USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку покажуть виставу за текстом та участю Юрія Андруховича

4 Січня 2017 18:00
Літературно-музичний перформанс «Альберт, або найвища форма страти» відбудеться у Луцьку 22 січня.

Ідея проекту Ольги Михайлюк.

Вистава відбудеться 22 січня о 18:30 у Палаці культури міста Луцька.

«Альберт» створений за однойменним оповіданням Юрія Андруховича. У центрі дійства — історія винахідливого шахрая Альберта Вироземського, який погоджується віддати душу дияволу аби уникнути смертної кари. Але підписана кров'ю угода не спрацьовує — й одного осіннього дня року 1641-го його привселюдно спалюють посеред львівської площі Ринок. Цей твір є новою формою оповідання, яка поєднує в собі текст, прочитаний і прожитий автором на сцені, з ілюстраціями, і не лише графічними, але й музичними — від автентики до фрі-джазу. «Альберт» ніколи не буває точним повторенням себе попереднього — щоразу знаходяться нові рішення, підказані місцями, обставинами, аудиторією. Учасники ж вистави завжди готові до експерименту.

Юрій Андрухович — текст, голос

Уляна Горбачевська — голос

Марк Токар — контрабас, голос

Анатолій Бєлов — графіка

vj-group «CUBE» — відео

Віктор Новожилов — звук.

Юрій Андрухович: Ідея поєднати саме цей текст із саме такими виконавцями та саме такою візуалізацією — це щось більше і значніше, ніж режисура. Це створення особливого мистецького синтезу, відкривання потаємних можливостей тексту, про які не здогадувався навіть я, його автор.

Прем’єрні покази відбулися фестивалях АртПоле, Meridian Czernowitz та ГогольFest. А перший тур «Альберта» Україною припав на період, коли розгорнулися події Майдану. Так, 21 лютого 2014 р. «Альберт» був єдиною виставою, яку не відмінили в Києві. В ті дні в місті була оголошена надзвичайна ситуація — щоб відіграти виставу в Молодому театрі, агенція АртПоле мала взяти на себе відповідальність за безпеку кількох сотень людей, які купили квитки. До останнього моменту було незрозуміло, чи глядачі насміляться відвідати театр. В той вечір був аншлаг. В травні 2014 р. «Альберт» відбувся у форматі просто неба у Львові — в місті, де, за твором Юрія Андруховича, відбувалася страта головного героя. До вистави залучили акторів театру вогню «Проти ночі». Графічні зображення проектувалися не лише на екран, а й на вежі собору. В вересні 2015 в рамках Міжнародного фестивалю MitOst відбулася прем’єра вистави німецькою мовою.

Ольга Жук: Виставу цілком можна наводити як приклад, пояснюючи комусь, що таке Gesamtkunstwerk — тотальне мистецтво, що ґрунтується на синтезі різних форм творчості, коли сума складає значно більше, ніж її складові. Текст Юрія Андруховича, спів та вокальні імпровізації Уляни Горбачевської, анімована графіка Анатолія Бєлова, режисура та сценографія Олі Михайлюк — склали дивовижну алхімію, що переплавила жанр середньовічного мораліте у цілком сучасну історію. Для мене — історію про те, що ми не так вже й далеко відійшли від середньовіччя, про жорстокість, із якою соціум винищує «інакшість» і мститься за свої моральні цінності.

Додаткова інформація у події FB.

Придбати квитки:

- каса Палацу культури (12:00 – 14:00, 17:00 – 19:00)

- Сoncert.ua: https://goo.gl/x035Cb

Довідка за тел: 067 360 08 01, 099 64 24 872.

Організатор заходу в Луцьку – мистецьке об’єднання «стендаЛь».

Захід відбудеться в рамках проекту «Мистецький січень від «стендаЛю».

Також заплановано ще дві події:

11 СІЧНЯ – виступ «Коляда Квартету» (лірика на фортепіано, нова джазова програма)

29 СІЧНЯ – програма «Дорога зі скла» у виконанні музичного проекту ТЕЛЬНЮК: Сестри. Музика Леся Тельнюк, вірші Oksana Zabuzhko (Оксана Забужко).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus