USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Азаров боїться інфляції

12 Січня 2011 12:55
Прем'єр-міністр України Микола Азаров відзначив ризики, які існують в Україні щодо зростання інфляції внаслідок підвищення світових цін на продовольство.

"Ризики розкручування інфляційних процесів за рахунок продовження загальносвітової тенденції подорожчання продуктів харчування для нашої країни вищі, оскільки у нас досі не створена необхідна інфраструктура для зберігання перехідних запасів і оптової торгівлі", - заявив глава уряду, - пише Кореспондент.

За словами Азарова, в минулому році негативний вплив на інфляцію викликав саме ажіотажний попит на продукцію харчування. Однак, на думку політика, уряду в 2010 році, незважаючи на зростання цін на продукти харчування на світовому ринку і посуху в Україні, вдалося "гідно" відреагувати на цінову кризу, і восени стрибки цін були зупинені.

"Тому посипати голову попелом не варто. Треба робити висновки і бути готовими до нових викликів", - сказав прем'єр.

Крім цього, Азаров зазначив, що організація з питань продовольства і сільського господарства ООН прогнозує подальше збільшення цін на продовольство в світі. І причинами цього є глобальні зміни клімату, зростання споживання продуктів харчування в найбільш населених країнах світу - Індії, Китаї, а також структурні розрахунки виробників сільгосппродукції і невизначеність на світових фінансових ринках. Такі чинники неможливо компенсувати за 2-3 роки.

"Так що Україна не може розраховувати на компенсацію ризиків на внутрішньому ринку, створених відсталістю нашої агропромислової галузі за рахунок зовнішніх ринків", - підсумував Азаров.

Раніше Продовольча і сільськогосподарська організація (FAO) при ООН відзначала, що світовій економіці загрожує ціновий шок на продукти харчування, який потім може вилитися в продовольчу кризу.

Організація зробила таку заяву після того, як індекс сільськогосподарських товарів FAO зріс у грудні до номінального рекорду, перевищивши рівень 2007-2008 років, коли в світі була зафіксована продовольча криза: тоді голодні бунти пройшли в 30 бідних країнах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus