USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Чому субвенції на пільгові перевезення у Луцьку не доходять до перевізників?

2 Листопада 2015 17:42
У Луцьку організація «Захист дітей війни» вимагала у міських чиновників безкоштовного проїзду для людей з таким статусом.

Нагадаємо, 15 жовтня пенсіонери Луцька влаштували мітинг під міською радою, аби висловити недовіру виконавчим органам Луцької міської ради, особисто міському голові Миколі Романюку, та його першому заступнику Тарасу Яковлеву. Люди були незадоволені тим, що попри закони України, постанови Кабміну, вказівки Міністерства та рекомендації з облдержадміністрації з приводу безплатного проїзду у громадському транспорті, - в обласному центрі владці відмовляють їм у цих пільгах.

Нещодавно з’явилося відео, в якому йдеться про вимоги дітей війни у Луцьку.



«У списках, які показують у міській раді, нас усе більше й більше. Де ми там беремся, ми не знаєм», - кажуть лучани-діти війни.

Правом безкоштовного проїзду їх наділила держава, проте на практиці цей закон не діє - водії луцьких маршруток виганяють цих пільговиків, як злісних безбілетників.

Але насправді справа не у водіях – субвенції, які надає держава, у Луцькій міській раді розподіляють по-іншому, видаючи їх тільки підприємству електротранспорту.

Лучани, влаштувавши мітинг, у такий спосіб вирішили запитати в чиновників і посадовців куди кожен рік діваються 15 мільйонів гривень державної субвенції, яку виділяють на пільгові перевезення. Також вони вимагали в міської влади забезпечити їм безкоштовний проїзд міським та приміським громадським транспортом.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ВИМОГИ ДІТЕЙ ВІЙНИ У ЛУЦЬКУ

Як розповів голова ВОГО «Захист дітей війни» Юрій Місник, представники організації хочуть дізнатися, де діваються гроші, які начебто щороку виділяються на покриття безкоштовного проїзду дітей війни в усіх видах міського транспорту.

Зі слів Місника, зараз вони права безкоштовного проїзду не мають.

«Останні 4 роки дають 17 мільйонів 357 тисяч. Із них 15 мільйонів – тролейбусному парку, півтора – на зв’язок. І півмільйона – на ремонт квартир воїнам Великої вітчизняної війни. І ще 400 тисяч на санаторно-курортне лікування. Але для кого? Не для нас, звичайно. І тому виходить така картина, що ми сумніваємося в порядочності цієї влади. Не можна допускати таких людей до керування грошима», - заявив він.

В організації провели збори і прийняли рішення звернутися до міської влади зі своїми вимогами. Діти війни висловили недовіру виконавчим органам Луцької міської ради та вирішили звернутися до прокуратури щодо незабезпечення владою соціальних гарантій. Також в організації планують апелювати до голови Волинської ОДА Володимира Гунчика з вимогою вжити заходів із захисту дітей війни.

Резолюцію зборів представники організації передали начальнику управління транспорту та зв'язку міськради Анатолію Миронюку.

«Минулого року в будинку культури я його особисто спитав – Микола Ярославович, скажіть скільки вам потрібно грошей на електротранспорт. А він мені відповідає – а я не знаю, в мене спеціалісти знають. А я кажу – то давайте я вам поясню, що таке коефіцієнт і що таке мільйони… Ми їм тричі рахували, що на електротранспорт у 12-тому році потрібно було 8 640 000, а вони, отримавши від держави 15 мільйонів, казали, що їм мало! У 13-тому році ми порахували, що їм на електротранспорт потрібно 11 мільйонів. У цьому році - близько 10-ти. А вони кажуть що їм 15 мільйонів мало. Якби вони частину цих коштів віддали перевізникам отакої вакханалії не було б» - зауважив заступник голови Луцької міської громадської організації "Захист дітей війни" Олександр Гринник.

Начальник управління транспорту та зв'язку Луцької міської ради Анатолій Миронюк розповів, що першого червня цього року вступив в силу закон України №76 про внесення змін до деяких законодавчих актів. Згідно нього пільгове перевезення в громадському транспорті залишається лише для 7 категорій громадян, і «Діти війни» туди не входять. Проте він зауважив, що чинна постанова пільгового перевезення за віком. Миронюк розповів, що дійсно була виділена державна субвенція у розмірі 15 000 000 гривень, і згідно бюджетних призначень ці кошти витрачені на перевезення електротранспортом.

Начальник управління транспорту та зв'язку також розповів, що невдовзі держава буде платити гроші пільговикам, щоб вони могли самостійно забезпечити свій проїзд. Він додав, що сьогодні в кабінеті міністрів ведеться «наполеглива» робота стосовно монетизації пільг.

Мітенгувальники погодились, що впровадження адресних пільг допоможе врегулювати існуючі проблеми щодо пільгового перевезення. Однак, у своєму зверненні, вони підкреслюють, що розмови про впровадження адресних пільг часто використовуються для «заговорення» проблеми.

«Діти війни» також стверджують, що пропозиції вдосконалити закон не можуть бути підставою відмови від виконання чинного законодавства, згідно з яким міська влада повинна забезпечити безкоштовний проїзд у міському та приміському транспорті пільговим категоріям громадян.

З їх слів, перелік пільгових категорій, затверджений виконавчим комітетом Луцької міської ради, і розміщений у громадському транспорті - не відповідає закону, вводить в оману пасажирів та дає підставу водію відмовляти у перевезенні пільговикам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 2 Листопада 2015 19:38
Проголосую за мера котрий забезпечить регулярне курсування 12 "рогача" аби їздив так як 2 а не раз на півтори години як тепер!
Анонім Показати IP 3 Листопада 2015 05:53
"ЧОМУ СУБВЕНЦІЇ НА ПІЛЬГОВІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ У ЛУЦЬКУ НЕ ДОХОДЯТЬ ДО ПЕРЕВІЗНИКІВ?" - Потому, что ВР за годы незалежности (правда от чего?) напринимало льгот на пару бюджетов страны. Понятное дело, что это одна из причин.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus