USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьк «імпортують» поетів з інших міст

9 Лютого 2014 11:22
Привозити до Луцька молодих поетів з різних регіонів України вирішило культурне об’єднання «100 Вт».

Новий проект «Made in»стартував 8 лютого у Луцьку.

Як розповів керівник культурного об’єднання Володимир Столярчук, проект створили для того, щоб привозити у Луцьк творчих людей з інших міст та давати їм можливість поділитися творчістю з лучанами. Оскільки усіх луцьких поціновувачів поезії «прокатати» усіма містами культурне об’єднання не зможе, вирішили запрошувати гостей у Луцьк. Під час першого поетичного вечора ділилися своїм творчим доробком троє авторів з Луцька та гості з Рівного та Острога.



Першою декламувала свою поезію представниця Луцька Катерина Пташка. Як розповіла поетка, вона частково «made in» Рівне, адже саме з цього міста походить її тато. У зв’язку із «революцією в Україні та у душі», вона наразі не пише віршів, тому читала свої старі твори українською та російською.



Наступною декламувала поезію гостя з Рівного Ксюша Субурай. Як зауважив Володимир Столярчук, кожен із її віршів, як кинджал самурая, потрапив у серце слухачів.



Представниця Луцька Аня Яблучна зазначила, що неважливо, хто та де «made in», тому що кожен з нас зроблений у своєму мікрокосмосі. Зі слів поетеси, у її віршах немає легкості та ніжності, яка притаманна дівчатам. Втім, усі вірші йдуть від серця, тож їй приємно бачити щирі сльози у слухачів. Вона побажала усім присутнім максимум щирості та світла.



Поетка з Рівного з «гострим» псевдонімом та водночас «ніжна та затишна», зі слів Володимира Столярчука, людина Вікторія Дикобраз декламувала поезію наступною. Вона зізналася, що розгубилася щодо того, який статус підтверджувати – гострого псевдоніму чи хорошої дівчини, та все ж вирішила, що темою віршів буде доброта. Про те, що люди псуються не лише зсередини, а й через пережитки минулих поколінь, йшлося у вірші, спрямованому проти фаст-фуду, який здобув гучні оплески слухачів.



Відчути космос в словах та всередині себе пропонували гостям заходу під час виступу поета з Луцька Івана Гедза.



Останньою декламувала поезію гостя з Рівного Аня Невірковець. Саме її вірш напередодні отримав найбільше «лайків» у соцмережі.



Як розповів Володимир Столярчук, до Луцька привозитимуть молодих талановитих авторів, які видали збірки, проте поки не мають великої кількості фанів.

Отже, другою частиною заходу стала презентація збірки «О..бій…ми» молодого поета з міста Острог Юрія Матвійчука. Він читав не лише інтимну лірику. Так, у одному з віршів йшлося про урочище Сандармох, де за часів сталінізму були розстріляні Микола Куліш, Лесь Курбас, Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Валер’ян Поліщук та Микола Вороний. Чимало віршів зі збірки були пов’язані із перебуванням автора у Санкт-Петербурзі. Пролунала й поезія, присвячена нещодавнім подіям у Києві:

«Наша міліція стоїть дружно стіною,

кийком б’є по ребрах і все гаразд…

В чому вина, скажи, наша з тобою,

що ми в хитрій схемі, нібито пазл … ?

Нам усім роздають рожеві лінзи,

кому бракує - дають окуляри…

Ми звикли говорити, коли пізно,

казати що знову усе програли…

Тому. Увага! Увага! Надзвичайний стан,

в країні, де виною епоха…

Зберігаймо спокій, й стаємо в капкан,

якщо нам далі на себе……»

Придбати примірник нової збірки мали змогу гості заходу.



Наприкінці поетичного вечора на гостей із Рівного чекав сюрприз від культурного об’єднання «100 Вт» - пам’ятні магніти на холодильник, адже, як пояснив Володимир Столярчук, у квартирах затишок знаходиться у зоні кухні, де з найближчими людьми діляться найзаповітнішими таємницями.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
це дуже добре, Показати IP 9 Лютого 2014 12:19
що є майбутнє в України.Молдці!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus