USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи введуть в обіг купюру номіналом 1000 гривень

16 Грудня 2017 23:09
Питання введення в обіг нової купюри номіналом 1000 гривень порушуватимуть тоді, коли для цього виникнуть макроекономічні підстави.

Про це говорили під час зустрічі заступника голови Національного Банку України Романа Борисенка з представниками регіональних ЗМІ 15 грудня у Києві.

Посадовець повідомив, що нині захист національної валюти відповідає найкращим світовим стандартам і гривня зазвичай здобуває високі позиції на світових виставках. Дизайн гривні, з його слів, є інформацією з обмеженим доступом. Проекти нового дизайну розробляють у форматі суворої таємниці. Щодо зовнішнього вигляду певної банкноти говоритимуть тоді, коли буде ухвалене рішення про її запровадження в обіг та відбудеться її офіційна презентація. Він відзначив, що може лише сказати, що нові купюри будуть яскравими та відповідатимуть сучасним світовим тенденціям.

Як запевнив Роман Борисенко, макроекономічних підстав для введення в обіг купюри номіналом 1000 гривень немає, тому до питання повернуться тоді, коли такі підстави виникнуть. Водночас він зауважив, що інформація щодо введення купюр та монет Нацбанку в обіг належить до категорії закритої. До прикладу, коли такі матеріали презентують, просто під час заходу відкривають опечатаний тубус, у якому міститься плакат з проектом дизайну купюри.

Щодо можливості зображення Пантелеймона Куліша на купюрі у 1000 гривень, прес-секретар НБУ Лілія Срібна зазначила, що йшлося про зразок продукції банкнотно-монетного двору. Інформація про це поширюється ще з 2008 року, коли був розроблений проект для демонстрації усіх можливостей валютно-монетного двору з технологій захисту купюр (банкнотно-монетний двір може друкувати не лише гривні, а й виконувати замовлення іноземних держав). Для того, щоб продемонструвати іноземним покупцям можливості банкнотно-монетного двору, у 2008 році випустили проект цієї купюри із зображенням Пантелеймона Куліша. Отже, йшлося лише про проект, а не банкноту.

Нагадаємо, НБУ планує поступово виводити з обігу монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Таким чином, варто очікувати заокруглення сум на чеках магазинів до 10 копійок.

Також з наступного року Національний банк передасть приміщення у Луцьку іншим державним балансоутримувачам.

Ситуацію щодо курсу гривні відносно долара наразі керівництво НБУ називає контрольованою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
теньге Показати IP 16 Грудня 2017 23:51
А де Гонтарева? Так грабанула країну і її так по тихому злили? Це ж що таке роблять а???
Слава Хохляндії Показати IP 17 Грудня 2017 10:15
Це буде купюра 1000 грн. у ролоні з мякого паперу на котрій будуть портрети усіх українських президентів. Друга буде 5000 грн. з міністрами і премєр міністрами. 100 грн. з усіма депутатами. . І нарешті 1 грн. там будуть усі наші портрети. А ще буде 1 золота копійка з портретами злодіїв олігархів в законі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus