USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В Луцьку визначали кращий вертеп. ФОТО

17 Січня 2011 15:55
В Луцьку вже вдванадцяте провели міський фестиваль вертепів «З Різдвом Христовим!» – одинадцять найкращих колективів отримали грошові винагороди.

Конкурс відбувався у стінах Луцького палацу культури в неділю, 16 січня, і зібрав більше сотні артистів як дошкільного, шкільного та старшого віку.

Так, колективи змагалися у декількох категоріях: дитячі колективи (вік учасників до шести років), колективи з учасниками до 18 років та колективи з артистами, яким понад 18 років.

Як розповіла начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, конкурс пройшов на високому рівні, проте небагато шкіл виявило бажання взяти у ньому участь.

«Хотілося б, щоб школи були активніші, тому що такий жанр традиційного мистецтва як вертеп поступово може зникнути, якщо ми не приділятимемо уваги збереженню цієї традиції», – пояснила вона.

Гнатів зазначила, що при проведенні конкурсу акцент робили на дошкільні колективи.

«За мету ми мали відродження і збереження традицій вертепної драми – старовинного українського народного лялькового театру, підвищення художньо-мистецького рівня театралізованих вертепів, пошук нових текстів і постановка драм з волинським колоритом. Нас цікавило, щоб вертепна драма не повторювалась з попередніми фестивалями, а щоб було щось нове. Тому кожен колектив намагався показати власну інтерпретацію», – прокоментувала чиновниця.

За майстерністю колективів пильнувало журі, до якого увійшло п’ятеро членів: директор Волинського академічного обласного театру ляльок Данило Поштарук, директор Палацу культури міста Луцька Юрій Войнаровський, письменниця та журналіст Надія Гуменюк, завідувач відділу етнографії та народних промислів Волинського краєзнавчого музею Наталія Гатальська і заступник директора навчально-методичного центру Волині Петро Клекоцюк.

Журі оцінювало театралізовані постановки за кількома критеріями. Насамперед до уваги брався зміст текстів релігійної і світської частин вертепу, наявність вертепної атрибутики – ляльки, скринька, шопка. Особливу увагу звертали на сценічні костюми молодих артистів. Не менш пильно слідкувало журі і за виконавською майстерністю та оцінювало режисерську роботу, розповіла Гнатів.

Загалом журні відзначило одинадцять найкращих колективів, кожному дістався грошовий подарунок із загального преміального фонду, який складав три тисячі гривень.

Так, за підсумками конкурсу найкращим серед колективів з наймолодшими учасниками став творчий колектив ДНЗ № 20. У категорії, де вік учасників обмежувався повнолітніми, перше місце журі віддало колективу НВК-інтернату правознавчого ліцею з посиленою фізичною підготовкою. А в «дорослій» категорії перемогу отримали вихованці Центру дитячої і молодіжної творчості «Диво».













Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus