USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Чому на Волині дорожчає хліб

24 Березня 2014 12:41
Монополісти безпідставно зробили ціну на хліб в області однією з найвищих в Україні, - вважають в облдержадміністрації.

Про це йшлося під час оперативної наради в голови облдержадміністрації, що відбулася 24 березня.

Заступник директора – начальник управління департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Галина Дика повідомила, що з 7 березня ціни на хліб з борошна пшеничного «Подільський» та хліб житньо-пшеничний «Січовий» підвищило ПАТ «Теремно Хліб». Причина – збільшення цін на сировину та паливно-мастильні матеріали. Щодо перевірки правомірності підвищення цін видане відповідне доручення голови облдержадміністрації, зважаючи, що підприємство є монополістом на ринку хлібобулочних виробів.

Для стримування цін на споживчому ринку облдержадміністрація пропонує використання інтервенційного борошна з метою стримування збільшення цін на хліб. Так, вже уточнили потребу хлібопеків в інтервенційному борошні. Попередня потреба збільшена з 1800 до 2000 тонн. Договори з Аграрним фондом уклали ПАТ «Теремно Хліб», ТОВ «Ковельський хлібокомбінат», ПрАт «Нововолинський хлібзавод», ТзОВ «Волиньторгхліб». Ціни на борошно визначені наказом Мінагрополітики, так, тонна пшеничного борошна вищого ґатунку коштує 2896 гривень, першого ґатунку – 2711 гривень, другого – 2381 гривню, житнього – 2279 гривень. Комерційна ж ціна пшеничного борошна вищого та першого ґатунків в області становить 3300 та 3100 гривень за тонну відповідно.

Своєю чергою, голова облдержадміністрації Григорій Пустовіт зауважив, що лише у декількох областях України ціни на хліб вищі, ніж на Волині, водночас ціни на паливно-мастильні матеріали у багатьох регіонах збільшилися відчутніше, ніж в області. Він висловив обурення тим, що у інших областях ціни на хліб на 30-40 копійок нижчі. На хліб пшеничний з борошна першого ґатунку ціни підвищилися лише на Волині та у Луганській області.

Галина Дика відповіла, що у інших регіонах використовують борошно з Аграрного фонду, ціна на яке на 14% нижча, ніж на комерційне борошно, що використовується на Волині.

Виконувач обов’язків голови Волинського обласного територіального відділення антимонопольного комітету України Сергій Луговий зазначив, що підняття цін на хліб було необґрунтованим. З його слів, ПАТ «Теремно Хліб» сплачує роялті (платіж за використання торгового знаку) в сумі 600 тисяч гривень щомісяця за зареєстрований товарний знак «Хліб з «Теремно» люблять недаремно». З його слів, якщо цю астрономічну суму зменшити на 35%, потреби піднімати ціну на хліб не буде.

Григорій Пустовіт зазначив, що для ПАТ «Теремно Хліб» створювали у місті нормальні умови, ставилися до нього по-партнерськи і підприємство-монополіст відчуло, що може диктувати свої умови. Він наголосив, що, якщо монополіст, скориставшись ситуацією, починає диктувати умови, які виходять за межі партнерських стосунків, влада не має права допустити необґрунтованого підняття ціни на хліб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Спасибо майдан Показати IP 24 Березня 2014 12:46
Сушу сухари.. Толи еще будет ой-ей-ёй....
Александр Показати IP 24 Березня 2014 14:31
Я не совсем понял: куда и кому платятся 600 тыс.грн. в месяц как роялти?
Жана до Александр Показати IP 24 Березня 2014 14:51
Власнику торгової марки у Київ! Схеми як працювали так і працюють, ви що не в Україні живете?:)
хлібець Показати IP 24 Березня 2014 14:58
Треба не наради проводити, а закликати власників підприємств і поговорити з ними у кабінеті разом з прокурором, антимонопольним, податковою... а то розвели демагогію! Але Пустовіт таких важелів впливу не знає, йому краще начальників управлінь відчитувати і свою значемість показувати перед журналістами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus