USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До річниці з дня народження Василя Пустошкіна - художника з Великої Волині

23 Лютого 2017 21:32
На європейських та азійських аукціонних сайтах серед численних паризьких та російських пейзажів є багато майстерних робіт художника Василя Вікторовича Пустошкіна, або Basilе Poustochkine – так його ім’я виглядає французькою. Біографія мистця виявилася дуже цікавою: Василь Пустошкін народився 23 лютого 1897 року (за іншими даними 1893) у Ковелі Волинської губернії. Сьогодні – річниця з дня його народження.
Доля цієї людини вражає своїми поворотами! У юному віці він навчався у Московському кадетському корпусі та відвідував заняття викладачів І.Павлова та В.Фалілєєва у Строгановському училищі (одна з найстаріших та шанованих художніх академій Росії, зараз – МГХПА ім. С.Г.Строганова). В ті передреволюційні роки викладачами училища були талановиті художники і педагоги П.Пашков, М.Врубель, К.Коровін, П.Кузнєцов та багато інших.
Коли розгорілася Перша світова війна, Василя призвали до армії, та згодом він був звільнений від служби із-за свого юного віку. А в 1918 році молодий художник потрапляє до Києва, і там вперше бере участь у міській виставці. У січні 1921 року Василь Пустошкін їде до Франції, де йому попервах довелося попрацювати у копальні, але, оселившись у Парижі того ж року, він влаштувався помічником у майстерню скульптора А.Блазіса. В цей час він і сам багато малював, працював над власними гравюрами, і в 1922 році представив серію гравюр на виставці, організованій Товариством художників і скульпторів у кафе LaParnasse.

В 1924 році Пустошкін виставлявся у салоні Товариства французьких художників. Його дебют в Салоні GrandPalais звернув на себе прихильну увагу критиків. В 1926 році став членом Союзу російських художників у Франції, та перебував у його лавах недовго. В той час він був учасником групи «Шайка Монпарнаса» HordeduMontparnasse»), а також «Дружнього угруповання художників» GroupementamicaldesArtistes»).

Наприкінці 1920-х років Василь Пустошкін працював креслярем і гравером у столярній майстерні, взяв участь у зйомках фільму режисера М.Рудакова на кіностудії «Альбатрос», співпрацював з рекламним відділом торгівельної фірми «LesTroisQuartiers» та розробляв шрифти для реклами магазину «HorizonsdeFrance». В 1926-1930 рр. навчався в Російському художньо-промисловому інституті у М.Глоби, і в 1933 році продовжив співпрацю з М.Глобою у оформленні іконостасів у церквах.

На виставках у Москві експонувалися роботи Василя Путошкіна: «Гравюра СРСР за 10 років» (1927), «Кольорова ксилографія, її засоби та можливості» (1929), «Виставка гравюр і малюнків Івана Павлова і його учнів» (1929).

ВІДЕО з роботами Василя Пустошкіна
У важкі часи економічної кризи мистець брався за різну роботу, певний час отримував допомогу по безробіттю. Відомо, що у 1930-х роках художникові довелося писати мініатюрні пейзажі для продажу на вулиці, які він спочатку підписував як EFO, а згодом став ставити своє ім’я. Брав участь у групових виставках: «Група десяти» (1931), «Ярмарок халтури» (1932), «Салон на пленері» (1932), виставка картин художників Монмартра і Монпарнасу в Галереї «34» на Єлисейських Полях (1933).
В 1933-1945 рр. мистець жив у містечку Нейї під Парижем у журналістки Ж.Робен-Герцог. На пропозицію колеги – художника Д.Мерінова почав створювати малюнки для тканин, і в роки ІІ світової війни працював з трафаретами малюнків, які наносив на шарфи для продажу солдатам. В червні 1943 році у магазині тканин Corotвідбулася виставка його робіт – розписів по тканині, а в 1944 році експозиція була показана на Зимовому салоні і в Музеї сучасного мистецтва у Парижі.

У післявоєнний час Василь Пустошкін продовжив роботу з тканиною, писав пейзажі і натюрморти, прихильність яким віддано демонстрував усе своє творче життя, та продавав свої роботи на тротуарі у Латинському кварталі. Художник прожив своє життя одинаком та не мав сім’ї, і в 1970 році оселився в будинку для літніх людей під Парижем. Писав картини і часто їздив в Париж їх продавати. Помер Василь Пустошкін 16 травня 1974 року в лікарні, похований на місцевому кладовищі в Кормей-Ан-Паризі (Франція).

На аукціоні ДРУО у вересні 2002 року відбувся великий розпродаж робіт Василя Пустошкіна, а в 2009-2010 рр. у Варшаві полотна художника експонувалися на спеціально організованій меморіальній виставці.

Вкотре підтверджується та істина, що художник живе доти, поки глядачі бачать його полотна.
Більше робіт художника можна побачити на сайті Галереї мистецтв http://www.volart.com.ua/art/pustoshkin_vasyl/

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Тетяна Показати IP 23 Лютого 2017 22:34
цікаво! дякую!
студент Показати IP 24 Лютого 2017 09:57
Волинь має велику історію, шкода що ніхто про це не пише і не цікавиться, одна політика і гроші тому ми такі тупі, хоча і вміємо читати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus