USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В унікального Луцького Євангелія з'явиться точна копія

18 Серпня 2010 12:23
Волинська єпархія Української Православної Церкви готує перевидання унікального манускрипту – Луцького Євангелія XIV століття, яке є однією з найдавніших богослужбових книг України, що збереглася до наших днів.

Про це сповістили у Волинській єпархії УПЦ МП.

Луцьке Євангеліє нині знаходиться в Російській державній бібліотеці в Москві. Однак завдяки перемовинам митрополита Ніфонта і генерального директора бібліотеки Олександра Віслого вже домовлено про факсимільне перевидання рукопису.

За допомогою цієї методики церковники планують з графічною точністю відтворити оригінальний рукопис, включаючи всі особливості паперу й обкладинки.

Проект перевидання буде приурочений до 925-ї річниці міста Луцька та здійснюватиметься за кошт благодійників. Збір грошей тільки розпочався і триватиме до кінця листопада.

Бажаючі отримати в майбутньому примірник Євангелія повинні внести свою пожертву від 850 гривень по Луцьку та Волині і від 1500 гривень по Україні, повідомляють в єпархії.

Проект знаходиться під опікою Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та митрополита Луцького і Волинського Ніфонта.

Запланований тираж – одна тисяча примірників.

Довідково:

У своїй науковій праці «Пам’ятки книжкового мистецтва. Українська рукописна книга» доктор мистецтвознавства Яким Запаско наводить список найбільш примітних рукописів ХІ-ХVІІІ століть, куди входить 128 найменувань. Луцьке Євангеліє посідає у цьому списку 51 місце.

За висновками фахівців, манускрипт належить до пам’яток галицько-волинської книгописної школи. Луцьке Євангеліє належним чином репрезентує графіку, орнаменти, особливості мови цієї школи.

На підставі численних приписок, а також за мовними і палеографічними ознаками можна зробити висновок, що місцем його написання був Спаський Красносельський монастир поблизу Луцька.

Свого часу, досліджуючи історію обителі, один із священнослужителів єпархії архімандрит Онуфрій (Куц) зацікавився долею святині. Як виявилось, Луцьке Євангеліє нині знаходиться в Російській державній бібліотеці в Москві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus