USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Енергозбереження у Луцьку: що, де і за скільки

21 Квітня 2015 18:27
Питання енергозбереження та впровадження енергоощадних технологій є одним з пріоритетних завдань для Луцька. Дотримуючись пріоритетних напрямків розвитку міста, протягом останнього часу розроблялись та впроваджувались заходи щодо скорочення енергоспоживання, оскільки їх реалізація є важливим чинником на шляху ефективного використання енергетичних ресурсів та економії коштів.

Про стан впровадження енергозберігаючих заходів під час оперативної наради у Луцького міського голови сьогодні, 21 квітня, повідомив виконувач обов’язків директора департаменту економічної політики Костянтин Патракеєв.

Куди розподілили 12 мільйонів на енергозбереження

Так, з його слів, за період 2014 року у бюджетній сфері, житловому секторі, промисловості та житлово-комунальному господарстві було впроваджено 86 енергозберігаючих заходів на загальну суму 12,2 мільйона гривень. На думку спеціалістів, це дасть економію в 6,01 мільйона гривень в рік. Однак найбільше вирішили інвестувати в бюджетні установи - 9,6 мільйона гривень.

Варто зазначити, що інвестиції в бюджетні установи розподіляють наступним чином: з міського бюджету – 4,3 мільйона гривень; залучені кошти (гранти та кредити) – 5,2 мільйона й власні кошти установ – 140 тисяч гривень.

За І квартал 2015 року у бюджетній сфері, житловому секторі, промисловості та житлово-комунальному господарстві було впроваджено 53 енергозберігаючі заходи на загальну суму мільйон 227 тисяч гривень. Окрім цього, в бюджетні установи інвестували 941 тисячу 676 гривень.

Завдяки активному впровадженню енергозберігаючих заходів, а також різноманітним організаційним заходам, в бюджетних установах Луцька все ж вдалося домогтися зменшення міських видатків на енергоносії на 23% (або ж на 12 мільйонів гривень).

Як і раніше, основною статтею витрат за енергоносії бюджетних установ є теплова енергія. Витрати на неї становлять 68% від усіх енергоносіїв.
Звідки беруть кредитні кошти

До слова, у 2013 році місто підписало Кредитний договір з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО) для залучення на умовах співфінансування кредитних коштів на впровадження енергоефективних заходів на шести об’єктах комунальної власності.

Частка кредитних коштів від Корпорації НЕФКО становить близько 4 мільйонів гривень, а частка коштів міського бюджету в загальній сумі інвестицій складає близько 445 тисяч гривень.

Енергозберігання у комунальних закладах Луцька

Як пояснив Костянтин Патракеєв, вказані кошти призначені для фінансування енергозберігаючих заходів у шести комунальних закладах, що фінансуються з міського бюджету. Серед них: гімназія №21, ЗОШ №5, НВК №10, ДНЗ №11, ДНЗ №21, Луцька міська клінічна лікарня.

У 2014 році у названих закладах замінили вікна та двері, здійснили балансування системи опалення, модернізували систему освітлення. Окрім цього, у ДНЗ №21, 11, ЗОШ №5 та гімназії №21 встановили індивідуальні теплові пункти, також утеплили басейн та частину фасадів гімназії №21. Закінчення робіт у гімназії №21 плануєть у 2015 році за рахунок коштів нового кредиту НЕФКО.
Модернізація централізованого теплопостачання у Луцьку

У рамках впровадження проекту «Модернізація централізованого теплопостачання у Луцьку» був підписаний договір гранту між Луцькою міською радою, ДКП «Луцьктепло» та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) щодо інвестиційного гранту від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля та Фонду чистих технологій на суму 4 мільйони євро; кредитний договір між ДКП «Луцьктепло» та ЄБРР на суму до 10 мільйонів євро.

Планують і реконструкцію системи теплопостачання міста, встановлення індивідуальних теплових пунктів в житлових багатоквартирних будинках, впровадження системи автоматизації SCADA та встановлення твердопаливного котла потужністю 2,5 МВт в котельні на вулиці Боженка.
Енергія для мерів сходу

Останнім часом вдалось реалізувати Проект «Енергія для мерів сходу», головним партнером якого виступає Болонський університет. Проект фінансує Європейська комісія, що надала кошти в сумі 23,6 тисячі євро для енергозберігаючих заходів у ДНЗ №7 (встановлення індивідуального теплового пункту, часткова заміна вікон та дверей). Усе це відбулось й за співфінансування Луцької міської ради.

Муніципальна енергетична реформа в Україні

У 2014 році Луцьк став одним із міст-переможців проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Основним із завдань даного проекту є допомога у залученні інвестицій на реалізацію енергозберігаючих заходів, в підготовці заявок на отримання фінансування від міжнародних фінансових установ, підготовці бізнес-планів, техніко-економічних обґрунтувань, технічної документації для залучення інвестицій у енергоефективність, розробці технічних специфікацій та тендерів згідно правил міжнародних фінансових організацій.

За кошти проекту «Муніципальна енергетична реформа в Україні» здійснюються енергоаудити 8 бюджетних установ Луцька для розробки бізнес-плану для отримання нового кредиту від НЕФКО у розмірі еквівалентному 400 тисяч євро. Здійснюється корегування «Плану дій щодо сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року» розробляються інвестиційні проекти з енергозбереження для основних комунальних підприємств міста.

Затвердили й «Програму відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2015 роки» для впровадження енергозберігаючих заходів.

Так, представники 7 ОСББ Луцька узяли кредити на здійснення енергозберігаючих заходів на загальну суму приблизно 4 мільйони гривень. Ця програма рекомендована Мінрегіоном для поширення іншим органам місцевого самоврядування.

У 2014 році відшкодували 103,9 тисячі гривень і взяли перший комерційний кредит з відсотковою ставкою 17%. Того ж року було встановлено індивідуальні теплові пункти з погодним регулюванням в КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №3» (53 700 гривень), КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №2» (79 900 гривень), в акушерському та гінекологічному корпусах КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок» (115 100 гривень) за кошти міського бюджету.
Онлайн контроль за споживанням енергії

Упроваджено онлайн версію системи моніторингу енергоспоживання бюджетних установ, яка дає можливість контролювати та аналізувати ефективність енергоспоживання 217 будівель, що фінансуються з міського бюджету.

Згідно з підсумками 2014 року скоротили споживання теплової енергії на 14,6 тисячі гігакалорій, або на 33,6%, природного газу на 117,7 тисячі метрів кубічних, або на 27% та гарячої води на 6 тисяч метрів кубічних, або на 13,5%.

А що буде далі?

У планах на 2015 рік є продовження співпраці з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО. Окрім цього, низку котелень обласного центру переведуть на альтернативні види палива, а саме - на відходи деревини, пелети і тому подібне, по проспекту Відродження, 15-б у Луцьку, та у селі Тарасове на вулиці Боженка, 32.

Планують продовження роботи над проектом із встановлення сонячних колекторів в низці дошкільних навчальних закладах, у рамках Програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна» (ДНЗ №№3, 5, 7, 30, 31, 34). Натомість відбуватиметься й подальше відшкодування відсотків за «Програмою відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013-2015 рр» для представників ОСББ міста.

Обіцяють продовжити активну роботу у проекті «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку. У планах також співпраця з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ), проектом «Угода мерів – схід», Світовим банком, Європейським інвестиційним банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку та іншими міжнародними фінансовими установами та грантодавцями.

Також на 2015 рік запланували виділення коштів з міського бюджету на капітальні ремонти систем опалення, заміну зовнішніх огороджуючих конструктивів, капітальний ремонт фасадів інше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
До редакції Показати IP 22 Квітня 2015 19:05
Було б ще цікаво почути яка сума відсотків за кредитами на 14 млн. Євро, термін погашення, і за чий конкретно рахунок?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus