USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

ДКП «Луцктепло» розповіло, як лучани «косять» від сплати за «комуналку»

23 Липня 2015 08:30
Понад 31 мільйон гривень боргують лучани ДКП «Луцьктепло» за станом на 1 липня 2015 року. І хоч у порівнянні з останніми п’ятьма місяцями (січень-травень включно) поточного року заборгованість зменшилась майже на 14,4 мільйона гривень, сума все ще залишається плачевною.

Про це під час засідання виконавчого комітету 22 липня розповіла заступник директора державного комунального підприємства Валентина Малютіна.

Тож, серед основних проблем, які виникають у ході претензійно-позовної роботи, очільниця «Луцьктепла» відзначила наступні:

1. Невикористання працівниками органів ДВС в повній мірі заходів примусового виконання рішень, передбачених чинним законодавством України.

Йдеться про звернення стягнення на нерухоме майно боржника, зокрема на житло, передбачене статтями 52, 63 Закону України «Про виконавче провадження».

«Інформація про те, що органами ДВС Луцького міського управління юстиції реально звертається стягнення на квартири боржників, які не сплачують за централізоване опалення і гарячу воду, була б серйозною мотивацією для інших боржників, які спроможні заплатити за такі послуги, але не роблять цього в силу різних суб’єктивних причин. Проблема тут полягає в тому, що, відповідно до положень чинного законодавства, стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване це житло, можливе у разі, якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, перевищує десять розмірів мінімальної заробітної плати», – вважає чиновниця.

2. Є непоодинокими випадки, коли фізична особа – власник квартири, за якою рахується борг за послуги з ЦО і ГВП, продає належне йому житло іншій особі, і при цьому знімає себе з реєстрації за адресою проданої квартири.

Продаж квартири здійснюється за договором купівлі-продажу, який підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

При посвідченні таких договорів законодавство не зобов’язує нотаріусів перевіряти наявність/відсутність боргу за комунальні послуги, в тому числі за послуги з теплопостачання, оскільки це не передбачено чинним Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Мінюсту України від 22.02.2012 року №296/5.

Все ж на практиці деякі нотаріуси звертають увагу сторін на вказане питання і, як наслідок, або продавець погашає борг перед ДКП «Луцьктепло», або до договору купівлі-продажу включається умова про перевід боргу на покупця в рахунок зменшення ціни за договором.

Більшість нотаріусів не приділяють цьому питанню жодного значення, внаслідок чого значно утруднюється або взагалі унеможливлюється стягнення боргу, оскільки правових підстав стягувати борг з нового власника квартири немає.

В тих випадках, коли підприємству вдається встановити нове місце проживання попереднього власника, заява про стягнення боргу подається до суду за новою адресою. Однак, на встановлення нового місця проживання боржника може бути витрачено багато часу, а у багатьох випадках встановити його взагалі не вдається, що унеможливлює звернення до компетентного суду з відповідною заявою.

«Вважаємо, що боржник, який продає квартиру, спроможний погасити борг за комунальні послуги за рахунок коштів, які він отримує від покупця. Для цього потрібно лише, щоб нотаріус при посвідченні договору купівлі-продажу роз’яснював покупцям доцільність врегулювання даного питання під час укладення та нотаріального посвідчення договору. Адже неврегулювання питання сплати боргу між сторонами при укладенні договору може спричинити певні негативні наслідки для нового власника квартири аж до припинення надання відповідної комунальної послуги, зокрема, централізованого гарячого водопостачання і необхідність відновлення порушених прав та інтересів новим власником в судовому порядку, що потягне за собою для нього додаткові витрати», – кажуть на підприємстві.

Статтею 5 Закону України «Про нотаріат» передбачено, що нотаріус зобов’язаний, зокрема, сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз'яснювати права і обов'язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду.

Враховуючи вищевикладене ДКП «Луцьктепло» пропонує повторно звернутися до Волинського обласного управління юстиції з тим, щоб рекомендувати нотаріусам при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу квартир (також договорів міни, дарування тощо) роз’яснювати сторонам договору про доцільність відображення в таких договорах умови про відсутність/наявність боргу за комунальні послуги, порядок його погашення, а в разі якщо продавець гарантує в договорі відсутність такого боргу – пропонувати покупцю (набувачу за договором) перевіряти цю обставину шляхом витребовування від продавця відповідних документів (квитанцій, довідок тощо).

3. Неможливість передати до суду дані тих боржників, особиста інформація про яких відсутня. Тобто, часто трапляється так, що виконавчим службам важко знайти справжнього власника квартири. Відповідно, у такої категорії населення й усі рахунки порожні.

Відсутність такої інформації унеможливлює передачу даних боржника до суду, в результаті чого створюється безнадійна заборгованість терміном більше 3-ох років. За станом на 1 липня 2015 року є 789 квартир, де рахується «0» зареєстрованих, загальна сума боргу по таких квартирах 3 мільйони 34 тисяч гривень.

У ДКП «Луцьктепло» сподівються, що нещодавно прийняті Верховною Радою України зміни до чинного законодавства щодо відкриття Реєстрів прав власності, а також щодо Реєстру транспортних засобів сприятимуть вирішенню цієї проблеми.

4. Проблемним питанням є продаж квартир з прилюдних торгів.

Зазвичай заборгованість попереднього власника неможливо стягнути через відсутність інформації про його місце реєстрації після продажу квартири, такі суми відносяться до категорії «борги до вияснення».


5. Ряд підприємливих власників приміщень без відповідних документів проводять переобладнання квартири під офіс, у якому проводять комерційну діяльність, а за теплову енергію і надалі розраховуються по тарифу для населення, або й не розраховуються взагалі.

6. У житловому будинку № 10, що по проспекту Перемоги, рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради № 201-1 від 17 березня 2011 року «Про визначення ТзОВ «Луцькі комунальні системи» виконавцем послуг» виконавцем послуги з централізованого опалення визначили ТзОВ «Енергосервісна компанія «Луцькі комунальні системи», які заборгували підприємству за станом на 1 липня 2015 року 419 тисячі гривень, незважаючи на те, що ДКП «Луцьктепло» 24 вересня 2014 року розтермінувало сплату заборгованості в сумі 392 тисячі гривень на 40 місяців, уклавши договір про реструктуризації боргу, але боржник не виконав його на 117 тисяч. Тому ДКП «Луцьктепло» пропонує розглянути можливість визнати вищевказане рішення таким, що втратило чинність у зв’язку із неефективністю такого виконавця послуги, та надати можливість підприємству без посередників виконувати свої функції та проводити розрахунки за послугу з централізованого опалення безпосередньо із мешканцями вищезазначеного будинку.

7. Провівши аналіз заборгованості населення за послуги з теплопостачання по сумах заборгованості можна зробити висновок, що з року в рік зростає сума заборгованості та кількість боржників по особових рахунках, по яких рахується заборгованість більше 10 тисяч гривень.

Ріст суми заборгованості та кількості боржників проілюстровано на діаграмі.


Хоча у більшості випадків з таких боржників примусово стягнули заборгованість на користь підприємства (таких рішень за станом на 1 липня 2015 року є 1673, а боржників 875), але зазвичай, згідно з даними органів ДВС, у них відсутнє майно, а також вони не отримують офіційних доходів, тому стягнення не проводиться, а заборгованість продовжує невпинно зростати.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що у Луцьку проти злісних боржників за «комуналку» відкриватимуть кримінальні провадження. Такий метод боротьби з боржниками за «блага цивілізації» запропонував начальник міського відділу УМВС Ігор Муковоз.

Також на сайті йшлося про те, що у Луцьку злісним боржникам за комунальні послуги пропонують вручати мобілізаційні повістки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
123 Показати IP 23 Липня 2015 08:34
Краще хай «ЛУЦКТЕПЛО»,скаже куди вони дівають гроші які платять люди
456 до 123 Показати IP 23 Липня 2015 09:19
ти спочатку заплати за послуги, а потім питай
321 до 456 до 123 Показати IP 23 Липня 2015 10:06
не тикай, бо зламаєш...
лучани Показати IP 23 Липня 2015 09:32
За хитропопих боржників платять сумлінні споживачі. Нехай Луцьктепло продасть борги колекторам, а ті знайдуть методи витрясти з халявщиків.
IGOR Показати IP 23 Липня 2015 09:58
3 пункт самий цікавий : "Неможливість передати до суду дані тих боржників, особиста інформація про яких відсутня. Тобто, часто трапляється так, що виконавчим службам важко знайти справжнього власника квартири. Відповідно, у такої категорії населення й усі рахунки порожні." Одне діло, що немає зареєстрованих (прописаних) за адресою і відповідно немає ніяких даних. Але говорити що не можна знайти даних про власника квартири цілковита нісенітниця.
булгахтер Показати IP 23 Липня 2015 10:04
Цілком підтримую дописувача 123. Але, хочу зауажити, нешановна Малютіна, мабуть у цій діаграмі, одиниця виміру не млн. грн., а тис. грн. А тепер порахуємо, що лише 875 абонентів (тобто власників житла чи інших приміщень), а аж ніяк не мешканці Луцька, заборгували аж 15570 тис. грн., або по 17794, 28 грн., яких ви усі добре знаєте та й покриваєте. А де поділись 35 000 000 інвестиційних витрат, які вилучені з обігу Луцьктепло у 2014 році нічого не скажете?
alex Показати IP 23 Липня 2015 10:15
На сайті Луцьктепло викладайте список цих 875 боржників, а не всіх. Також в ЗМІ постійно потрібно друкувати список боржників, в кого набігла вже сума більше 10 000 або 15 000 гривень.
гаряча вода Показати IP 23 Липня 2015 11:58
Якийсь парадокс виходить луцьктепло не може стягнути заборгованісь з боржників та й з луцьктепла не можуть стягнути борги,скільки можна товктися на місці,все всім зрозуміло,притягнути до відповідальності розтратників коштів комунального підприємства,стягнути борги з боржників,що тут складного,але ж всі в долі!
де гаряча вода? Показати IP 23 Липня 2015 12:32
Завдяки «секретному» договору, який уклало два підприємства, лучани переплачують 30% за тепло. Понад 3 мільйони гривень щомісяця переплачують лучани за теплоносії через укладений договір між ДКП «Луцьктепло» і підприємством «Захід ТЕГ», що пов’язане з групою «Континіум». Подробиці цього договору «вкриті мороком». Про це під час засідання постійної комісії з питань ЖКГ, екології, транспорту та енергозбереження Луцької міської ради повідомив депутат Сергій Сівак. З його слів, «цей договір настільки втаємничений, що жодна людина, окрім обмеженого кола керівників «Луцьктепла», не знає про її зміст. А тим часом, з власних джерел вдалось довідатись, що, згідно з попередньою інформацією, тарифи, за якими сплачують лучани за теплопостачання, у цьому договорі завищені на 30%. Тобто, понад 3 мільйони гривень містяни переплачують на користь підприємства». Вислухавши це, члени профільної комісії вирішили звернутися до Луцького міського голови Миколи Романюка та дирекції ДКП «Луцьктепло» із вимогою задля підтвердження чи спростування інформації оприлюднити «таємний» договір між двома підприємствами. Окрім цього, вони проголосували за визнання тарифів такими, що є необґрунтованими та руйнівними для економіки, і які призвели до зубожіння населення. Таке рішення доручили відправити у всі міські ради країни задля підтримки позиції Луцька щодо необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та природнього газу в декілька разів.
реєстр Показати IP 23 Липня 2015 12:37
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЗАХІДНА ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНА ГРУПА" (ТЗОВ "ЗАХІД-ТЕГ") 43023, Волинська обл., місто Луцьк, ВУЛИЦЯ КАРБИШЕВА, будинок 2 Перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім'я, по батькові, якщо засновник – фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник – юридична особа КОМПАНІЯ ДЕВОНІЯ ЕНТЕРПРАЙЗЕС ЛІМІТЕД Адреса засновника: АЛЕМАН, КОРДЕРО, ГАЛІНДО І ЛІ ТРАСТ (БВІ) ЛІМІТЕД, А/С 3175, РОУД ТАУН, ТОРТОЛА, БРИТАНСЬКІ ВІРГІНСЬКІ ОСТРОВИ, ВІРҐІНСЬКІ ОСТРОВИ, БРИТАНСЬКІ Розмір внеску до статутного фонду (грн.): 4046274.45
користувач до реєстр Показати IP 23 Липня 2015 18:41
По реєсрації все зрозуміло - гроші платників за послуги - в офшорах!!!! І ніхто правди не знайде! Невже при продажу квартири новий її власник не знає про існуючі борги? Купуєш квартиру - купуєш її з боргами - чужі борги стають твоїми - так було і буде. Є новий власник, то з нього й питати за неоплачені послуги. Це абсурд - не можуть знайти власників - НЕ ХОЧУТЬ. Краще зробити всіх крайніми. Чому не відключають лише боржників? Невже в сучасному світі немає для цього засобів? Все є - АБИ ТІЛЬКИ ЗАХОТІТИ ЩОСЬ РОБИТИ.
старец Показати IP 16 Червня 2016 20:00
борг або ні повинен вирішувати суд! а я не підписував договір з всяким ...тепло, тоді питання чи єпідстава нарахування?, як тоді контролюється якість послуг? люди не будьте терпилами не корміть ледарів. Чи є сенс взагалі платити луцьктепло? Я не замовляв їхніх послуг?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus