USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Фінансування держави жалюгідне, – музейні працівники Волині

15 Травня 2013 11:16
Музеї продовжують фінансуватися державою за залишковим принципом, - кажуть представники музейної справи. В області є лише кілька закладів, які розвиваються. Решта – на грані виживання.

Про це стало відомо під час четвертого круглого столу на тему «Музейна комунікація: теорія і практика», що відбувся в обласному краєзнавчому музеї 15-ого травня.

Під час «круглого столу» представники музейної справи обговорили роль музеїв у нинішньому суспільстві. Зазначили, що з кожним роком важливість фондів зростає.

«Ми намагаємося наблизити наш музей до суспільства, до громадськості. Нині - нова суспільна роль музею, потреба для громадян і потреба до спілкування», - зауважила заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук.

Загалом на Волині діє 17 музеїв комунальної власності і більше 50 на громадських засадах. Найкращі, мовляв, з районних – це Маневицький і Камінь-Каширський.

Директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич каже, що в минулі роки гроші виділяли на його заклад пристойні. За них змогли зробити капітальний ремонт покрівлі даху та поклали бруківку навколо приміщення, а нині здійснюють реконструкцію експозиції музею. Утім, якщо держава перестане дотувати, то культурні заклади стануть перед загрозою зникнення.

«Нині на спонсорську допомогу не варто чекати, зараз немає меценатів. Раніше було більше. Наразі не знаю, чого так», - каже Петро Хомич.

Усі музеї дотаційні, однак кошти держава для всіх виділяє різні. Наприклад бюджет Маневицького музею цього року в межах 10 тисяч гривень без зарплати та комунальних послуг, а от в інших районах 1,5 -2 тисячі. Музейні працівники бідкаються, що на такі кошти навряд чи можна щось зробити.

Попри негаразди відзначення Дня Музеїв ніхто не відміняв, тож протягом тижня у музейних установах Волині триватимуть різноманітні заходи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus