USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинcький майстер виготовляє унікальні вітрильники у скляних пляшках

16 Вересня 2015 22:25
У 62-річного волинянина Володимира Ящука - унікальне та незвичне хобі, що вимагає не лише почуття естетики та смаку, а й неабиякої витримки та терпіння. Так, талановитий майстер виготовив не одну сотню мініатюрних вітрильників, поміщених у скляні пляшки. Найцікавішим є те, що задля того, аби кожен диво-кораблик був особливим, творець використовує найрізноманітніші матеріали, починаючи від деревини і закінчуючи пелюстками квітів та павутиною.

Колишній моряк не зміг жити без кораблів

Володимир Пантелеймонович народився 1953 року в селі Лисичинці Підволочинського району Тернопільської області в сім’ї вчителів. У 1960 році його родина переїхала в місто Кременець Тернопільської області, де маленький Володя здобував середню освіту школі №1. Саме там й почав займатися художньою самодіяльністю. У 1969 році сім’я переїхала до Луцька. Тут Володимир закінчує ЗОШ №3 і продовжує освіту у Луцькому ПТУ №1.

З 1971 року, після кількох місяців роботи на Луцькому автозаводі, хлопця призвали до лав Радянської армії, де він проходив службу у військово-морському флоті на Балтиці. Закінчивши курси радіотелеграфіста, для подальшої служби Володимир Ящук був направлений на протичовновий катер радистом на військову базу, розташовану на околиці міста Риги.
Саме під час служби керівництво помітило надзвичайні здібності Володимира до різного роду художніх виробів, тож його задіяли до робіт із спорудження пам’ятника «Балтійцям захисникам Вітчинзи».

Окрім виготовлення кораблів, майстер складає шахові задачі

Після звільнення зі збройних сил у 1974–му році Володимир Ящук встиг попрацювати на Луцькому електроапаратному заводі, меланжевому комбінаті та на Луцькому підшипниковому заводі. Згодом чоловік ревно захопився шаховою композицією, і у 1984 році, в харківській газеті «Ленінська зміна» була опублікована його перша шахова задача, що зайняла третє місце в конкурсі.

Співпрацював з різними відомими шаховими композиторами. У 1986 році організував конкурс складання зображувальних задач, присвячений 900-річчю міста Луцька в газеті «Радянська Волинь». А вже у 1979 році Володимир Ящук одружився. Нині має двох доньок.
«Раніше як воно було? Робота, сім’я, дача. Часу на хобі залишалось мало. Бувало, зроблю кораблика, а хтось прийде у гості й починає ним милуватись та захоплюватись. Тоді серце не витримувало, і я, не вагаючись, дарував цій людині облюбований виріб. Тому достеменно й не знаю, скільки кораблів виготовив за все життя», - посміхається чоловік і починає цікаву розповідь про те, як же він став на стежину до такого незвичного виду мистецтва.

Почав робити унікальні вироби, посперечавшись із другом

Поштовхом до незвичного захоплення — виготовлення моделей кораблів - став випадок, коли товариш звернув його увагу на світлину вітрильника в пляшці, розміщеного в журналі «Вокруг света». Володимир Пантелеймонович сказав, що це не так вже й важко зробити і згодом мусив підтвердити свої слова ділами. Отож, з того часу і виготовляє схожі вироби.

Вітрила до своїх кораблів майстер виготовляє із чорної редьки, ірису і навіть дурману

Перший корабель побачив світ у 1977 році.
За цей час майстру вдалось створити понад 250 шедеврів.


На виготовлення одного виробу майстер витрачає щонайменше один тиждень. Пан Володимир каже, що свого часу намагався вести облік власних виробів, але це доволі складно. Тож у середньому за рік він виготовляє близько 20-ти корабликів.

Моделі кораблів будуються зі шпону бамбуку, ниток, паперу. Останнім часом вітрила майстер виготовляє з цибулиння, кукурудзи, часнику, чорної редьки, картоплі, капусти, шкірок банану та грейпфрута, пелюсток квітів, а також інших найрізноманітніших матеріалів рослинного походження.
Є у колекції талановитого чоловіка й судно, вітрила якого виготовлені із дурману.


«Чорна перлина», вітрила якої виготовлені з дурману
Ірисовий вітрильник
Вітрила із чорної редьки
«Коли корпус корабля старовинний, то як основний матеріал використовую шпон, порізаний на смужки.
З нього склеюю корпус.
А от сучасні виготовляю з ясена чи липи. Такелаж роблю із бамбука, саме тому усі «ниточки» такі рівненькі», - щиро ділиться власними секретами майстер.


До слова, експонати для нинішньої виставки Володимир Пантелеймонович почав робити ще в 2007 році

Корабель в пляшці повинен бути якось закріплений, тому в процесі роботи автор знайшов 12 оригінальних способів кріплення кораблів. Нині ж у музеї експонується вже сьома персональна виставка майстра. Вона нараховує 167 експонатів. Це моделі вітрильних кораблів від найдавніших часів і до сьогодення.

«Перший раз зробив чотири кораблі на рік, а потім почав виготовляти по двадцять. Здебільшого власні творіння залишаю собі, хоча трапляється й таке, що просять продати. Середня вартість виробу коливається від 100 до 1000 гривень, в залежності від матеріалу і складності виконання роботи. Але є такі унікальні речі, які не продаються. До прикладу, експонат «Історичний порт», який включає в себе декілька кораблів у пляшках, «запакованих» у ще одну, більшу посудину.
Мініатюра корабля «Олександр фон Гунбольт», Германія
Приємним фактом є те, що виставка унікальних корабликів Володимира Ящука у Луцьку триватиме до 30-го вересня, тож кожен охочий зможе сповна насолодитися прекрасною експозицією, що знаходиться у в’їздній вежі замку Любарта та насолодитися спілкуванням із цим щирим та привітним чоловіком. Вітрила із вільхи
«Одіссей і сирени»


Барк «Товариш»
Каравела «Victory» 1519 року

Грейпфрутовий вітрильник
Вітрила, виготовлені із банану


Бригантина «Lady of Avenel» 1874 року

Генуезький корабель 19-го столітжтя
Старовинний китайський човен
Козацька чайка 19-го століття
Яхта «Біда» із повісті про капітана Врунгеля
«Багряні вітрила»
«Шрек»
Мотиви казки «Червоненька квіточка»
Композиція із підсвіткою «Дощ»
«Летючий голандець»
Підготувала Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ната Показати IP 16 Вересня 2015 22:32
клас!
Алла Показати IP 17 Вересня 2015 11:59
Чудово. Україна має талант.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus