USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому лікарі з Донецька готові їхати у волинські райцентри

1 Січня 2014 14:27
Щоб зацікавити лікарів працювати у сільській місцевості, потрібно їм створити належні умови для життя і праці. У цьому переконані в управлінні охорони здоров’я Волинської області. Медична галузь Волині краще забезпечена лікарями, ніж інші області, аж на 83 відсотки. Як сказав Віктор Пошивайло, завідувач педіатричного відділення Маневицької центральної районної лікарні, його як випускника насамперед цікавило, чи отримає він дах над головою, коли приїде працювати у поліську глибинку.


Як повідомила Людмила Згоран, начальник відділу організаційно-кадрової роботи управління охорони здоров’я Волинської області, у 2013 році найбільш забезпечені лікарями були Камінь-Каширська ЦРЛ – на 89 відсотків, Любешівська – на 88,8, Рожищенська – на 86,1. Проблеми у Турійській – там лікарня укомплектована лікарськими кадрами тільки на 67,9 відсотка. Людмила Адамівна переконана, що одна з причин, чому медики не хочуть йти працювати у сільську місцевість – це відсутність житла. Тож незабаром в області буде прийнята програма місцевих стимулів для працівників галузі охорони здоров’я Волинської області на 2014-2017 роки. А це і виділення земельної ділянки для будівництва, і забезпечення житлом, і надбавки до заробітних плат для молодих лікарів... Все це залежатиме від кишень місцевих бюджетів. Але те, що заохочувати молодь працювати в селі потрібно, переконані й досвідчені фахівці, - повідомляє Вісник і К.


Лариса Коваль, заступник головного лікаря з медичної частини Маневицької центральної районної лікарні, розповіла, що і сама в дев’яностих роках отримала квартиру.

– І мої колеги також. Наприклад, біля лікарні є п’яти-, три- та двоповерхові будинки, і у них чимало житла виділено саме для медиків. Крім того, наш головний лікар Андрій Гетманчук проводить велику роботу, щоб забезпечити працівників медицини квартирами. Наприклад, у 2009 році вивільнилося приміщення, де була раніше бухгалтерія. У ньому зробили ремонт, і там оселилося семеро молодих спеціалістів, які працюють у Маневицькій центральній районній лікарні. Стояло приміщення, де був колись рентген-кабінет. Також зробили ремонт, і там живе сімейний лікар. Так само вчинили і з колишнім приміщенням, де працювали фтизіатри: віддали його лікарям під помешкання. Усі ці квартири є відомчим житлом ЦРЛ. Як і гуртожиток, де живуть три медсестри, стоматолог та інженер з техніки безпеки. Лариса Петрівна каже, що, можливо, це не шикарні апартаменти, але дах над головою в людей є. Адже на півтори-дві тисячі, які зазвичай отримує початкуючий лікар, виживати на найманій квартирі вкрай складно. А про купівлю годі говорити.

– У нас проходив інтернатуру лікар-педіатр з Донецька. Він повернувся до нас працювати, – каже Лариса Петрівна. – Думаю, що одна з причин переїзду на Волинь – це те, що ми забезпечуємо житлом.

Віктор Пошивайло, лікар-педіатр і водночас завідувач педіатричного відділення, зізнався, що і справді купився на те, що в Маневичах виділяють житло, і вже з 2010 року працює на Волині, хоча вся його родина мешкає на Донеччині. Він каже, що тут йому подобається. Особливо волинський ліс і водойми. У вихідні він любить порибалити. А от чи запропонують йому десь ще житло, він не впевнений. Тож поки що Маневичі полишати не збирається.

Тому, як зазначила Лариса Коваль, їхня центральна лікарня потребує тільки чотирьох спеціалістів – лора, уролога та двох анестезіологів. Тож як на місцях підтримуватимуть медичні кадри, так вони і поспішатимуть працювати у сільські райони.

На фото: Віктор Пошивайло з маленьким пацієнтом Іллею
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Січня 2014 20:45
Як все гарно написано. Аж сльзи виходять.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus