USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку діти війни виявили недовіру Романюку

15 Жовтня 2015 17:26
Пенсіонери Луцька влаштували мітинг під міською радою, висловлюючи недовіру градоначальнику. Люди були незадоволені тим, що попри закони України, постанови Кабміну, вказівки Міністерства та рекомендації з облдержадміністрації з приводу безплатного проїзду у громадському транспорті, - в обласному центрі владці відмовляють їм у цих пільгах.

Мирний мітинг відбувся сьогодні, 15-го жовтня, на Театральному майдані Луцька, а потім учасники пішли на зустріч до посадовців під міськраду.

Голова ветеранської організації воїнів ветеранів військової служби Дмитро Цикін розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини про те, що люди поважного віку зібралися, адже втратили довіру до Луцького міського голови Миколи Романюка та його команди, мовляв, він безвідповідально керує містом та недотримується законів України.

«Ми збираємося для того, аби нас почули чиновники Луцької міської ради та почали виконувати закони України. Зауважу, що є постанова Кабміну №354 від 1993-го року, в якій вказано, що всі пенсіонери за віком мають право їздити міським громадським транспортом безплатно, окрім метро та таксі. Також є додаткова постанова №555 1994-го року, де вказано, що всі інваліді мають право на безплатний проїзд в громадському транспорті. Але ми не можемо реалізувати своє право в Луцьку, бо маршрутчики кричать на нас та ганебно висаджують з транспорту. На всі звернення Романюк каже, щоб їздили тролейбусами, бо не вистачає йому грошей. Ми не довіряємо такій владі, яка недотримується законів України та працює не для своїх городян», - пояснює пенсіонер.
Постанова Кабміну про безоплатний проїзд у громадському транспорті.
Ще один учасник акції, голова громадської організації «Захист дітей війни» Юрій Міснік обурений тим, що луцькі чиновники не хочуть забезпечити безоплатний проїзд навіть попри те, що кошти на це держава виділяє.

«Прикро, що держава виділяє на це кошти, десь по 17 тисяч гривень щороку, а міська влада усі гроші «гатить» у електротранспорт. Натомість маршрутчикам нічого не дають, бо це - їхній бізнес, їм невигідно пенсіонерів возити. Тому нас й не хочуть возити. Зауважу, що із 2012-го року фінансування є, навіть передбачене на 2015-ий рік. А з цих коштів вони два мільйони направили на управління транспорту та зв’язку. Коли я поцікавився в Луцькраді, на що ці кошти пішли, то мені дали письмову відповідь, що їх витратили на ремонт квартир воїнів Другої світової війни, на санаторно-курортне лікування і зв’язок. Як так можна робити, якщо це - цільові гроші!? Дивуюся нахабству та безвідповідальності чиновників», - розповідає Юрій Міснік.
Висловити своє невдоволення пенсіонери прийшли під стіни Луцькради з плакатами: «Виявляємо недовіру Романюку», «Романюк!!! Та його свита, де ваша совість?», «Діти війни вимагають від пана Романюка та його підпанків законних пільг на проїзд в «маршрутках», «Тільки у Луцьку таке свавілля» та інші.
Градоначальник не вийшов до незадоволених його роботою містян. Натомість вийшов до людей начальник управління транспорту і зв’язку ЛМР Анатолій Миронюк.

З його слів, усі не мають пільг, бо немає коштів. Чиновник рекомендує їздити тролейбусами.
«Пільговий проїзд залишається лише за семи категоріями громадян, так написав законодавець 28 грудня минулого року, а з першого червня відповідні закони вступили в дію. Пільговими категоріями щодо проїзду в громадському транспорті зараз є: інваліди 1-2 групи, діти-інваліди, діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, учні із малозабезпечених сімей, учасники бойових дій та супроводжуючі інвалідів першої групи. Щодо решти категорій громадян, а це 28, це і діти війни, учасники війни, жертви нацистських катувань та інші – усі позбавлені пільг.

Також виконком ліквідував пільги дітям війни, бо вони не можуть йти проти законів. Зараз відбувається процес зміни надання пільг на адресну допомогу, щоб не було випадків, що деякі перевізники, інколи, вам відмовляють», - пояснив точку зову владців на цю проблему Миронюк.
Цьогорічне рішення виконкому про скасування пільг.
Щодо постанови Кабміну про безоплатний проїзд пенсіонерів за віком, Анатолій Миронюк підтвердив, що вона таки дійсно не скасована й кошти є, але вони надійшли лише на Луцьке підприємство електротранспорту - близько 15 мільйонів гривень.

Цю проблему піднімали й на всеукраїнському рівні. З цього приводу є лист від Міністерства соціальної політики України. Зокрема, у ньому йдеться про те, що відмінені пільги на транспорт дітям війни, втім, усі вони за віком пенсіонери, тому мають право безплатно їздити.

«Попри закони щодо скасування певних пільг, особи, які належать до учасників війни, жертв нацистських переслідувань, дітей війни, ветеранів праці, з 1 червня цього року зможуть реалізувати свої право на безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті відповідно до урядових рішень як пенсіонери за віком. При цьому передбачено кошти на компенсацію за пільговий проїзд у вигляді державної субвенції на рівні минулого року у сумі 1,9 мільярда.

Враховуючи, що не зменшено обсяг зазначених бюджетних видатків, місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають забезпечити безоплатний проїзд у міському та приміському транспорті пенсіонерів за віком, інвалідів, та інших пільгових категорій громадян відповідно до законодавства», - вказано у листі.
Окрім цього, від третього червня 2015-го року є лист із Волинської облдержадміністрації за підписом першого заступника голови Світлани Мишковець. В документі теж вказано про те, що пенсіонери та інваліди мають право на безоплатний проїзд, тому просять, аби місцева влада інформувала перевізників про пільги до 10-го червня 2015-го року.
Наприкінці мітингу, пенсіонери підготували резолюцію, у якій висловлюють недовіру градоначальнику та його команді, а також просять губернатора та прокурора області із проханням вжити усіх заходів, що є в їхній компетенції щодо захисту законних прав пенсіонерів Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
дідо Показати IP 15 Жовтня 2015 17:44
Пільговиків "діти війни" придумала кремлівська агентка Тімашєнка для підкупу виборців за рахунок платників податків. Ці пільги не підтримані доходами. Тобто наобіцяли ,а виконувати спихнули на місцеву владу.
АНТ до дідо Показати IP 15 Жовтня 2015 20:07
До чого тут Тимошенко? Є такий собі "дідо" Олександр Мороз, ось хто автор і "впроваджувач" цього маразму. Чи ти провокатор? Можеш не відповідати.
Степан Бандера Показати IP 15 Жовтня 2015 19:31
А чому б не прирівняти до рангу "діти війни" усіх дітей в Україні. Адже у нас теж війна. Тож платити за проїзд не треба нікому. Олігархи їздять на безкоштовному бензині. І чиновники. То давайте всі будемо їздити безплатно на тролейбусах і маршрутівках
АНТ Показати IP 15 Жовтня 2015 19:57
А чому "діти війни" "ж**у рвут"(так кажуть у Х**лостані) тільки за себе? Ще ж є "онуки війни", "правнуки"...
капкан Показати IP 15 Жовтня 2015 20:01
Як назвати пільги для діток, які народжені під час АТО,- а іншими словами під час війни з Росією. Фінансування немає і назви ще не придумали!?
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2015 20:03
Спокійного життя,як було при КОМУНІСТАХ,у вас вже не буде ...то думайте кого вибирати.
Суддя Дредд до Анонім Показати IP 15 Жовтня 2015 21:18
Іди на*** зі своїми комуністами! Вони й зараз керують. Хто такі романюки, гунчики, порохи, яйценюхи? - Колишні (?) комуністи і камса.
Суддя Дредд Показати IP 15 Жовтня 2015 20:17
А я внук війни і х**і?
12345 Показати IP 15 Жовтня 2015 20:21
та хай їздять тролейбусами
Богдана Мальцева Показати IP 15 Жовтня 2015 21:23
А якому миколі Романюку ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus