USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Відродження традицій меценатства: відкриття салону «ВолиньАрт» при Галереї мистецтв

25 Березня 2018 14:20
Яскраву презентацію доробку волинських мистців і плекання шляхетних традицій меценатства, благодійництва ставить собі за мету новий мистецький салон «ВолиньАрт» при Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

На його відкриття, яке відбулося 23 березня, були запрошені представники Луцької міської ради, музейники, мистці, медійники.

Зустріч розпочалася ознайомленням гостей з першою на Волині персональною виставкою відомого європейського українського художника Едуарда Бєльського, яка триває у Великій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ. Цікава річ: художник родом з Волині практично невідомий на своїй малій батьківщині! В той час, коли його твори користуються заслуженим визнанням і неабияким комерційним успіхом в країнах Європи й в США, земляки тільки починають знайомитися з його малярством.
У затишному просторі нового салону «ВолиньАрт» представлені твори знаменитого Едуарда Бєльського, а також інших знаних волинських мистців.

Арт-директорка салону Анна Романчук ознайомила гостей з найціннішими картинами в актуальному каталозі «ВолиньАрт» від членів регіонального осередку спілки художників: це прекрасні квіткові композиції знаної художниці Світлани Костукевич, твори-пошуки гармонії легендарної Олени Бурдаш, сонячні пейзажі видатного графіка Миколи Шамрили та інші роботи. Ці неповторні авторські картини – справжнє відкриття для волинських меценатів, адже у майстерному втіленні професіоналів вони демонструють високу естетичну цінність, яку протестують час і вдячні нащадки.

Без сумніву, живописні твори видатних краян гідні прикрасити як музейні скарбниці і галерейні колекції, так і приватні збірки справжніх поціновувачів прекрасного.

«Метою салону «ВолиньАрт» є популяризація творчості наших відомих спілчан, а також вільних художників і талановитої молоді. Хочу привернути увагу громадськості, аби ми спільними зусиллями підтримали наші таланти – щоб вони могли творити вільно», – звернулася до гостей Анна Романчук.
Головною інтригою події стало ознайомлення запрошених гостей із маловідомою картиною легендарного луцького поета-інтелектуала Костя Шишка. Перш ніж представити її зацікавленим глядачам, учасники історії, яка тривала протягом десятків років, розповіли про переплетення власних доль з долею цього полотна. Лучанка Анна Мартинюк розповіла про давню дружбу і спілкування, які поєднували її батька Юрія Шмельова з Костем Шишком багато років тому: «Мій батько і Кость Шишко завжди мали багато тем для розмов, обоє цікавилися поезією, філософією, живописом. І вже тоді батько мені не раз казав, що Кость – це видатна талановита людина, яка неодмінно стане знаменитою».
Поет подарував свою картину на знак вдячності Юрієві Веніаміновичу за дружбу і підтримку. Анна також показала літературний часопис «Волинь», де свого часу були опубліковані сонети знаного поета, з автографом-посвятою для її батька. Той зараз перебуває у поважному віці, але дуже радіє, що картина прокладає шлях до вдячних глядачів.
Відомий луцький архітектор Євген Ходаковський доповнив розповідь Анни власними спогадами про Костя Шишка, з яким дружив з дитинства, і підтвердив, що бачив це полотно в помешканні поета.
Дійсно, ця робота є дещо нетрадиційною для знавців творчості Шишка – це пейзаж з видом луцького парку, написаний приблизно на початку 70-х років і виконаний олійними фарбами на мішковині, де ще збереглися відбитки гвіздків та рештки стандартного напису. Кость Шишко обрав вид на канал з вербами й калиною у популярному парку відпочинку лучан з точки, що знаходиться орієнтовно на пішохідній доріжці від зупинки «Старий ринок», що на вулиці Глушець. Малярська робота поета зафіксувала стан улюбленого парку на той час: у ньому нема тих чагарників, які бачимо ми зараз.
Анна Романчук розповіла про те, як цю картину оприлюднять для огляду всім волинянам: «Ми запропонували різним людям придбати в родини це полотно з єдиною умовою – передати її до фондів Волинського краєзнавчого музею, щоб побачити й узнати її унікальну історію міг кожен охочий. Переможцем цього «тихого аукціону» став радник міського голови, депутат міськради Ігор Поліщук, який відразу пристав на цю умову. Наступним нашим кроком стане офіційна передача картини головою волинського осередку спілки художників Володимиром Марчуком до Волинського краєзнавчого музею, яка відбудеться найближчими днями».
Презентація картини природно поєдналася з переглядом архівних фото з Костем Шишком, читанням його поезії, спогадами про цього самобутнього мистця. До неформального спілкування долучилися волинський художник Сергій Корсай, директор департаменту культури Тетяна Гнатів, директор Волинського музею українського війська та військової техніки Ігор Пасюк, радник міського голови Мар’яна Сорочук, фотохудожник Віктор Чухрай, медійниця Світлана Рижук й учасники рок-гурту MOTANKA та інші. Тетяна Гнатів зацікавилася можливістю видати неопубліковані твори Костя Шишка, про які розповів Сергій Корсай.

Під час презентації також відбувся збір коштів на лікування онкохворих дітей.
Серед анонсованих майбутніх подій салону «ВолиньАрт» – аукціон в рамках спільного із департаментом культури мистецького проекту по відзначенню 70-річного ювілею Олени Бурдаш. Присутні побажали організаторам успіхів у подальшій благородній справі популяризації культурно-мистецького надбання Волині в форматах зустрічей з художниками, аукціонів і благодійних заходів.
Фото події Віктора Чухрая

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Українець Показати IP 25 Березня 2018 23:49
Меценатство не притаманне українцям особливо тим хто має гроші але помало треба вчитися, .
лучанин Показати IP 26 Березня 2018 22:09
Гарне поповнення колекції до експозиції про К.Шишка. Добре що не потрапила робота до рук спекулянтів
хехъ Показати IP 28 Березня 2018 09:51
суррогат а не живопись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus