USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку презентували книгу про Іловайську трагедію

14 Вересня 2015 15:32
Книгу про одну з найстрашніших сторінок російсько-української війни – «Іловайський котел» представили у Луцьку. Презентація книги «Іловайськ» та творча зустріч з її автором відбулась сьогодні, 14 вересня, в бібліотеці СНУ імені Лесі Українки. Про це повідомляє Слово Волині.

Письменник, журналіст, громадський діяч та головний редактор газети «Панорама» Євген Положій розповів, що завжди вважав себе цивільною людиною і ніколи не планував писати про війну. Однак, плани змінив випадок.

Чоловік пригадав зустріч із давнім товаришем, науковцем із Глухова, який давно займається пошуком та перепохованням тіл солдатів Другої світової війни. Після подій під Іловайськом цей же науковець разом із місією «Чорний тюльпан» почав шукати останки тіл українських військових, які загинули в страшному котлі.

«Мене завжди дуже дратувало, що країна викидає мільйони гривень для того, щоб нібито вшанувати героїв, натомість інші солдати лежать по болотах, лісах і їх шукають лише громадські активісти. На той момент, коли я зустрівся з товаришем, він лише кілька днів тому повернувся з Іловайська, де працював разом з волонтерською місією «Чорний тюльпан». Ці люди за 2 тижні підняли 150 тіл та решток. Мене це надзвичайно вразило, тому що офіційна цифра була 107 загиблих, а не 150. А ще мене вразило те, що пошуком полеглих займаються волонтери, а не держава», - зазначив Євген Положій.

Письменник переконаний, що Україна переможе не тоді, коли не стане сепаратистів, а тоді, коли в державі все буде добре, коли з повагою влада ставитиметься і до живих, і до мертвих. Натомість з останніми зараз поводяться просто «по-свинськи».

Після побаченого чоловік почав збирати матеріали про Іловайську трагедію в мережі Інтернет, реконструювати події з допомогою волонтерів та журналістів, бійців АТО. Усіх автор просив розповідати лише те, що вони бачили особисто, а не чули від побратимів.

Водночас мовець відзначає, що всі «білі плями» йому заповнити так і не вдалось, адже військове керівництво країни відмовляється коментувати події, мотивуючи це військовою таємницею.

«Я зрозумів, що це повинен бути художній твір, я не роблю розслідування, не шукаю винних у трагедії. З кожного епізоду ви можете самі зробити висновок про те, хто винен. Зрештою, ця книга не лише про Іловайський котел, а про всі котли, які були під час АТО», - підкреслив Євген Положій.

Письменник зазначив, що спілкуючись з військовими, його найбільше вразила їхня людяність та здатність не втрачати нормального ставлення один до одного, до місцевого населення тоді, коли поряд ходить смерть.

«Я очікував, що цього року 24 серпня, в той день, коли загинуло найбільше військових, Президент чи інший представник влади оголосить хвилину мовчання або хоча б просто скаже «дякую!». Під час всієї Іловайської операції загинуло до тисячі військових, а це майже третина усіх загиблих в АТО, але жодного кивка голови не було в бік солдатів. Вони дуже ображені на владу, багато з них втратили фізичне здоров’я, психологічне. Ці хлопці досі в котлі, але не в котлі ворога, а в котлі мовчання, який створює влада», - сумно резюмує чоловік.

Автор зауважив, що про «Іловайський котел», як і про інші епізоди цієї війни, напишуть ще дуже багато художніх і документальних творів, однак його книга також має право на життя, адже правдиво розповідає історії очевидців трагедії.

Письменник сподівається, що твір перекладуть іноземними мовами і тоді європейці зможуть дізнатись правду про війну в Україні. Євген Положій додав, що наразі готує ще одне видання під робочою назвою «Останній потяг з пекла», адже вмістити в книгу про Іловайськ вдалось лише половину зібраних історій.

Під час презентації присутні мали можливість поставити запитання письменнику, а також придбати книгу «Іловайськ».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Наталка Показати IP 14 Вересня 2015 17:35
Де можна придбати книгу?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus