USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Письменники Волині відсвяткували ювілей

8 Листопада 2010 09:39
На Волині відбулися урочистості, присвячені 30-річчю створення обласної організації Національної спілки письменників України.
Нині організація має 34 члени спілки. На рахунку волинських письменників – десятки поетичних і прозових книг. Вони лауреати письменницьких конкурсів, володарі всеукраїнських та міжнародних відзнак, стали кращими в сучасній українській літературі, інформує «Волинь-нова».
Ведучими літературного вечора «Натхненне слово Лесиного краю» були народний артист Олександр Якимчук та тележурналіст Галина Старцева.
Пісні на слова нині вже покійного Олександра Богачука виконав народний артист України Василь Чепелюк.
Василь Гей, який очолював спілку в нелегкі часи, розповів про спілчанські справи організації, подякував облдержадміністрації за фінансову підтримку у виданні книг волинських письменників. Він запропонував хвилиною мовчання вшанувати тих волинських письменників, які відійшли у вічність.
На сцені виступив ансамбль пісні і танцю «Колос». Його художній керівник, народний артист України Олександр Огородник тісно співпрацює з письменницькою організацією Волині, зокрема з Василем Геєм. Він написав, а «Колос» виконує не один десяток пісень на його слова.
До вітань приєдналися білоруські письменники з Бреста, котрі не вперше на Волині. Це, зокрема, Іван Мельничук, Микола Сенкевич, Микола Папєка.
Пісні на слова Йосипа Струцюка та Петра Маха виконували дует «Душа Волині» у складі заслуженої артистки України Алли Опейди та заслуженого працівника культури В'ячеслава Судими.
Заступник голови облдержадміністрації Віталій Карпюк, привітавши письменників з ювілеєм, вручив групі письменників подяки голови облдержадміністрації.
На вечорі читали свої вірші Валентина Штинько, Надія Гуменюк, Клава Корецька, Ніна Горик, Ната Гранич, Тетяна Яков'юк, Ігор Ольшевський, Ольга Ляснюк, Олена Пашук, Вікторія Литвак, на рахунку яких відомі книги, звання лауреатів.
Член президії Національної спілки письменників, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький розповів про нелегку долю письменників України, про те, що волинські письменники попри всі негаразди достойно заявили про себе. Він вручив премію імені Дмитра Нитченка Василю Простопчуку.
Нагороди від імені Національної спілки письменників України вручив волинським майстрам пера заступник голови спілки Василь Шкляр.
Вітали письменників, дякували їм за співпрацю заступник начальника управління освіти і науки Юліан Таранчук, проректор Волинського національного університету імені Лесі Українки Ірина Констанкевич.
До ювілею у ВАТ «Волинська обласна друкарня» побачили світ видання «Волинь літературна: наші сучасники» та «Письменники Волині».
Нинішній голова Волинської організації Національної спілки письменників України Ніна Горик подякувала усім присутнім, котрі розділили з письменниками радість свята.
Довідково:
Волинська організація Спілки письменників України з'явилася 1980 року. Протокол про її створення підписав Павло Загребельний, котрий тоді очолював Спілку письменників України. До Волинської обласної організації СПУ також входили і письменники Рівненщини
Відповідальним секретарем спілчанської організації було обрано Петра Маха. Першими у Волинській організації були Олександр Богачук, Василь Гей, Віктор Лазарук, Йосип Струцюк, Михайло Пронько, Микола Смолярчук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus