USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.67 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У центрі Луцька пройшло віче пам’яті героїв Крут. ФОТО

30 Січня 2011 09:08
Близько сотні людей увечері 29 січня прийшли на центральну прощу Луцька, аби віддати шану українським юнакам, які у 1918 році загинули в бою під Крутами.

Віче зібрало на Театральному майдані здебільшого молодь з націоналістичних організацій. Окрім них, акція привернула увагу і людей поважного віку.

Перед початком і наприкінці заходу на всю площу лунали патріотичні пісні. А націоналісти розгорнули декілька стягів – здебільшого червоно-чорні. Часто звучали патріотичні вітання «Слава Україні!», а у відповідь чулось «Героям Слава!». Усі тримали в руках лампадки зі свічками.

Представників влади на заході не було, проте вшанувати «крутянців» прийшли депутат Луцькради та екс-мер Луцька Богдан Шиба, обранець Волиньради Олександр Пирожик, екс-депутат міськради та голова Союзу українок Волині Любов Ганейчук, колишній начальник департаменту культури та збереження історичної спадщини Луцької міськради Сергій Годлевський. Керував акцією депутат Луцької міськради Павло Данильчук.

За учасниками акції спостерігали працівники правоохоронних органів, двоє з них фільмували захід та обличчя учасників на відеокамери.

Сама акція не була тривалою. Декілька учасників віче виступили перед присутніми з промовами, піснями та віршами.

Керівник обласного осередку молодіжної організації «Національний Альянс» Майя Москвич доводила присутнім, що битва під Крутами – це не та дата в українській історії, яку треба оплакувати.

«Нею треба пишатись. Це найкращий історичний приклад для молоді. Ці хлопці змінили історію, тому що про них пам’ятають», – сказала Москвич.

Опісля промов та пісень, перед пам’ятником Лесі Українки учасники віче вибудували з лампадок фігуру тризуба, що символізувало ідею, за яку полягли «крутянці».

Опісля всіх запросили у Палац культури на перегляд фільму естонського режисера Ельмо Ньюганена «Імена в мармурі», який оповідає про боротьбу за здобуття незалежності і є суголосним з подіями, які відбувалися в Україні у 1918 році.

Нагадаємо, у суботу, 29 січня пам’ять героїв Крут вшанували також у Волинському обласному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою.





















Довідково:

Бій під Крутами – бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів від Києва.

Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300-ми київськими студентами, що захищали підступи до Києва.

У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав. Проте у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді, яка загинула в нерівному бою біля Крутів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
дідо Показати IP 30 Січня 2011 09:53
А де Клімчук ?...шо він не поважає українських героїв ? як він пропустив лишній раз попіаритись на камеру, як навіть відкриття деревяного туалету в глухому селі не пропускає.
Військовий Показати IP 31 Січня 2011 02:55
Допоки українці будуть виховувати своє підростаюче покоління на ТАКИХ прикладах - як малолітні пацани тупо дали себе вбити - доти українська нація не матиме майбутнього. ЛУЗЕРИ
Северин Галичанський Показати IP 31 Січня 2011 09:46
Приємно є те, що цю молодь ніхто не зганяв а вони прийшли самостійно і приємно, що це молодь це юнь, це цвіт нації. За ними майбутнє. А з сотні точно буде тисяча. Не смійся враже сотня поляже тисяч натомість стануть до борні...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus