USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Погляди»: арт-проекти польських фотохудожників у Галереї мистецтв

21 Січня 2018 19:54
20 січня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відбулася урочиста презентація і зустріч з авторами виставки «Погляди». Ця подія відкрила низку культурних заходів, що проводилися в Луцьку з нагоди 16-річчя діяльності Міжнародного проекту культурно-професійних обмінів, очолюваного Володимиром Павліком.

Презентацію вшанували своєю присутністю гості Міжнародного проекту – група фотохудожників з Польщі та Німеччини: голова Союзу польських фотохудожників Йоланта Ричерська, голова спілки фотохудожників Варшави Магдалена Вдович-Вєжбовська і їх колега Ришард Карчмарські, а також гість із Берліна Кшиштоф Чарски. Вони представили волинській публіці 5 авторських фотопроектів під загальною назвою «Погляди».

Міжнародний проект культурно-професійних обмінів Володимира Павліка відомий не лише в Україні, а й за кордоном успішною працею у створенні позитивного образу нашої країни у культурному і фаховому європейському просторі. Завдяки практиці народної дипломатії спілкування учасників здійснюється напряму і без бюрократичних зволікань у форматі мистецьких подій і сертифікованих фахових тренінгів, екскурсій до історичних локацій, літературно-музичних імпрез. Найціннішим тут є те, що ці контакти будуються на взаємній зацікавленості і часто переростають у дружбу різних людей з багатьох країн, розвиваються і міцніють. У цьому переконалися понад 3 тисячі учасників із 18 країн світу двох континентів. «Люди швидше знайдуть спільну мову, ніж політики», – поділилися секретом вдалого менеджменту керівник проекту Володимир Павлік і його основний закордонний партнер Шандор Незепа на відкритті виставки «Погляди».

Велика галерейна зала дозволила оптимально розмістити різні за тематикою, емоційним наповненням і авторською візуалізацією фотопроекти європейських професіоналів. Зустріч з авторами, учасниками і організаторами дала гостям події можливість відчути атмосферу взаємоповаги і щирого спілкування, у якій народжувалися представлені світлини.

Відкриває експозицію серія світлин Ришарда Карчмарського «Береги дитинства». У об’єктиві польського мистця – село Залухів, його люди і неперевершені краєвиди волинської глибинки. Фото були зроблені під час його численних мандрівок до України на запрошення Володимира Павліка та Петра Філюка – а саме йому належала ця ідея, адже він родом із Залухова.

Приймав польського гостя директор місцевої школи Сергій Лукашик і знайомив із життям односельчан. Під час своїх репортерських прогулянок Ришард розмовляв із багатьма жителями Залухова, брав участь у подіях села, вивчав цікаві місцини. Звичайно ж, перша виставка світлин відбулася у селі на свято Петра і Павла кілька років тому і зібрала всіх його жителів. Згодом сотні світлин були скомпоновані у фотоальбом «Береги дитинства. Залухів», а також презентовані польським глядачам на кількох масштабних виставках.

На великоформатних, драматичних у чорно-сірій палітрі світлинах визнаної польської фотохудожниці Йоланти Ричерської волиняни впізнають обличчя людей, промовисті локації, створені самим життям виразні композиції. Її проект «Сусіди» у повній версії налічує понад 100 робіт, зібраних під час мандрівок до міст і сіл України в 2014-2016 рр. Представлена наразі «волинська серія» показує те, яким бачить Йоланта наш добросусідський край і намагається зрозуміти нас у ракурсі історичних подій і людських доль. «Ми часто бачимо один одного стереотипно і поверхово, а хотілося б зрозуміти реалії – як воно насправді є. Побудувати «міст» між людьми набагато швидше, ніж між державами», – поділилася роздумами з цього приводу пані Йоланта.
Йоланта Ричерська

Надзвичайно сильні по своєму впливу на глядача фотопортрети Магдалени Вдович-Вєжбовської. «Просто не вистачає чоловіка. Зустрічі з вдовами» – це задокументовані нею зустрічі з овдовілими жінками, які розпочалися після власного сумного досвіду – смерті тата. Мисткиня розповідає: «Все почалося з моєї мами… Тоді я зрозуміла, що хочу пізнати більше таких жінок. Даю можливість героїням говорити і слухаю. Не задавала багато питань. Виявилося, що важливішим від самих фотографій є зустрічі та розмови. Деколи слова, а частіше мовчання було важливішим…» Біля кожної світлини – лаконічна розповідь героїні: спогади про чоловіка, її переживання і думки.
Ришард Карчмарські і Магдалена Вдович-Вєжбовська

Фотомистець із Берліна Кшиштоф Чарски уже відомий волинському глядачеві яскравою презентацією, яку він реалізував завдяки співпраці із Міжнародним проектом культурно-професійних обмінів у Луцьку рік тому. Цього разу він представив серію жіночих портретів «За кадром». Приємно, що на світлинах ми можемо побачити і луцьких моделей у популярній туристичній локації міста – біля знаменитого будинку скульптора Миколи Голованя. Майстрові жіночого портрета вдалося створити серію чуттєвих, фантазійних образів різних за характером жінок – кожної із них незабутньої і неповторної.

Завершує експозицію серія «Три сонети», реалізована Ришардом Карчмарським у 2013 році в Криму, де він побував у місцях, пов’язаних із творчістю Адама Міцкевича. Технічно світлини виконані спеціальною камерою-обскурою, прототипом фотографічного апарату, тому отримано цікавий ефект зображення локацій. У час цифрових фото і можливостей сучасної обробки зображень використання цієї методики професіоналом говорить про необмежені засоби для творчості й реалізації задуму.

Така непересічна культурна подія очікувано зібрала багатьох учасників Міжнародного проекту, партнерів, відомих фотохудожників Волині, мистців, журналістів і друзів. Формат події «без офіціозу» дотримувався до кінця: глядачі висловлювали враження про світлини, фахівці жваво обмінювалися контактами для подальшої співпраці.

Переглянути виставку «Погляди» визнаних європейських мистців шанувальникам художньої світлини можна у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ протягом 10 днів. Галерея мистецтв на вул. Лесі Українки 24а працює з середи по п’ятницю з 11 до 18 год. з обідньою перервою 14-15 год., у суботу і неділю – з 11 до 15 год. Вільний перегляд експозицій в усіх залах.


Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr18/pohlyady/

Марія Пилипчук

Фото події люб’язно надані Олегом Бурлакою

Фото робіт надані авторами
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
олег Показати IP 22 Січня 2018 09:51
наші їдуть в польщу батрачити та принижуватись а наш люстрований суддя міліардер запрошує за десятки тисяч долларів польських фотографів щоб познімали його рідне село. Пір під час чуми. Звихнута країна та люди . Краще б ці гроші в дитбудинок цей дов?аний злодій суддя віддав.
Терпець Показати IP 22 Січня 2018 15:40
культура останніми десятиліттями рідко не прислуговує властителям, які привчають українця до пшека аби не було бучі, коли пшекам землю почнуть продавати цілими селами... ГОТУЮТЬ ҐРУНТ...
лучанин Показати IP 22 Січня 2018 22:46
Нам дорога в Росію, а не в Європу там наші коріння, там усе ясно, там наші брати.
Волинянка Показати IP 23 Січня 2018 10:27
Подяка В.Павліку за виставку і концерт!
Людмила Показати IP 23 Січня 2018 12:12
Поки заздрісники анонімно сичать, цей чоловік насолоджується життям і показує іншим, як можна класно проводити час. Зичу від усього серця Володимирові міцного здоров"я і удачі в усіх його справах!
Галя до Людмила Показати IP 25 Січня 2018 09:31
це мова про наших братів поляків а не про його

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus