USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Україна повинна відмовитися від кирилиці на користь латини, – Остап Дроздов у Луцьку

7 Листопада 2017 08:00
«Мільйони людей у нашій країні нічого не прагнуть, нічого не хочуть. Вони собі спокійно живуть у трикутнику будинок – робота – телевізор, у якому проходить усе їхнє життя. Вони не хочуть дивуватися, вони навіть, маючи безвіз, д*пу не піднімуть, щоб здати документи на паспорт; їм взагалі це не треба», – відзначив Остап Дроздов та акцентував, що у своїй діяльності намагається орієнтуватися на якісну меншість, яку часом доводиться шукати за допомогою «радару».

Зустріч із телеведучим і письменником, у рамках якої він презентував свій новий роман «№ 2», відбулася 6 листопада в луцькій книгарні «Є».

Як відзначив автор, його надривно-банальний твір – про любов, зокрема до країни, яка простежується від 20-х років минулого століття до сьогодення через різноманітних персонажів, котрі мають реальних прототипів. Усіх їх можна поєднати одною фразою, яка зводиться до того, що країна є щасливою, проте не всім вдається жити в ній щасливо.

«Я відчуваю повну невзаємність. Я відганяв цю тему, але все ж таки вирішив, що література повинна зайнятися цією тотальною невзаємністю, тому що я люблю країну більше, ніж вона мене, і мені це не подобається. У мені є внутрішній протест, і ця книга – маніфест моєї зболеної громадянської самоти в умовах, коли від тебе вимагають багато, ти багато мусиш, але ти не отримуєш навіть половини з того, що ти вклав як донор у свою країну», – зауважив Остап.
Та додав, що головне запитання, яке ставлять його герої своїй країні: за що я мушу тебе полюбити? І на переконання автора, відповідь на нього – це аж ніяк не гори, озера, моря чи поля; до того ж, людина не мусить обмежуватися лише тим місцем, тією країною, де вона народилася, адже перевага третього тисячоліття – саме в тому, що кожен може самостійно обрати країну для власного щасливого проживання.

Таке відкриття письменник зробив на основі численних спілкувань, наприклад, із українками, які емігрували в пошуках кращого заробітку та перспективнішої долі. І, що головне, багато з них поза Україною почуваються щасливими та водночас присоромленими за те, що щасливими їх зробила не країна, де вони народилися.

Одна з таких щасливиць – жінка родом із Львівською області, яка поїхала до Неаполя. Її звати Рома. «Я до цієї заробітчанки ставлюся досить прискіпливо. Всередині твору вона змінює своє ім’я – з кирилиці на латинку. І Рома кирилицею є абсолютно нещасливою жінкою, на відміну від Роми латиною».
Загалом більшість персонажів роману «№ 2» щасливі поза Україною.

«Навіщо ця відстань? Коли я писав роман, відстань обрав як санітарну зону від країни, якою інфікований повністю. Мені потрібен був скафандр, щоби я міг із холодком до неї поставитися. Чому? Коли я писав цей текст, насправді зрозумів значення афоризму, який чув ще десь раніше кілька разів і ніколи не думав, що він буде якимось чином стосуватися мене. Ця фраза – як правило, в епіцентрі не болить. Адже вибух, наприклад, є найбільш страшним саме своїми осколками.

І в якийсь момент я відчув, як громадянин, як журналіст, що занадто довго перебуваю в епіцентрі, в епіцентрі всіх подій, що мені вже абсолютно нічого не болить. Моїй мамі підняли пенсію на 8 гривень, а я взагалі не реагую. Хоча мав би щось зробити. І я цього стану злякався, я захотів, щоб заболіло. І тоді зрозумів, що тільки на відстані це може вдатися.

Усі мої персонажі божевільно люблять свої країну, саме тому, що за допомогою відстані, через скло автобуса, через три континенти, через два моря, через океан вони здатні країну побачити в повен зріст. Я, будучи тут, будучи дуже близько до неї, будучи нею, не бачу її в повен зріст, я дуже короткозорий, я не бачу за що зачепитися», – акцентував Остап.
Він також відзначив, що із думкою критиків про те, що його роман можна означити як міграційний, погоджується.

Окрім роману, під час презентації мова зайшла й про ті українські реалії, безпосередньо яких тематика книги не торкається. Так, Остап Дроздов поділився власним баченням того, як повинна розвиватися Україна. На думку автора, тим, що міцно тримає українську державу рукою русского міра, є православна віра та кирилиця. І якщо «перекласти» кирилицю латиною ще якось можна спробувати, то Московський патріархат із Почаївської лаври вигнати ніхто не зможе.

Автор глибоко переконаний у тому, що перехід на латину не тільки наблизить Україну до Європи, а й зможе посприяти, аби іноземці зацікавилися українськими надбаннями та почали вивчати чи хоча б ознайомлюватися із класикою нашої літератури.

Не менш важливим, а, може, й найголовнішим фактором пригальмовування розвитку держави письменник вбачає в неймовірно масштабній прірві між поколінням «залізної завіси» та «бородатими дітьми». І єдиним виходом вбачається жертвування «залізними» із вкоренілим совковим мисленням на користь сучасного покоління, яке здатне змінити країну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 49
8u Показати IP 7 Листопада 2017 08:17
нехай собі переходить. клоунів вистачає щоб це підтримати
Композитор Показати IP 7 Листопада 2017 08:19
"Вы слыхали, как поют дрозды" Щось дюже багато читачів прибуло на зустріч з "письменником".
Остапові Показати IP 7 Листопада 2017 08:35
"І єдиним виходом вбачається жертвування «залізними» із вкоренілим совковим мисленням на користь сучасного покоління, яке здатне змінити країну." Тобто, Остапе, даєте добро на знищення і в такому дусі будемо виховувати більш досконалих бородатих ? Молодца! Браво! А особисто мені хочеться, чомусь, пожертвувати такими Остапами. Може це вам краще перейти на латиницю, змінити віру - тобто просто взяти та поїхати туди, де це все вже є? Ви, такий розумний, як вважаєте, не подумали, що народиться нове покоління, котрому і бородаті вже будуть реліктами та й ви совок-совком у своєму прагненні всіх під якійсь гребінь. Може Ви, Остапе, відразу пропонуйте старих - у прірву, як це робили колись...Навіщо нам тягар у формі немічних і недосконалів українців, котрі не вийшли "дроздівським розумом"?
sv Показати IP 7 Листопада 2017 08:40
Так-так, зміни кирилиці на латиницю - це саме те, чого українцям у житті так не вистачає...Всі проблеми вже вирішені, а ось ця - якраз нагальна. Чому б цьому автору не показати приклад і не видати свої книги на латиниці.
Українець Показати IP 7 Листопада 2017 09:01
Про кирилицю та православ'я так може міркувати лише абсолютно хвора людина.
Лучанка Показати IP 7 Листопада 2017 09:16
Перейти на латиницю і втратити свою ідентичність ,своє коріння ?Авторе,придумайте щось інше збільшення своєї популярності.
Иван Показати IP 7 Листопада 2017 09:29
Остапу Дроздову наверно дятел в голову настучал, раз кинул призыв отказаться от буказоидов кирилических в пользу латыни
777 Показати IP 7 Листопада 2017 10:17
И откуда берутся такие при?урки? Писатель епрст...
Олекса Показати IP 7 Листопада 2017 11:46
Перехід на латину це питання часу. Ми на це не здатні бо совок у нас ще надовго. А наші внуки чи правнуки це зроблять .
приют 11 Показати IP 7 Листопада 2017 11:54
Остап Бендер а не Остап Дроздов,вот изза таких и?иотов и войны начинаються! А давайте ка еще какую-нибудь фигню выдумаем чтоб народу голову задурить,вот пусть на Майдан выйдет и предложит эту ахинею,рожу набьют как Шкиряку..провокатор хер..в
скептик Показати IP 7 Листопада 2017 12:02
мдяяяяяя ....... заскорузлість і вузьколобість коментаторів просто вражає. мааацковські попи відпочивають. дописувачам варто було б поцікавитись, навіщо такі "мізерні" культури як китайська, індійська, не кажучи про скандинавську впроваджують латиницю ЗАЛИШАЮЧИ при цьому свою національну культуру. я сумніваюсь, що Остап Дроздов мав на увазі знищення всього попереднього культурного надбання українського народу. ага, до речі, чого це раптом маацковські попи полюбляють їздити на лімузинах VIP-класу, а не "на исконно руцком" транспорті - підводі, із запряженою "тощей шкапой" ?
Волинянка до скептик Показати IP 7 Листопада 2017 13:48
А Ви рахуєте, що написали щось розумне? Можна позаздрити Вам, Вашому вмінню бачити щось там, де його немає і ніколи не було. В даному випадку - відсутність власної вузьколобості. Головне- самому собі подобатись, незважаючи на те, що несете повну...ахінею
скептик до Волинянка Показати IP 7 Листопада 2017 15:06
ну аякже ж. це ж самозакохані волиняки на вістрі світової цивілізації і культури. це ж вони створили писемність, відкрили людству очі на великі таємниці науки і будови Всесвіту. джерелом цього всього є великі філософи спуд кувлє , бо саме звідти бачиться велике і неосяжне: сусідня гноївка, односельчани в постолах .... перепрошую, босі, бо донедавна не знали, що таке постоли. ваша убога уява про розвиток світової цивілізації стане дороговказом на многії віка, але лише для ваших односельчан, на жаль.
Волинянка до скептик Показати IP 7 Листопада 2017 17:22
Це вже діагноз, шановний скептик! Раджу звернутися до психіатра. Манія величі - це як раз для пацієнтів певних закладів, що лікують душу.
скептик до Волинянка Показати IP 7 Листопада 2017 18:45
я бачу, що стежка туди Вами вже відтоптана
Вікінг до скептик Показати IP 8 Листопада 2017 11:05
Скептик іди краще додому
скептик до Вікінг Показати IP 8 Листопада 2017 18:48
а ти вже повернувся у Фольквангр ?
Вікінг до скептик Показати IP 8 Листопада 2017 21:53
Я ще поки в Мідгарді. А що мене чекає Вальхала чи Фольквангр - хай вирішать за мене боги.
скептик до Вікінг Показати IP 9 Листопада 2017 11:56
із своєю поведінкою Вальгала тобі не світить
Вікінг до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 12:39
Скептик тобі просто пече твоя нікчемність в цьому світі. Твої провокації слабкого ішака мені не цікаві. Моя доля тобі відома бути не може.
скептик до Вікінг Показати IP 9 Листопада 2017 15:00
фе .... на тебе навіть пес ногу не підніме. і яка може бути доля у такої нікчеми як ти ?
Вікінг до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 18:15
Ох як тебе зацепило. Бідний. Доля в кожного є. А твої пости не витримують ніякої конструктивної критики.
скептик до Вікінг Показати IP 9 Листопада 2017 19:24
так в тебе ні постів нема, ні думки ніякої. одне бризкання слиною
скептик до Волинянка Показати IP 8 Листопада 2017 18:54
особливо "обдарованим" невігласам раджу почитати : https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D0%BD%D1%8C%D0%B8%D0%BD%D1%8C https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BC%D0%B0_%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%B9
Лучанин до скептик Показати IP 8 Листопада 2017 19:25
Знаєте що, досить вже перекручувати все, що стосується Росії. Набридло вже. Якщо не знаєте як пишеться слово "московські", то краще не пишіть. Нагадую, що це слово пишеться "МОСКОВСЬКІ", а не маацковські. В школі треба було краще вчитися.
скептик до Лучанин Показати IP 9 Листопада 2017 11:48
поїдьте в бєлокамєнную і почуйте як аборигени вимовляють назву свого міста. тоді, можливо, щось зрозумієте. а якщо вас щось дратує - увімкніть гав-ньюз і насолоджуйтесь
Иван до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 10:41
Когда человека "пробивает" шиза, то он этого не замечает. Не воспринимает шизофреник и свой диагноз, который ему сповещают. Скептик,вы больны однозначно. (сужу это по мысли которую вы пытались заложить в тот свой набор слов и тот смысл, который пытались нам донести).
скептик до Иван Показати IP 9 Листопада 2017 11:45
ich nicht verstein
Вікінг до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 12:45
Правильно буде: Ich versetehe dich nicht.
Анонім до Вікінг Показати IP 9 Листопада 2017 12:47
"verstehe"
скептик до Вікінг Показати IP 9 Листопада 2017 15:05
Ja ja. Deine Deutsch ist einwandfrei, mein clown.
Иван до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 14:10
Голова в порядке - спасибо зарядке )))
Иван до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 14:17
Кстати твой диагноз ещё подтверждается "поддержкой" твоих постов ( Вир воллен инен дас зувенир шенкен: + альбо -) )))
скептик до Иван Показати IP 9 Листопада 2017 19:29
команда маацковських тролів працює успішно. і що ви там воллен - то ваші проблеми.
ввв до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 22:03
Думав один дроздяра деб!л , а тут ще один "намалювався". Що " бабки" ,чм0 відпрацьовуєш ? Мабуть за 30 срібників і маму рідну готовий продати !!!!!!!!
Чуєш ти Показати IP 7 Листопада 2017 19:47
Шо ти мелеш! Я працюю зранку до ночі шоб заробити гроші на сімю, з такими цінами як зараз я ще маю думати і чогось прагнути?
Гей Показати IP 7 Листопада 2017 19:47
Остапцю, здибаємося на Кульпаркові, дуже тя чекаю...
Иван Показати IP 9 Листопада 2017 10:35
Этот "об?олбыш" скоро и библию предложит переписать латынью
скептик до Иван Показати IP 9 Листопада 2017 11:52
ну яка грамотна людина !!!!!!!!! аж сміх розпирає !!!!!!!!!!!! Біблія перекладена на латинь давним -давно. у ті часи у маацковії ще жаби квакали
Иван до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 14:20
В прошлых постах ты вроде нихт ферштейн ))) - а тут резко стал понимать-отвечать. Ты наверно и есть этот дятел Дроздов ......или - дрозд Дятлов )))
Иван до скептик Показати IP 9 Листопада 2017 14:22
Добавлю: это хорошо что в украинских церквах библия - на кириллице. а то что она где-то там переведена на латынь - это хорошо что не наоборот
скептик до Иван Показати IP 9 Листопада 2017 19:31
ти хоч сам зрозумів, що намолов ? а не зрозумів я твій маразм
Иван до скептик Показати IP 10 Листопада 2017 11:40
гр.Дроздов иль Дятлов - как там тебя под ником "скептик ). - Больному здорового не понять
скептик до Иван Показати IP 10 Листопада 2017 13:16
мені тебе шкода. хоч одну радість маєш - в твою палату №6 інтернет провели
Иван до скептик Показати IP 10 Листопада 2017 15:11
что там в палате и под каким номером та палата и какой тамма интернет - то тебе виднее что там делается, факт. .................ты резко стал понимать раша-буказоиды и смысл моих постов - зацепило тебя однако не по-детски ))) смешно
скептик до Иван Показати IP 10 Листопада 2017 17:14
та то я бачу тебе заклинило. придумай щось цікавіше.
Иван до скептик Показати IP 11 Листопада 2017 10:09
Ты как затычка в каждом посте каждого топикастера. Ознакомься со своим рейтингом и УСОХНИ уже. Более писать не буду ибо диагноз твой подтверждён
скептик до Иван Показати IP 11 Листопада 2017 12:11
а ти вже і в лікарі записався ? "и тебя вылечат". на твій понос слів ще затичку не зробили. попроси у своїх тролів-камарадос. вони тобі допоможуть
Анонім до Иван Показати IP 9 Листопада 2017 19:44
Не пи*діть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus