USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку представили «лісову» виставку художників Камінь-Каширщини

9 Червня 2016 07:00
Виставку художників Камінь-Каширського району відкрили в мистецькій галереї Волинської обласної ради. На ній представили 70 полотен олійного живопису та акварелей.

Портрети, пейзажі, натюрморти і навіть мариністика… Ось мріє парусник, що разом із сонцем з морських просторів мчить назустріч глядачу. Його автором став п’ятикласник Камінь-Каширського НВК «ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів» Ілля Мазурик. Він приїхав до Луцька разом із батьком, досвідченим художником Романом, завдяки якому і відважився на власну картину. Взагалі ж, це своєрідна мистецька ода Поліссю – його лісовиськам, озерам і річкам, звірині і птаству. Сам Роман Мазурик привернув увагу відвідувачів картинами «Старий лось» та «Хотешівські коні». І якщо з кіньми усе зрозуміло, то сохатого так просто не підстережеш.

«Звідки він на картині?», – запитали в автора.

«З Інтернету. Точніше лось-інтернетник дав поштовх для написання його живописного тезки… Хотів зробити подарунок для батька-мисливця… Йому доводилося зустрічати цих красенів у наших лісах, я ж за основу взяв інтернетного… Та батько каже, що він таки схожий на наших, поліських соханів…»,– зізнався художник.

А загалом лісовій тематиці присвячено більшість полотен цієї надзвичайно щирої колекції. Тут неповторні лісові, озерні та річкові пейзажі у різні пори року і доби… Вони й задають настрій глядачам.

Також на виставці представили також роботи Михайло Величко, Василь Шумік, Оксана Кутько, Наталія Ярошик, Сергій Ліпич, Андрій Дубровський, Євгеній Демчик, Іван Коник та Людмила Бірюк. Вони самі, приїхавши до Луцька, досить фахово і змонтували цю «Полісіаду».

А відкрив цю творчу імпрезу голова Волинського обласного відділення Українського Фонду Культури Геннадій Сарапін.

«Багато поколінь художників мріяли про виставку камінь-каширських митців у Луцьку. Сьогодні нам вдалося це здійснити», – мовив Геннадій Іванович.

Своїми враженнями від виставкової колекції поділилися художники Леонід Литвин, Роман Мазурик, Оксана Кутько, Наталя Ярошик, Сергій Ліпич, Андрій Дубровський.

«Своїх картин я не продаю. Адже вони нагадують мені про дідову хату та пасіку, а натюрморт «Бузок» уже подарований рідні», – зізнався Андрій Дубровський.

Цей молодий художник, втім, дивує не тільки своєю скромністю, а й природним відчуттям кольору і лінії… Його картини «Пристань», «Морозний день» «Церква всіх святих», «Поле» позначені спостережливістю і мрійливістю…

Натомість Сергій Ліпич – автор цікавих різножанрових живописних полотен, виконаних у різних техніках, – не приховує, що його картини чекають на поціновувача і… покупця. Він вихованець Тетяни Галькун та Геннадія Юр’єва, свого часу закінчив факультет образотворчого мистецтва Інституту мистецтв СНУ імені Лесі Українки. Має мистецький смак і притримується власного творчого шляху. Дивлячись на його озеро із човником в оправі зеленолісся, виникає думка: «Таке відчуття, ніби художник рукою відгортає поліські тумани, щоб заглянути в очі Полісся..» .

«А де це озеро?», –поцікавилися в автора.

«Це Свиринець. Мало хто і знає, що таке є. Це неподалік села Хотешів… Тут добрий кльов…», – відповів художник.

Натхнення додають художнику і краєвиди поблизу села його дитинства, куди часто приїздить до батьківської хати. Це Краснилівка. Тут все рідне і близьке. Але й з вікна четвертого поверху, де зараз мешкає на вулиці 1 Травня у Камені-Каширському, відкриває для себе і світу незвичні ракурси та сюжети. Каже, вони змінюються впродовж року і навіть доби… З одного боку – сільський краєвид, певне, околиця містечка, з іншого – колоритна містечкова забудова. Цей художник багато експериментує у різних техніках, жанрах, колористиці, запрошує глядача як до споглядання краси, так і до філософського осмислення природи рідного краю… Його лісові та озерні пейзажі дуже милі і претендують на оригінальність.

Багато роздумів викликають надзвичайно експресивні і колоритні картини Василя Шуміка. Цей художник представив дві протилежні за емоційністю і мисленням серії робіт – мисливську й іконописну. «Вовки і лось», «Дві лайки і ведмідь», «Дикий кабан», «Ведмідь із лайкою» переносять до морозного зимового пралісу, де йде жорстока битва за життя. При одному погляді на ці моторошні сцени бою у літній залі віє холодом, серце завмирає від жаху і… захоплення дикою силою королевичів лісу.

А іконопис умиротворює… «Нерукотворний образ Христа», «Мадонна з Ісусом та Іоаном», «Казанська Божа Матір», «Нев’янучий цвіт» написані у кращих традиціях епохи Відродження.

Дивне поєднання шкіл, захоплень і переживань в однім художнику!

Оксана Кутько – вихованка місцевої студії образотворчого мистецтва, згодом закінчила Кременецький обласний гуманітарний педагогічний інститут, здобула фах викладача образотворчого мистецтва. Навчаючись в інституті, була учасницею гурту «Натхнення», брала участь у колективних виставках. Зараз працює у Камінь-Каширський НВК «ЗОШ №1 І-ІІІ ступенів». Оксана представила на огляд лучан картини «Бурхливе море» та «Маки». Обидві справляють добре враження.

Серед авторів – чимало аматорів, писання картин для яких стало своєрідним хобі. Це, зокрема, стосується лікаря за фахом Івана Коника. Поліські краєвиди, пори року переносять глядацьку уяву у святая святих – до Полісся.

Лісовими літописцями можна назвати й Михайла Величка та Людмилу Бірук, які надзвичайно багато сил віддають, аби передати неповторну красу поліської природи та її деревостанів зокрема.

Ще один аматор Наталя Ярошик – мешканка села Пнівне – зізналася, що рішення взяти участь у цій виставці далося їй нелегко. Вона представила на огляд шанувальників всього три картини – натюрморти із соняшниками та маками.

На відкриття виставки художників Камінь-Каширського району прийшло найбільше бібліотечних працівників, і вони дуже високо оцінили мистецький і емоційний рівень олійного живопису та акварелей.

Головний ініціатор колективної виставки художників Камінь-Каширщини Геннадій Сарапін висловив побажання, аби згодом ця колекція перемандрувала в арт-галерею Ковеля, а тоді – й в інші районні центри Волині.

Сергій ЦЮРИЦЬ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
викладач Показати IP 11 Червня 2016 17:27
Обл раду перетворили у якийсь хлів привокзальний. Кругом суцільний бардак а в депутатів в голові один бурштин, ліс, митниця

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus