USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У травні Естонія передасть Україні старовинний меч, родом із Волині

26 Квітня 2016 17:28
Старовинний меч епохи вікінгів, який конфіскували взимку цього року на прикордонному пункті Лухамаа, естонська сторона передасть Україні 12 травня.

Про це посол України в Таллінні Віктор Крижанівський сказав кореспонденту Естонського національного телерадіомовлення.

За день до цього до Естонії прилетить делегація з Міністерства культури України, яка 13 травня відвезе історичну знахідку до Києва.

Узимку працівники Податково-митного департаменту в ході огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні Естонії з Росією виявили історичну зброю. У водія – громадянина Білорусії – не був дозволу на транспортування раритету.

Під час проведення експертизи з'ясувалося, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах за нього можна виручити не менше 17 000 євро.

Спершу Естонія збиралася віддати знахідку Росії, але пізніше було встановлено українське походження меча.

Згідно з даними Києва, рідкісна знахідка родом не з Росії, як це передбачалося спочатку, а з Волинської області України.

ЧИТАТИ ЩЕ: МЕЧ ВІКІНГІВ, ЯКИЙ ЗНАЙШЛИ НА ВОЛИНІ, КОНТРАБАНДОЮ ПОТРАПИВ В ЕСТОНІЮ

Нагадаємо, невдовзі після оприлюднення інформації про знайдений меч на українському сайті prostir.museum з'явилася замітка про те, що точно такий самий меч торік знайшли на Волині. Анонімний користувач на сайті аукціону «Віоліті» 5 грудня повідомив, що «сьогодні знайшов таку річ» у Волинській області та попросив оцінити предмет.

Через кілька днів після виходу цього матеріалу Міністерство закордонних справ Естонії одержало лист від посла України в Таллінні, в якому той попросив не віддавати Росії знайдений меч. У своєму листі посол Віктор Крижанівський зазначив, що древній меч могли нелегально переправити з території України в Росію.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus