USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

У Луцьку святкували «посли» польської культури

12 Травня 2014 22:17
Без сильної України не буде сильної Польщі, - такі думки лунали під час відкриття Днів польської культури у Луцьку.

Захід, поєднаний із відзначенням 15-ї річниці діяльності Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка на Волині, відбувся 12 травня в обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки у Луцьку.

У рамках святкування Днів Європи товариство виступило організатором Днів польської культури. У заході взяли участь представники обласної та міської влад, Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку, представники польських товариств, які діють на Волині та духовенства. Оскільки Волинь позиціонується «на схід від Заходу та на захід від Сходу», товариство протягом багатьох років займається освітньою та культурною діяльністю. Волинь – споконвіку багатонаціональний край, який став батьківщиною багатьох відомих українців та поляків, тож своєю діяльністю товариство намагається зберегти надбання обох культур.



На початку заходу його учасників закликали до спільної молитви двома мовами.



Голова Товариства польської культури імені Тадеуша Костюшка у Волинській області Ніна Поремська розповіла, що для членів організації є честю представляти Польщу, як європейську країну, яка перша підтримала Україну, як вільну державу. Своєю чергою, Україна дала полякам можливість організовувати свої товариства. Зі слів Ніни Поремської, важко уявити, щоб за радянських часів поляки у Луцьку могли збиратися та відзначати День незалежності та інші свята у театрах та розраховувати на підтримку влади. Основною метою створення товариства було відновлення традицій, мови та культури поляків.



Голова Волинської облдержадміністрації Григорій Пустовіт вручив подяку Товариству польської культури імені Тадеуша Костюшка у Волинській області за активну громадську діяльність, вагомий внесок у справу збереження та популяризації польської культури на Волині, зміцнення дружніх стосунків між українським та польським народами. Зі слів посадовця, сьогодні як ніколи ми відчуваємо дружбу, яка склалася між двома народами. Він повідомив, що нещодавно у Любліні підписали угоду про стратегію транскордонного співробітництва між Люблінським воєводством, Волинською, Львівською та Брестською областями на 2014-2020 роки, у якій передбачили багато можливостей для взаєморозвитку, взаємозбагачення країн, в тому числі, культурного та духовного.



Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук зазначив, що у Луцьку переплелися польська та українська культури, співпраця міста з представниками польської інтелігенції перебуває на одному з найвищих рівнів в Україні. Так, на теренах Польщі Луцьк має п’ять міст-побратимів, луцькі школи співпрацюють з польськими, чимало луцьких школярів вивчають польську. Він погодився, що історія польського та українського народів дуже складна, але сьогодні ці країни є прикладом того, як можуть жити добрі сусіди.



Генеральний Консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи зазначила, що польські товариства та особи, які у них працюють – найкращі посли того, що Польща може запропонувати іншим народам.



«Це посли нашої культури, мови, традицій, всього того, що ми хотіли б показати наступним поколінням і чим хотіли б поділитися з іншими народами. Я хочу побажати вам, щоб ви могли найефективніше виконувати свою працю, надихали та заохочували якнайбільше нових людей, не лише осіб польського походження, а й тих, хто зацікавлений у вивченні польської культури. Звичайно, те, скільки осіб у Луцьку вивчають польську мову, хочуть її розуміти та розмовляти нею – це феномен. Це розпочалося із костелу та польських організацій, а тепер Польща стає все привабливішою. Без сильної України не буде сильної Польщі, тому ми хочемо, щоб Україна була сильною, і бажаємо, щоб проблеми, які зараз існують, були вирішені за допомогою максимуму дипломатичних засобів та мінімуму використання збройних сил», - звернулася до гостей заходу Беата Бживчи.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
1111 Показати IP 12 Травня 2014 22:51
Нєх жиє вєлька Польска од можа до можа! Вруціми креси всходнє бєз єднего страцонего злотего!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus