USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Білорусь накрила валютна паніка

24 Березня 2011 11:08
Напруження на білоруському валютному ринку збільшується. Попри те, що Нацбанк не бачить підстав для паніки, населення гарячково скуповує валюту.

Про це інформують ТСН .

З одного боку, Нацбанк заявляє про те, що не продаватиме валюту комерційним банкам для подальшого продажу населенню. З іншого боку, він вирішує відмінити 30-денне резервування засобів на купівлю іноземної валюти на торгах Білоруської валютно-фондової біржі. Експерти вважають, що Нацбанк, завіряючи, що підстав для паніки немає, здійснює вчинки, що ще більше розпалюють валютний ажіотаж.

Валютний ринок Білорусі лихоманить майже місяць. Ще на минулому тижні на доповіді у президента країни голова правління Нацбанку Петро Прокопович констатував, що останнім часом спостерігається підвищений попит населення на іноземну валюту. Такий попит, за словами Прокоповича, викликаний провокаційними чутками про разову девальвацію.

Про девальвацію розмови дійсно велися. Зокрема, представництво Міжнародного валютного фонду пропонувало таку міру в якості одного з інструментів стабілізації фінансової ситуації в країні. Проте на поточному тижні глава Нацбанку заявив, що "ажіотажний попит населення закінчився, населення заспокоїлося".

На думку економістів, стабілізація ситуації багато в чому залежатиме від того, чи зможе Нацбанк адміністративними методами змусити комерційні банки продавати валюту. Адже за власною ініціативою робити це банки не будуть.

Колишній голова правління центрального банку Станіслав Богданкевич, у свою чергу заявляє, що валютна лихоманка викликана великим негативним сальдо торгового балансу і збільшенням зарплат бюджетникам, тобто ростом рублевої маси, перед президентськими виборами у Білорусі.

В результаті підтримка курсу білоруського рубля виразилася в скороченні золотовалютних резервів майже на мільярд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus