USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Горілка може подорожчати

30 Серпня 2010 09:35
Держконцерн «Укрспирт» вже втретє в цьому році має намір підвищити відпускну ціну спирту.

З 1 вересня його вартість збільшиться майже на 30% – до 105 грн/дол, – розповів глава концерну Ігор Сухоносов.

Це буде найзначніше зростання ціни з початку року – на 29,6%, з 81 грн/дол. до 105 грн/дол. За словами Сухоносова, необхідність підвищення вартості спирту викликана подорожчанням сировини та енергоносіїв, – пише ТСН.

«У собівартості спирту енергетична і сировинна складові займають 92%, а 8% – це транспортні витрати і заробітна плата. Рентабельність заводів при цьому – 5-7%», – сказав він. У липні-серпні ціна зернових піднялася більш ніж на 20%, а природний газ для промисловості з 1 серпня подорожчав на 9,8%.

Виробники вважають підвищення цін на спирт необґрунтованим, звинувачуючи «Укрспирт» у монополізмі і вимагаючи поліпшення якості продукції.

«Якість спирту не змінюється, ніхто не проводить модернізацію», – сказав один з учасників горілчаного ринку.

Ігор Сухоносов відзначає, що спирт відповідає держстандарту, тому є якісним. Віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В’ячеслав Сокерчак вважає, що виробники повинні через Антимонопольний комітет з’ясувати обґрунтованість підвищення цін: «Логічно звернутися в Антимонопольний комітет, тому що раніше ціни встановлювали спиртзаводи, а зараз їх диктує центр».

За підрахунками учасників ринку, ціна пляшки горілки ємністю 0,5 л незабаром підвищиться в роздробі на 2-3 грн.

Втім, підвищення цін на горілку буде більш значним через перегляд ставки акцизу. «Якщо в січні ми купували спирт за ціною 72,5 грн / дол, то з вересня будемо змушені платити 113-115 грн / дол. Це значний стрибок, який відіб’ється на вартості алкогольної продукції в роздробі. Ціна залежить і від ставки акцизу, який з 1 вересня підвищиться до 39,4 грн / л 100-відсоткового спирту», – говорить директор з правових питань ЛГЗ «Хортиця» Геннадій Васюков.

У компанії не повідомляють, як зміниться вартість їхньої продукції після збільшення цін на спирт, але вважають, що уряду необхідно ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілку – хоча б 20 грн/0,5 л. З жовтня 2009 року мінімальна ціна становить 17,96 грн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus