USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Меч вікінгів, який знайшли на Волині, контрабандою потрапив в Естонію

6 Березня 2016 22:42
Конфіскували меч епохи вікінгів в Естонії, який, імовірно, знайшли на Волині. Трапилось це 1 березня.

Знахідці приблизно тисяча років.

Про це повідомляє LB.UA.

Як повідомляє ERR.ee, зброю виявили естонські митники під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією. У водія - громадянина Білорусі - не виявилося дозволу на транспортування раритету. Під час експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менш ніж 17 000 євро.

Естонія збиралася віддати знахідку Росії.

Однак незабаром на українському сайті prostir.museum з'явилася замітка про те, що точно такий самий меч торік знайшли на Волині. Анонімний користувач на сайті аукціону «Віоліті» 5 грудня повідомив, що «сьогодні знайшов таку річ» у Волинській області та попросив оцінити предмет.

Через кілька днів після виходу цього матеріалу Міністерство закордонних справ Естонії одержало лист від посла України в Таллінні, в якому той попросив не віддавати Росії знайдений меч.

У своєму листі посол Віктор Крижанівський зазначив, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію. Докладні відомості та документи посол пообіцяв надати естонській стороні найближчим часом.

«Зараз ми не наполягаємо на тому, щоб меч повернули Україні. Просто просимо МЗС Естонії не поспішати передавати його Росії. Необхідно все точно з'ясувати. Наші чиновники в Києві вже готують необхідні документи. Якщо ж буде встановлено, що меч не пов'язаний з Україною, то, звичайно ж, ми відійдемо вбік від цього питання. А поки що хочемо переконатися в тому, що знайдений або ж ні на Волині меч», - сказав посол.

Представники департаменту охорони пам'яток старовини заявили, що очікують від України документального підтвердження того, що артефакт дійсно знайшли у Волинській області.

«Якщо з'ясується, що меч знайшли в Україні, то ми повернемо його країні, де було виявлено знахідку», - сказала інспектор департаменту Нелі Кангерт.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
123 Показати IP 7 Березня 2016 22:03
Чергова пі...ж. Піраміду Хеопса збудували волиняни. До речі, апостол Лука походив з Луцька, в честь його й перейменували місто.
до 123 Показати IP 8 Березня 2016 13:43
волинякі такі... і папірус і порох і все що хочеш-це все вони

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus