USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Це буде чорна біда і сором», - Корсак про музей Липинського

12 Листопада 2010 07:13
У музеї-садибі В’ячеслава Липинського можуть обвалитися стіни і обсипатися штукатурка.

Таке побоювання висловив депутат Волинської обласної ради Іван Корсак під час засідання регіональної ради з гуманітарних питань, - пише 11 листопада «Віче-інформ».

У музеї триває реконструкція, проте кошти на неї надходять повільно. Відповідно, повільні і темпи робіт.

У музеї немає опалення. А тепло там необхідне, аби не постраждала штукатурка у приміщенні, і роботи не були проведені даремно, - зауважив заступник начальника управління культури Волинської ОДА Василь Ворон.

Він наголосив, що уже протягом 15 років два працівники садиби Липинського взимку змушені працювати вдома, адже у них бракує теплого приміщення.

Іван Корсак на це зауважив, що коли це питання виноситься на розгляд депутатських комісій чи сесію, то музейники формулюють його надто м’яко.

«Це буде ганьба на всю Україну, якщо обваляться стіни і обсиплеться штукатурка», - зауважив Корсак.

Мовляв музейники занадто делікатно просять голову ОДА Бориса Клімчука та депутатський корпус чимшвидше виділити кошти. «Це буде чорна біда і сором», - резюмував Іван Корсак.

Довідково:

У 1830-х роках Затурці як придане, перейшли у власність старої шляхетської родини Липинських. У тутешньому родинному маєтку й народився В’ячеслав Липинський, як пишуть в енциклопедіях – теоретик українського консерватизму.

Маєток обіймав територію в 700 з гаком гектарів. Будинок було закладено в 1871-му році, навколо садиби було висаджено сад і розплановано парк. Дуби, акації, липи, каштани, горіх висаджені були у певних композиціях, утворюючи алеї, кола, «острови».

Під час Першої світової будівля сильно постраждала. Новий господар – Станіслав Липинський – вирішує на старому фундаменті збудувати новий палац з кам’яним першим і дерев’яним другим поверхом, який дуже гарно палає вже за Другої світової.

З середини 1990-х садиба, де облаштовано меморіальний музей Липинського, з перемінним успіхом реставрується (джерело)

Відкриття садиби планується на квітень 2012 року – до 130-річчя від дня народження Липинського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Липинський молодший Показати IP 12 Листопада 2010 08:29
«Це буде ганьба на всю Україну, якщо обваляться стіни і обсиплеться штукатурка» А може й на краще. Землю захопить якийсь бізнесмен і вистроїть там справжній маєток із опаленням, теплою підлогою. Але для себе. І буде доглядати. На відміну від України.
Олена Кузьмич Показати IP 12 Листопада 2010 10:29
http://pravda.lutsk.ua/news/24607/ колеги, нічого не нагадає? Запитання не до "ВН", а до "Віче-інформ"?
Юрій Ричук до Олена Кузьмич Показати IP 12 Листопада 2010 10:40
Колего, ти абсолютно права ))). Матеріалу на ВП раніше не бачив, але щойно порівняв його і у "Віче" - сто пудів у вас передерли
Олена Кузьмич Показати IP 12 Листопада 2010 10:47
От то ж, зараз газетку купимо, почитаємо і будемо розмовляти...
Чуб Показати IP 12 Листопада 2010 11:30
Айм соу сорі, хто заслужив - уже отримала по попі за відсутність посилання.
Олена Кузьмич Показати IP 12 Листопада 2010 13:18
Сподіваюся, що цього більше не повториться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus