USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Творчість як пріоритет: Лєна Шторм презентувала нову збірку творів

26 Грудня 2017 19:00
«Ніжний шлейф загадкового літа» – така назва другої збірки творів луцької поетеси, журналістки, блогерки Лєни Шторм.

Презентація нового творчого доробку і зустріч зі старими та новими друзями, шанувальниками сучасної української літератури відбулася грудневого дня у привітному просторі Луцької бібліотеки-філії №10.

Саме у цій локації в листопаді 2016 року поетеса вийшла у публічний простір із дебютною збіркою «Авантюристка».
Вже тоді народився задум нової книги та амбітний план обов’язково видати її наступного року. Реалізований сьогодні творчий проект поетеси – це проілюстрована нею збірка із 50 віршів і 10 есеїв із яскравою пейзажною обкладинкою відомого луцького фотохудожника Віктора Петрука та передмовою знаного волинського літератора Валерія Гнатюка.

Особливою частиною книги стала відверта розповідь авторки про себе у розділі «Замість автобіографії та післямови». Представлена Лєною Шторм праця дає розуміння того, що вона дуже відповідально формулює свій персональний меседж читачеві та залишається вірною власному кредо: «Вірші або болять, або вони халтурять!» і аж ніяк не ставить собі за мету нагадати про себе небайдужій публіці «конвеєрним» римуванням.
Спогади і враження про події життя з часом стають тим яснішими, наскільки важливими були у період їх реального проживання. Шість розділів збірки об’єднали різні за тематичною палітрою і емоційною тональністю твори, які показують, наскільки змінилася за цей рік авторка.

Найточніше про це говорить у передмові її друг, колега-літератор Валерій Гнатюк: «…перед нами зріла, цілеспрямована і сильна людина, яка знає, що саме вона хоче досягти і впевнено йде до своєї мети. Це абсолютно сформований автор зі своїм неповторним стилем та власним почерком – і ніжний лірик, і холодний філософ, і бунтар, і правдоруб одночасно. Лєна активно експериментує з різними жанрами – вона і класик, який надзвичайно гармонійно вибудовує складні п’ятистрофні куплети, і постмодерніст, який у вільній форм висловлює побачене, надумане, бажане, вона і прозаїк, який у коротких есеях-замальовках вражає глибочінню описаного».
Презентація «Ніжного шлейфу…» поєднала два способи комунікації авторки із читачами. Першу частину зустрічі склав дуже відкритий і щирий монолог поетеси про народження її нових творів, читання нею власних віршів. Шлейф літніх поетичних і прозових спогадів нагадав про приємні миті відпочинку в маленькому місті, на озері Світязь, спостереження за природою, людьми. Різнобарвне й контрастне за своїм настроєм літо цього року – то прохолодне і дощове, а часом надто спекотне – стало для авторки не лише періодом натхнення, а й відтинком часу, незбагненним за своєю глибиною: «Мікрожиття в макророзрізі часу», «Літо в маленькому місті», «Спека», «Чи літо без дива буває?» та інші.
У віршах наступних розділів, кожний із яких відкриває лаконічна і промовиста «метеликова» ілюстрація, поетеса не лише виплескує емоції та враження, а й сміливо говорить про сокровенне, відгукується на трагічні події, роздумує і співпереживає. Тому у збірці є вірші про життя та смерть, війну, любов, віру, індивідуальні моральні орієнтири, жіночність і справжність…
Пряма мова поетеси Лєни Шторм.

Про власний публічний імідж. Образ загадкової принцеси – це не про мене. Я дуже простий і відкритий у спілкуванні митець. Нехай люди оцінюють те, що є насправді, а не щось штучно створене.

Про молодість митця. У молодості людина має більше сил, більше драйву, і цим драйвом треба правильно користуватися. Молодість душі – теж дуже важливо. Коли в нас є для того ресурси і резерви, наповненість натхненням і незаплямованість якимось негативним досвідом, треба максимально використовувати цей період. «Літа молоді – ви трампліни мої…»

Про «формулу кохання». Є думка, що любов – це щось незбагненне і «хімічне». Про це мій вірш «Квінтесенція». А вірш «Пригорни» – рекордсмен по «лайках» у соцмережі. Мені самій цікаво, чому?
Про життєві «хрести». Обпалені крильця метелика на ілюстрації до розділу «Хрести» символізують життєві випробування. Загалом, якщо говорити про твори на сакральну тематику у моїй творчості, то раніше я від цієї теми утримувалася тому, що вважала, що у мене має бути більш значний життєвий досвід. У своєму вірші «Писати» я висловлюю думку, що коли ти йдеш у творчість, треба «помити руки», а коли пишеш про сакральне, то їх потрібно двічі «мити». З часом до мене прийшло усвідомлення, що про сакральне повинні писати люди, які поважають цю тему, незалежно від віку. Вірш «Хрести» є про життєві випробування у долі митця, письменника, художника, який усвідомлено ставиться до своєї творчості. Творчість, особливо сумна, – це кров душі. Коли я написала цей вірш, то зрозуміла, що він настільки ємко передає моє ставлення до творчості, що, якби я не написала за своє життя більш нічого, вірш передав би усе достатньо.

Про «жіночі теми» у творчості. Коли тебе якась тема зачепила і ти хочеш розкрити її у своїй творчості, важливо зробити це конструктивно або подавати її зважено, так, як ти вважаєш доцільним. Вірш «Неправильна колискова» – це історія про вагітну жінку, яка обрала залишити дитину, після чого у неї розвалюється сім’я. Це історія багатьох жінок. І це – про подвиг матері і (без)відповідальність батька.
Вірші про війну і про ментальність. Я вважаю, що поет не має бути екзальтованим носієм якоїсь ідеології, якою б правильною вона не була. Якщо ти сьогодні пишеш на якісь гострі теми, то варто це робити у стані роздуму, а не «наелектризованості». Я не могла оминути теми про війну не лише тому, що це безпосередньо моєї сім’ї торкнулося, а ще тому, що війна у нас продовжується і торкається кожного.

Про пережитки «совка». У той час, коли молоді хлопці і дівчата гинуть за нашу незалежність, пережитки «совка» не дають досі нам жити. У моєму житті «Совдепів Совдеповичів», по яких йде у вірші, було чимало, це збірний образ. І багато хто в житті з такими стикався. Вони досі серед нас є…

Про смерть як частину життя. Попри те, що книга про літо, я за те, щоб бачити життя у всіх його проявах, вміти відпускати, вміти сприймати і знаходити радість. Цього літа помер мій дідусь Тарас. Була ще одна смерть людини відомої, яка залишила значний внесок у світовій музиці – покінчив з життям Честер Беннінгтон (фронтмен рок-гурту LinkinPark). Про це – теж мої вірші.

Про творчість як особистий арт-проект. Зараз зайнята завершенням роботи над книгою «Душа постійно буде» та великими прозовим проектом, деталі якого поки що в таємниці. Найближчим часом планується ще кілька заходів в рамках презентації «Ніжного шлейфу загадкового літа» спільно з відомими волинськими митцями. У січні в актовій залі Палацу учнівської молоді буде прем’єра спільного проекту з вокально-хоровим колективом «Перлинка». Це театр пісні – мій сценарій з прозовими і віршованими елементами створить сюжет для цікавішої репрезентації пісень, які є у репертуарі колективу.
Зворотній зв'язок є життєвою потребою справжнього митця, тому друга частина зустрічі поетеси пройшла у неформальному спілкуванні із гостями презентації. Заслужений артист України Василь Гриб з захватом оцінив надзвичайно проникливе читання авторкою своїх поезій, котра буквально заново проживала кожен вірш:«Я 30 років пропрацював в театрі і багато прочитав поетів зі сцени. Вірш Павличка чи Драча, Стуса чи Симоненка лежатиме на столі, аж поки хтось не візьме і не прочитає його на публіку. Тоді вірш оживає для людей. Поетеса вклала душу у рядки, а я як актор хочу вам це передати».
Привітали Лєну Шторм із важливою подією у творчому житті члени родини, друзі, колеги-літератори, партнери по спільним проектам, читачі бібліотеки. Серед тих, хто відвідав презентацію, протоієрей Валентин Марчук з дружиною Оленою, члени літературно-мистецького об’єднання «Без меж» Юрій Щербик, Міша Укран, Ольга Антош, актори аматорського театру «Вперше» Антон Гніздюк і Руслана Волосюк, скульптор Василь Рижук, психологиня Антоніна Євтодюк, художниця та дизайнерка Наталія Градиська, художниця Ірина Робак, поетеса й композитор Любов Мілевич, члени громадської організації «Джерело життя».

Прийшли познайомитися із авторкою друзі по переписці у Фейсбуці.
Обов’язкову приємну частину зустрічі склали автограф-сесія, фотосесія у фотохудожника Віктора Петрука та фуршет зі смаколиками.
Збірка «Ніжний шлейф загадкового літа» вражає глибиною думок, зачіпає найтонші емоційні струни вдумливого читача, пропонуючи поринути у світ творчості талановитої поетеси, письменниці Лєни Шторм:

В поета життя загадкове. Митець сам не знає, Чи зможе розкрити у віршах свій хист в повній мірі, Та з щирістю справжньою кожний рядок починає – У праці й старанні, надії, любові та вірі.


Фото події люб’язно надані фотохудожником Віктором Петруком

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
друг Показати IP 26 Грудня 2017 19:31
Вітаю, Лєночко! Дуже ніжна і водночас цілеспрямована, жіночна, талановита - ПРЕКРАСНА!
Лучанин Показати IP 26 Грудня 2017 20:30
Супер
Надія Показати IP 26 Грудня 2017 21:29
Обємна і гарна стаття про талановиту, щиру і справжню Лєну Шторм
Ірина Показати IP 26 Грудня 2017 22:38
Чудова поезія, дякую! Оленко, ти молодчинка! Щастя тобі та натхнення творити !..
Шторм Показати IP 26 Грудня 2017 22:49
Спасибі за добрі відгуки. Маші спасибі за гарну статтю. Усім - літа в душі та натхнення!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus