USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку почалося святкування ювілею Лесі Українки. ФОТО

25 Лютого 2011 13:43
У Волинському національному університеті 25 лютого відзначили 140-у річницю від дня народження відомої української письменниці Лесі Українки.
Саме з урочистої академії у стінах ВНУ розпочалися ювілейні заходи з нагоди ювілею славетної волинянки.
Віддати шану поетесі на урочистість, окрім студентів, викладачів, науковців та духовенства, прийшли і перші особи Волині та Луцька – голова Волинської ОДА Борис Клімчук, голова Волиньради Володимир Войтович та луцький міський голова Микола Романюк.

У своєму виступі волинський губернатор нагадав, що нинішній рік в області оголошено роком Лесі Українки, відтак цьогоріч на Волині посилено популяризуватимуть її творчість.
Клімчук зазначив, що українці недостатньо знають глибокоідейний творчий доробок «українського генія». Насамперед тому, що нині видається надто мало її книг. Тому цьогоріч в області видадуть низку книг про життя та творчість Лариси Косач.
Крім того, за кошт обласного бюджету вже придбано близько тисячі книг, які передадуть усім бібліотекам області.
Голова ОДА також пообіцяв, що вже в цьому році, «як тільки потепліє», в Луцьку постане погруддя матері Лесі Українки Олені Пчілці. А у селі Заруддя Камінь-Каширського району та в урочищі Нечимне Ковельського району встановлять меморіальні дошки Лесі Українці.
«Тема Лесі Українки мені особливо близька. Вона тісно переплелась з долею моєї родини, яка жила в маєтку Косачів. Моя мама виростала в сірому будиночку. А дідусь тісно спілкувався з братом Лесі Миколою», – поділився високопосадовець.
А голова облради Володимир Войтович висловив сподівання, що такі дійства даватимуть поштовх до нових досліджень та популяризації творчості «однієї з найпалкіших патріоток України». Університету Войтович подарував портрет Лесі, який написала нинішня студентка ВНУ Іванна Дацюк.
Під час урочистої академії вчений секретар науково-дослідного інституту Лесі Українки Сергій Романов представив публіці книгу «Волинський скарб». Видання підготували спеціально до ювілею письменниці. Вмістили у книгу твори, які були написані на території Волині.
Проректор з навчально-виховної роботи ВНУ Ірина Констанкевич вручила іменну премію Лесі Українки, яку щороку призначають найкращому студенту вузу. Цьогоріч премію отримав студент факультету романо-германської філології Юрій Матвійчук.
Завершили урочисту академію літературно-мистецькими композиціями талантів університету.












Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
нестор Показати IP 2 Березня 2011 19:12
До 140-річчя від дня народження Лесі Українки. В мужика землянка вогка, В пана хата на помості; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів біліші кості. У мужички руки чорні, В пані рученька тендітна; Що ж, недарма люди кажуть, Що в панів і кров блакитна! Мужики цікаві стали, Чи ті кості білі всюди, Чи блакитна кров проллється, Як пробити пану груди?" «Давня казка». Українка Леся Геніальна поетеса. Пророк.
пророк Показати IP 3 Березня 2011 10:10
...отож Леся Українка зве на борню - нищити багатіїв. І ви це святкуєте???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus