USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинських депутатів просять зберегти місця пам’яті українців за кордоном

27 Січня 2017 14:34
Напрацювати програму гідного облаштування та збереження місць історичної пам’яті українського народу на території Польщі та Білорусі закликали депутатів облради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму 26 січня.

Депутати розглянули звернення ГО «Форум українських журналістів» щодо напрацювання комплексної цільової програми на 2017-2017 роки щодо гідного облаштування та збереження місць історичної пам’яті українського народу на території Люблінського воєводства Республіки Польща та Брестської області Республіки Білорусь.

У зверненні йдеться про те, що у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства Республіки Польща за кошти обласного бюджету за погодження з місцевою владою спорудили меморіальний комплекс на честь убитих у березні 1944 у цьому та навколишніх селах польськими бандформуваннями понад 1000 мирних жителів. Урочисте відкриття цього комплексу за участю глав обох держав з політичних причин досі не відбулося. Натомість виконавча влада Волині в попередні роки розробила дієвий механізм опіки всіх районів і міст області над місцями поховань православних українців у Люблінському воєводстві, у тому числі, у селі Сагринь. Наразі, окрім активістів на чолі з істориком, краєзнавцем Сергієм Годлевським, цією роботою не займається фактично ніхто.

Зі слів авторів звернення, також невирішеним лишається питання встановлення пам’ятника Михайлу Грушевському у місті Холм Люблінського воєводства, а також відкриття в будинку, де він народився, Українського культурного дому. Місцева влад гальмує цей процес, а офіційні представники Волині та держави не проявляють активності в цьому стратегічному напрямку.

Начальник управління з питань внутрішньої політики Ольга Чубара розповіла, що в області діє програма увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій на 2016-2020 роки, де зокрема є пункт «робота зі спорудження, ремонту та реконструкції пам’ятних знаків, пам’ятників та меморіалів на території області та в Республіці Польща», до якого залучили товариство «Холмщина».

Голова комісії Петро Савчук зауважив, що питання є ідеологічним, іміджевим та гострим, тому що польська сторона значно активніша в пропагуванні чи розповсюдженні цієї складової на території Волині. Отже, він пропонував долучити авторів звернення до програми та спільно шукати кошти, у тому числі, міжнародні.

Члени комісії рекомендували внести вказані у зверненні пропозиції до діючої програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus