USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Бюджетні структури Волині ризикують втратити кошти

1 Грудня 2014 17:21
Оперативніше працювати із держказначейством закликають державні та комунальні структури в облдержадміністрації.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації 1 грудня.

Про стан казначейського обслуговування у листопаді цього року розповів начальник головного управління Державної казначейської служби України в області Михайло-Мирослав Леміщак. З його слів, за станом на 1 грудня місцевим бюджетам області перераховано дотацій вирівнювання у сумі 2,4 мільярда гривень. Так, місцевим бюджетам дали можливість забезпечити виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ тощо.

Зарахування коштів місцевим бюджетам на Волині

У листопаді на рахунки місцевих бюджетів зараховані та повністю виплачені 126 мільйонів гривень субвенції на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Відповідно до розпорядження Кабміну, департаменту соціального захисту населення 21 листопада відкрито асигнування на виплату одноразової допомоги особам, які отримали тяжкі тілесні ушкодження під час участі у масових акціях, що відбулися за період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року у розмірі 61 тисяча гривень.

Також відкрите асигнування на виплату щомісячної адресної допомоги особам, які переміщуються із тимчасово окупованих територій України та районів проведення АТО у сумі мільйон гривень. Кошти зараховані 27 листопада, залишок невикористаних коштів становить 680 тисяч гривень.

За рахунок коштів резервного фонду держбюджету на проведення невідкладних заходів щодо забезпечення національної безпеки, проведення антитерористичної операції та забезпечення правопорядку на державному кордоні надійшло асигнувань у сумі 30 мільйонів гривень, залишок з яких становить 9,9 мільйона. Кошти використовуються, зі слів Михайла-Мирослава Леміщака, «по мірі необхідності».

Дебіторська та кредиторська заборгованість на Волині

Посадовець зазначив, що попередня оплата за товари, роботи та послуги, зазвичай, є основною причиною виникнення дебіторської заборгованості бюджетних установ. Наявність такої заборгованості, своєю чергою, суттєво зменшує ефективність витрачання бюджетних коштів та є негативним чинником, який впливає на виконання бюджету. Дебіторська заборгованість по загальному фонду збільшилася порівняно з початком року у 2,4 рази і становить 0,5 мільйона гривень. Спостерігається тенденція збільшення дебіторської заборгованості по бюджету міст Луцька, Ковеля, зведених бюджетах Володимир-Волинського, Горохівського, Іваничівського, Ковельського, Любомльського, Ратнівського та Старовижівського районів.

Начальник головного управління Державної казначейської служби України в області зауважив, що часто трапляються ситуації, коли дебіторська заборгованість перебуває на балансі установи не один рік. Саме прострочена дебіторська заборгованість становить загрозу грошових втрат бюджетів у майбутніх періодах.

Сума зареєстрованих неоплачених бюджетних фінансових зобов’язань розпорядників та одержувачів бюджетних коштів – кредиторська заборгованість, яка підлягає оплаті на рахунки за рахунок бюджетних асигнувань. Кредиторська заборгованість зменшилася порівняно з початком року і становить 17 мільйонів гривень, але прострочена кредиторська заборгованість наразі не зменшилася і становить мільйон гривень.

Чи раціонально використовують бюджетні кошти в області

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що протягом тривалого часу держказначейство критикували за несвоєчасне здійснення платежів. Сьогодні ж, мовляв, ситуація протилежна – в казначействі на рахунках є кошти, а бюджетні та комунальні структури не можуть своєчасно використати ці кошти.

«Це говорить про те, що ми або не готові були до того, що кошти надійдуть, або ж ми нераціонально намагаємося використати ці кошти і ставимо під загрозу те, що частина коштів може в кінці року зникнути», - наголосив голова облдержадміністрації.

Він звернув увагу голів райдержадміністрацій та міських голів на оперативність роботи із держказначейством. Він зазначив, що голови РДА та міські голови звертаються в ОДА з проханням вирішити ті чи інші питання фінансування, однак збільшення дебіторської заборгованості свідчить про те, що кошти є, але їх не можуть отримати. Він закликав керівників районів та міст збалансувати питання потреби в коштах із можливою наявністю коштів в рамках дебіторської заборгованості.

Негативним фактором голова облдержадміністрації назвав залишок кредиторської заборгованості, особливо за минулі періоди. Це свідчить про те, що в області ставлять під загрозу розпорядників коштів, рахунки яких через судові справи можуть бути заблоковані, що призведе до зупинки тих чи інших проектів. Він закликав проаналізувати ефективність і своєчасність використання коштів по кожному розпоряднику. Особливо це стосується, мовляв, 12,1 мільйона гривень на енергоощадні технології. Також він закликав продовжити роботу щодо погашення заборгованості перед будівельними організаціями за роботи, виконані у попередній період.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Фигвам Показати IP 1 Грудня 2014 19:12
Что за скромничанье - уже без денег остались!)))
хєрвам до Фигвам Показати IP 1 Грудня 2014 21:17
Не смішно:-)
Лучанин Показати IP 1 Грудня 2014 21:17
Державний та гарантований державою борг України станом на 31 жовтня 2014 року становив 72,994 мільярда доларів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
гунчику Показати IP 1 Грудня 2014 21:46
думай що говориш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus