роблять й інші області. Цим ми віддамо шану загиблим, тим, хто досі серед нас, та будемо виховувати в молоді національну ідентичність», - вважає Пирожик.

Згідно проекту рішення, у рамках заходів з відзначення Року УПА та вшанування 70-річчя примусової депортації українців передбачають врахувати необхідність: вшанування 110-річчя з дня народження Головнокомандувача УПА, голови Секретаріату Української Головної Визвольної Ради Романа Шухевича (07.07.1907 р.н.); вшанування українських жертв польської репресивної операції «Вісла»; примусової депортації близько 150 тисяч українців з українських етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Підляшшя (28 квітня - 70 років від початку проведення); вшанування українських жертв радянської репресивної операції «Захід»; примусової депортації близько 80 тисяч українців із Західної України до Сибіру, крайньої Півночі та Далекого Сходу (21 жовтня - 70 років від початку проведення).

Окрім цього, в документі рекомендують передбачити кошти на: впорядкування та встановлення пам’ятних знаків воїнам УПА; облаштування під’їзних шляхів, доріг, встановлення розпізнавальних знаків-вказівників, що ведуть до місць бойової слави УПА; збір спогадів, свідчень очевидців, роботу в архівах з метою видання збірників документів, науково-популярних і художніх творів та книг, у яких висвітлюється діяльність і боротьба УПА; проведення відповідних тематичних виставок, експозицій, постановки вистав, у співпраці з волинськими телевізійниками - зняття документальної стрічки про діяльність та боротьбу УПА; проведення молодіжних, національно-патріотичних і культурно-мистецьких заходів на місці створення УПА - в урочищі Вовчак Турійського району, урочисте відзначення на території історичного комплексу «Вовчак. Волинська Січ» 75-річного ювілею від дня створення УПА.

Передбачити кошти на вищезгадані заходи мають намір доручити Волинській обласній державній адміністрації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
123 Показати IP 30 Березня 2017 18:18
Про українсько-польську дружбу після прийняття цього рішення можна буде забути...
ще не зовсім свідоми Показати IP 30 Березня 2017 19:20
Рахую доцільним та невідкладним, "членам комісії" в честь 70-річчя "грандіозного свята" перейменувати планету Венеру на планету Бандеру. А чому б і ні, назва буде гарна,зарубіжні інвестори прийдуть, гроші в бюджет принесуть
іван Показати IP 30 Березня 2017 20:20
о,нефіг чім голову заморочити
? Показати IP 30 Березня 2017 21:31
Це знов"масковський след"...ще один повід подратувати сусідів.
свідомий Показати IP 31 Березня 2017 07:41
А Пирожик і "Свобода" все ніяк не заспокояться? От хто колотить Україну!!!
777 Показати IP 31 Березня 2017 08:54
облрада повела себе державницьки

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus