USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Банки й далі скорочують персонал

25 Листопада 2010 17:34
За підсумками жовтня сукупний збиток українських банків склав 0,64 мільярда гривень. Це в 1,7 рази менше, ніж місяцем раніше

Минулий місяць став 23-м за рахунком, коли банківська система Україна показала негативний фінансовий результат. Загальний збиток банків за цей період часу вже наближається до 50 млрд. грн. (49,5 млрд. грн.), - пише "Дело".

Внесок жовтня 2010 року в цю «скарбничку» відносно невеликий - 0,64 млрд. грн. Всього ж, за даними НБУ, за десять місяців поточного року втрати всіх банківських фінустанов досягли 10,6 млрд. грн.

В порівнянні з минулим роком українські банки стали менш збитковими. За аналогічний період 2009-го мінус банківської системи був в 2,2 рази більшим - 23,6 млрд. грн.

Основна причина, через яку вітчизняні фінустанови продовжують генерувати збиток, давно відома: погіршення якості кредитного портфеля і необхідність формувати резерви під прострочені кредити.

При цьому експерти вважають, що фактично якість кредитних портфелів може і не погіршуватися в 2010 році. «Кредити могли перестати обслуговуватися і два роки тому, але в 2009-му багато українських банків не ризикнули показати всю проблему і відповідно, не формували під неї резерви, а вважали за краще «розмазати» збитки на тривалий термін», - пояснює аналітик керуючої компанії DCH Іван Угляниця.

Після початку кризи однією з найбільш пріоритетних завдань для банківської системи стала оптимізація витрат, в першу чергу за рахунок зменшення адміністративних витрат - скорочувався персонал, зарплати, закривалися відділення.

І хоча банкіри як і раніше стверджують, що оптимізація витрат продовжує залишатися на порядку денному і в 2010 році, на практиці адмінвитрати ростуть.

За 10 місяців на цю статтю довелося майже 23 млрд. грн. (18,7% від усіх витрат), у той час як за аналогічний період минулого року витратили 22,4 млрд. (15,6%).

Основною причиною невідповідності бажаного і реального банкіри називають підвищення цін. «Тільки інфляція за цей період виросла більш ніж на 12%, а послуги ЖКГ, які складають вагому частину адмінвитрат, збільшилися на 30-50%. До того ж зросла вартість життя, і банки підвищують зарплати. Природно, це призводить до зростання витрат, навіть з урахуванням скорочення філіальної мережі», - пояснює заступник голови правління банку «Контракт» Павло Кропивін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Helge Показати IP 25 Листопада 2010 22:48
Тяжела доля ростовщика-кровопийцы......))
Не вірю Показати IP 30 Грудня 2010 21:06
Новий короткий анекдот: збитковий банк:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus