USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинські ЗМІ грамотніші за столичні – кажуть філологи

9 Листопада 2009 13:27
День української мови і писемності відзначають сьогодні, 9 листопада в Україні. Волинські письменники і науковці стверджують, що такий день вкрай потрібен, аби звернути увагу на той стан, в якому перебуває українська мова - повідомляють «Волинські новини».
Декан Інституту філології та журналістики Юрій Громик зауважив, що серед помилок у друкованих засобах масової інформації, які мусять бути мовним еталоном,  «лідерами» є пунктуаційні помилки. Часом у пресі спостерігається і зловживання русизмами. Щодо радіо та телебачення, то тут «кульгає» орфоепія, - волинські науковці вказують на м’яку вимову шиплячих.  Проте, за словами декана Інституту філології та журналістики, волинські ЗМІ, у порівняні із столичними, - все-одно у виграші.
До експериментів на телебаченні, приміром, використання слів «етер» (ефір) чи «Атени» (Афіни) Юрій Громик ставиться стримано. І вважає, що «ми не достатньо вивчили правопис 1993 року, аби втілювати у життя новий», Провадження нового правопису може потягнути за собою зниження рівня мовної культури. Тим паче, що в сучасних умовах очевидно, що неможливо буде профінансувати видання величезної кількості правописів.
Кандидат філологічних наук, письменниця Олександра Гандзюк зауважила, що День української мови і писемності дуже важливий для українців, адже людина починається із слово і словом й закінчується. «Прикро, що це свято буде актуальним до тих пір, поки існуватимуть намагання політиків запровадити другу державна мову», - зазначила письменниця.
Голова Волинської організації НСПУ Ніна Горик зауважила, що цей день, на спомин про Нестора Літописця, є ще одним нагадуванням українцям про те, що мова – це духовний хліб, це вічність. «Мова належить до найбільших цінностей, які дають право українцям бути собою й мати повноцінне місце у світі», - зауважила Горик.
Молода письменниця Ольга Ляснюк розповіла, що це свято є важливим, адже завдяки цьому дню письменники можуть вкотре довести важливість української мови. «Неприпустимим є відстоювання рідної мови у вигляді «шароварщини»», - додає Ольга Ляснюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Панас Показати IP 9 Листопада 2009 13:31
Що є, то є. Волинські ЗМІ - взагалі найкрутіші. Яка область - такі і ЗМІ!
Николай Показати IP 9 Листопада 2009 13:33
Оле Ляснюк привет:) но хотелось бы немного уточнить, она молода как женщина, как человек, но как поэт, как писатель,она уже достаточно состоявшаяся особь.:)
Дядечко Показати IP 9 Листопада 2009 13:34
Вкрай потрібен не "такий день", а просто грамотність, читання і культура мови.
дідо Показати IP 9 Листопада 2009 13:34
ну то ї видно,шо професійних журналістів на Волині нема...одні філологи...особливо на телебаченні...твори пишуть,як у пятому класі,а не ропортажі про події...стилістику не вивчили...
Таня Показати IP 9 Листопада 2009 13:41
Всі допускають помилки, а особливо коли поспішають і намагаються швидко і оперативно донести інформацію до читача (глядача, слухача). Звісно це не виправдання...але межі досконалості не існує.
Николай Показати IP 9 Листопада 2009 13:43
to дідо:рациональное зерно в твоём посте имеется, но ты не совсем прав.Я лично знаком со многими поэтами, писателями, композиторами, журналистами, которые не только известны в масштабах Волынской области, но и во всереспубликанском, поэтому смею утверждать, что есть очень много талантливых, професиональных людей на просторах Волыни.
Юка Показати IP 9 Листопада 2009 14:04
цілком погоджуюся з думкою Юрія Васильовича стосовно вживання слів за правилами не затвердженого правопису. вивчили б для початку правопис 1993-го, тоді б і помилок було менше як у волинських, так і в столичних медійників.
Julia Показати IP 9 Листопада 2009 14:11
Дорогі колеги, вітаю з Днем української писемності і мови. Прошу прибрати русизми "висовуватися" і "пощадити" з заголовків.
Андрій Показати IP 9 Листопада 2009 14:14
До Julia: Не приберемо, вони нам нравляться %-)
Николай Показати IP 9 Листопада 2009 14:49
to Julia: мадам, не надо такого категоризма:) а за лаконичный и юморной ответ editor получает бонус, в размере полугодовой зарплаты, всё равно он нихрена не делает, и раз в два часа вывешивает одну новость:)
Свой Показати IP 9 Листопада 2009 14:57
Всегда знала, что Ю.В. Громик - умничка и трудяга. Ремарка: он оценивает тексты с точки зрения корректора, а вот мастерство репортажа он не зацеплял. Тут куда уж нашим до Киева... Тем более что в Киеве давно уже все наши )))
Андрій Показати IP 9 Листопада 2009 15:04
До Николая. Шкода, що я не знаю, який сайт адмініструєте ви ;-)))
Николай Показати IP 9 Листопада 2009 15:16
to editor какой именно сайт я вам назву при вручении мне главного приза - мобильного телехфона:) но могу сказать, что сайт настолько деревьяный, что взломать его могу только я один:) да и специфика информации очень узкопрофильна, думаю вам будет не интересно)))
Юка Показати IP 9 Листопада 2009 16:53
Николаю: Ви знаєте, а мені теж дуже цікаво який ви сайт адмініструєте. Сподіваюся зустрінемося 28 грудня ;)
Николай Показати IP 9 Листопада 2009 17:17
to Юка: если доживём, однозначно втретимся, чесно, не хочу афишировать этот сайт, во первых меня засмеют за его примитивность и тупость администрирования,(на нём не предусмотрена админка, и тексты я выкладываю с помощью FAR в ручном режиме)хотя не я его создавал, во вторых все узнают где и кем я работаю, а ещё рановато мне светится сдесь:)
OrestN Показати IP 10 Листопада 2009 11:02
це так хоча б тому що волинські ЗМІ уживають державну мову - мову титульної нації. В усіх українських ЗМІ без винятку і держустановах має вживатись лише держмова.
Куратор Показати IP 10 Листопада 2009 12:36
так не люблю, коли про певні події згадують лише під час свят (про ветеранів - на день Перемоги, про неповносправних і стареньких - 1 жовтня, про мову - два рази на рік). Шановні, та над цим треба постійно працювати, а не раз на рік.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus