USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку показали «Минуле на долонях». ФОТО

15 Березня 2010 14:38
«Волинські старожитності» відкрили фотовиставку, яка розповідає про археологічні розкопки та знахідки на Волині 2009 року.
Співорганізаторами виступило управління культури та туризму Волинської обдержадміністрації.
Як розповів керівник прес-центру «Волинських старожитностей»  Сергій Наумук, у цій невеликій фотовиставці не було можливості розмістити всі матеріали, які б хотілося.
На центральному місці – фото знахідок, відкопаних у Шацьку.

Під час розкопок у Шацьку були знайдені фрагменти давнього городища. За словами Наумука, існує версія, що тут свого часу знаходилось літописне місто Рай.
«Офіційно Шацьк починає свою історію від початку 15 століття. Але з огляду на ці знахідки, не виключено, що цей населений пункт набагато древніший», - каже Наумук.
Є й знімки розкопок, які були проведені у Володимирі-Волинському. Тут було знайдено фундамент ймовірно культової споруди XIV-XV століття. За словами Наумука, дуже складно ідентифікувати для чого призначалася будівля.

«Проблема в тому, що про цю споруду не згадується у жодних джерелах. Цей об’єкт знайдений випадково. Імовірно, це була синагога. За проектом там має бути кілька багатоповерхівок. От нам і замовили провести археологічне дослідження», - каже Наумук.
Та керівник прес-центру каже, що невідомо, яка доля спіткає фундамент. Відповідно до законодавства, там не можна проводити будівельні роботи, допоки споруду не ідентифікують. Зате є власник земельної ділянки, де розташований археологічний об’єкт.
Ще один об’єкт археологічного дослідження 2009 року – урочище Гнідавська гірка в селі Рованці Луцького району. Там були віднайдені монети та персні з часів неоліту кінця XVII століття та стародавні поховання.

Волинські археологи щороку проводять розкопки разом зі студентами-істориками. Самостійно, каже Наумук, виїджають у Хрінники Демидівського району. Майже всі інші розкопки проводяться на замовлення.
«Розкопки – річ дороговартісна. За них платить замовник. Найчастіше до нас звертаються перед початком будівництва. Як, наприклад, це було у Володимирі-Волинському», - розповідає керівник прес-центру «Волинських старожитностей».

 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
1,1,1 Показати IP 15 Березня 2010 20:16
Цікаво, а яка ж доля будівництва "під" театральним майданом і, яке місце археологів у цій роботі???
нардеп Показати IP 16 Березня 2010 10:00
археологи зупинили будівництво на театральному майдані. чекаємо коли відмінять археологів...
1,1,1 Показати IP 16 Березня 2010 10:58
а чого так на них "наганяти", це ж все таки відносно стара частина міста,там же дійсно щось цікавеньке можна знайти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus