USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У луцькому парку рятували 40-річні скульптури Миколи Голованя

30 Жовтня 2016 11:32
Провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Сергій Лис ще у травні порушив питання про порятунок скульптур відомого луцького скульптура Миколи Голованя у Центральному міському парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Ці високохудожні скульптури митець створив у 1976 році, - повідомляють на сайті Волинського краєзнавчого музею.

За тематикою вони є міфологічно-казковими. Зокрема, це вирізьблені постаті Мавки, Русалки, Чаклуна, Баби-Яги, лісової богині Діванни (Діани), дволикого Януса, Колеса Фортуни тощо. На жаль, за сорок років скульптури зазнали більших чи менших руйнувань: деякі попадали, деякі були пошкоджені місцевими вандалами.

У серпні їх звозили з усіх закутків парку на єдину алею, розташовану праворуч від пам’ятника Лесі Українки. Потім сам Микола Головань їх і відреставрував. Вже на 25-ту річницю від Дня Незалежності України алею з 30-ма мистецькими скульптурами було представлено лучанам.

Прикро, але після цього роботи по впорядкуванню алеї, обіцяні чиновниками, припинилися. Скульптури не були належним чином укріплені: фундамент далеко не всіх із них було забетоновано, привезена земля залишилася лежати пагорбами, хоч нею мали вирівняти ландшафт і укріпити роботи Миколи Голованя. Не було встановлено й інформаційні таблички з поясненнями до скульптур. Врешті-решт, кілька з неукріплених фігур незабаром впали: скульптура «Кіт – Бременський музикант» ще наприкінці серпня, а скульптура «Скіфська баба» – наприкінці вересня. На жаль, працівники парку жодним чином не подбали про їх повторне встановлення, хоча на це було потрібно мінімум зусиль.

Зрозуміло, що від дощових калюж і налипання снігу скульптури можуть зазнати на землі швидкого руйнування. Не кажучи вже про сам факт: мистецькі роботи не повинні лежати на землі. Зрештою, в середині вересня скульптуру «Кіт – Бременський музикант» поставили на місце музейники разом з кількома небайдужими волонтерами.

А нещодавно музейні працівники знову самотужки поставили на місце скульптуру «Скіфська баба» (робота зайняла лише з півгодини часу).

"Все це, звичайно, добре, але сподіваємося, що надалі за збереження мистецької спадщини Луцька все ж будуть нести відповідальність не музейники на добровільних засадах, а ті особи, які повинні робити це згідно зі своїми посадовими обов’язками. І, що хоча б в наступному, 2017 році місто знайде можливість завершити обіцяні роботи щодо впорядкування мистецької алеї Почесного громадянина міста Луцька Миколи Голованя", - йдеться на сайті музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
А Показати IP 30 Жовтня 2016 13:00
А тепер почнуть їх красти та розтаскувати по маєтках як майбутній антикваріат.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus