USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 42.60 42.90
  • PLN 9.75 9.90

Літературний альманах як арт-проект без меж і кордонів: волинський досвід

9 Грудня 2017 19:00
Спільна творча енергія однодумців здатна реалізувати найамбітніші задуми та долати кордони навіть між континентами – таким є позитивний досвід літературно-мистецького об’єднання «Без меж» у Луцьку.

Близько року тому за ініціативи відомого волинського поета, письменника Валерія Гнатюка літературна студія з такою назвою об’єднала людей різного віку та письменницького досвіду, професій, захоплень, а згодом вийшла за кордони Волині, України завдяки протестованим можливостям Фейсбука. Головним мотиватором активної самопрезентації волинян є відмова від будь-яких лімітів – як у творчості, так і в форматах донесення свого доробку до читача. Важать лише фільтри письменницької майстерності, філігранності у розкритті емоцій та сенсів, бездоганності смаку і авторській самобутності.
Як відбувається спілкування «безмежників»? І реально, і дистанційно. Часті зустрічі студійців відбуваються вечорами у клубі «Патріоти Батьківщини», що у Старому місті. Свій неповторний затишок тут створює завідувачка клубу Ольга Тиха. Зручна канапа, духмяний чай та смачне печиво, а головне – товариство людей, для яких творче самовираження є потребою і стилем життя. Долучитися може кожен!
Розповідає учасниця проекту поетеса Ліна Котлак, яка приєдналася до студії, перебуваючи на той час у США: «Я давненько приглядалася у ФБ до літературних клубів, студій та спільнот. Натрапила нарешті на «своїх», територіально і по дух. Юрій Щербик запропонував приєднатися. За рік я перезнайомилася майже з усіма «безмежниками», читала їхні твори, публікувала свої. У коментарях ділилися думками, враженнями, підтримували один одного. Світлини допомагали мені зрозуміти, хто чим живе, які події відбуваються в Луцьку. Дуже приємним було розвіртуалення…».
Нещодавно ця згуртована мистецька спільнота відзначала свою першу річницю виданням та яскравою презентацією альманаху «Танго безмежжя». До книги, що вийшла друком коштами учасників у видавництві «Вежа», увійшли різножанрові поетичні, прозові і драматургічні твори 15 авторів: вже відомих волинських авторів Валерія Гнатюка, Віктора Грисюка, Лєни Шторм, драматургині Наталії Максимчук, дитячої письменниці Ірини Шабали, поетес Ольги Антош, Ліни Котлак і Марічки Муляр, поетів-атовців Юрія Щербика і Міши Украна, педагога і журналістки Людмили Мартинової, літераторів Тетяни і Олександра Горбачевських, студентки Анастасії Кушнарьової.

Однією із представлених у альманасі поетес стала львів’янка Ольга Романишин.


Дебютний альманах – а це яскрава, солідна збірка у професійному оформленні відомого луцького фотохудожника Віктора Петрука, який теж долучився до проекту літераторів, – насправді справляє враження не «першої спроби», а серйозної заявки колективу талановитих особистостей, кожен з яких уже проявив себе у письменництві як автор із власним почерком та жанровими вподобаннями.

На обкладинці альманаху «Танго безмежжя» – червона троянда на тлі вишуканого чорного шовку, і в такому ж стилі візуально презентований кожен із авторів. Символіка танго вибрана невипадково – тут читач зустріне твори контрастні, чуттєві у різноманітті жанрів і тем: патріотичні і соціальні мотиви, любовну лірику, комедійну п’єсу, фентезі, оповідання про дітей і для дітей…
Червоно-чорним перформансом у постановці учасниці літспільноти, драматургині і режисерки Наталії Максимчук та аматорського театру «Вперше» почалася активна презентація альманаху волинським читачам. Участь у цьому дійстві, яке вже відбулося у кількох локаціях нашого міста, взяли майже всі студійці – не лише як автори, а й як декламатори та виконавці міні-вистав за мотивами власних творів разом із акторами театру Дариною Кухарук, Антоном Гніздюком, Русланою Волосюк і Софією Кльоц.
Саме такий цікавий досвід – представити власний твір як дійова особа у міні-виставі – трапився в учасника проекту Олександра Горбачевського. Перевтілення у образ мудрого і справедливого правителя Талізія з його повісті-фентезі «Лик смерті. Сповідь» показав нові можливості самого письменника і дозволив «прожити» певну частину життя свого героя у найвідповідальніший момент його правління – коли потрібно приймати мудрі рішення у протистоянні із самою Смертю.

Волинський літератор розповів про ті можливості, які пропонує йому цей жанр: «Особисто для мене, фентезі є свободою думки, грою уяви, польотом фантазії. Політ цей закінчується лише там, де закінчується уява автора, адже тут саме він створює свою реальність і тільки він вирішує, що в ній є можливим. Це дозволяє автору гіперболізувати та увиразнити життєві ситуації, у чомусь, можливо, спростити, щось перевернути з ніг на голову, аби таким чином донести своє послання читачу. Разом із тим, умови, в які автор ставить своїх героїв, виклики, що приймають вони, випробування, які їм доводиться пройти – дуже схожі на ті, що людина зустрічає в реальному житті».
Спеціально для участі у презентації до Луцька приїхала львівська поетеса Ольга Романишин: «Літературний Луцьк показав себе креативним і залюбленим у театр. Перформанс, організований Наталкою Максимчук, аматорським театром «Вперше», а також усіма учасниками літстудії настільки продуманий до дрібниць, настільки гармонічний і глибокий! – не могла відвести очей… «Безмежники» влаштували для мене сюрприз – прочитання ними моїх поезій. Зізнаюся, дуууууууже хвилювалася… Двічі приїздила на презентації і щоразу нас зустрічали аншлаги. Отже, місто цікавиться літературою. Згадую очі глядачів-слухачів, розумію, що люди спраглі вічного, живого Слова. Я закохалася у Луцьк. Тепер розумію, чому Леся так любила цей край…».
Трепетною, щемливою і особливо цінною для усіх «безмежників» кульмінацією у діалозі із читачами стала зустріч із Романом Мойсеєм, братом Героя України Василя Мойсея. Він особисто прийшов познайомитися із авторкою вірша про Василя – студенткою, журналісткою і поетесою Анастасією Кушнарьовою. Авторка сама представила свій твір, і її емоційне читання не залишило байдужим жодного глядача у заповненому вщент читальному залі Луцької бібліотеки-філії №10. Згодом вона поділилася емоціями на сторінці у ФБ: «20 лютого 2014 помер Василь Михайлович Мойсей. Новина про ще одну жорстоку смерть на Майдані надихнула мене (не знаю наскільки доречно вживати це слово в такому контексті) на болісний вірш. Він писався важко, довго. Ще важче було, коли на моїх очах юнака поховали. Я часто проходила повз його могилу на Меморіалі Слави, дописувала декілька рядків, щось виправляла… Все ж таки дива трапляються! Вони не в глобальних речах, вони тут, зовсім поруч».
«Безмежники» не спиняють свого творчого поступу, і вже продумують концепцію та тематику наступного альманаху. У цьому колі однодумців фонтанує взаємна інспірація і генеруються ідеї! Знайомство читачів з альманахом «Танго безмежжя» продовжиться у нових локаціях Луцька і Волині. Готується до нової зустрічі із читачами поетеса, письменниця Лєна Шторм. А вже найближчим часом 10 грудня «у літературно-творчий політ» запрошує поетеса Ольга Антош зі своєю першою збіркою поезій «У пошуках неба».
«Нехай не буде меж між словом-ділом.

Між душами кордони зайві теж…

Бажає світ зробити більше білим

Літературна студія «Без меж»,– поет-атовець Юрій Щербик дуже влучно висловив у цих рядках ту ідею, навколо якої об’єдналися ці талановиті і активні літератори. Натхнення вам і вдячних читачів! Чекаємо на нові зустрічі!
Фото із ФБ-сторінки літературно-мистецького об’єднання «Без меж».

Фото дизайну обкладинки, подій люб’язно надані фотохудожником Віктором Петруком.

Костюми для театралізованої презентації надані волинською мисткинею Наталею Градиською.

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Читачка Показати IP 9 Грудня 2017 22:37
Ви ЧУДОВІ!!! Бажаю вам невичерпного натхнення!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus