USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Гроші заробітчан можуть врятувати українців?

4 Грудня 2014 14:10
Грошові перекази давно стали рятівним колом для багатьох сімей.

Водночас для низки країн перекази відіграють важливу роль в доступі до іноземної валюти та розвитку економіки, - інформує Економічна правда.

Особливе значення надходження валютних коштів з-за кордону має у нинішній кризовий період в Україні.

Навіть коли з держави втікає капітал, трудові мігранти залишаються найбільш лояльними інвесторами.

У важкі часи вони можуть не тільки не зменшувати, а й збільшувати перекази на батьківщину. Стимулювання цього процесу повинно стати державним пріоритетом.

Країни, що розвиваються

Згідно з оцінками ООН, кількість мігрантів, що живуть за межами рідних країн, з 1990 року до 2013 року збільшилася на 50%, сягнувши 231,5 млн осіб. За прогнозами експертів, ця цифра буде зростати, а тому - й обсяги та роль грошових переказів.

Річний обсяг глобальних грошових переказів за останнє десятиліття виріс більш ніж удвічі: з 192 млрд дол у 2003 році до 551 млрд дол у 2013 році.

Згідно з останнім звітом Світового банку, присвяченим темі міграції та переказів, у 2017 році сума грошових переказів сягне рекордного рівня - 667 млрд дол, причому близько 75% коштів надійдуть у країни, що розвиваються.

Варто відзначити, що кошти мігрантів давно стали стабільним джерелом фінансування для таких економік, адже перекази удвічі перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій у цих країнах, крім Китаю, і утричі - офіційну фінансову допомогу, спрямовану на розвиток.

Зі слів головного економіста СБ Кошика Басу, 2014 року грошові перекази у висхідні країни збільшаться на 5%. У 2013 році цей показник становив 3,4%.

Прискорення відбувається в основному за рахунок переказів у країни Азії та Латинської Америки, відзначають у банку. Очікується, що перекази в країни, що розвиваються, досягнуть 435 млрд дол у 2014 році та 454 млрд дол у 2015 році.

"Приплив переказів забезпечував покриття значної частини витрат на імпорт у Єгипті, Пакистані, Гаїті, Гондурасі та Непалі", - підкреслив Басу.

Лідерами за обсягом переказів у країну стали Індія і Китай - 71 млрд дол і 64 млрд дол відповідно. Чимало коштів від мігрантів отримали Філіппіни - 28 млрд дол, Мексика - 24 млрд дол, Нігерія - 21 млрд дол.

Попри значні суми, що надходять з-за кордону у великі країни, для цих держав перекази не мають суттєвого значення. Натомість у Таджикистані сума переказів у 2013 році становила 42% ВВП, Киргизстані - 32% ВВП, Непалі - 29% ВВП.
Країни-лідери за співвідношенням обсягу переказів до ВВП, 2013 рік
Країни-лідери за співвідношенням обсягу переказів до ВВП, 2013 рік
Регіональний аспект

Грошові перекази у висхідні країни у Європі та Центральній Азії у 2013 році порівняно з 2012 роком зросли на 7,5% до 48 млрд дол.

Однак 2014 року очікується скорочення темпів зростання. Це пов'язано із слабкими темпами відновлення економіки у регіоні та невизначеністю "в результаті конфлікту в Україні і санкцій західних країн проти Росії".

На зниження обсягів допомоги мігрантів також вплинуть девальвація рубля та російське ембарго, введене РФ у відповідь на санкції західних держав.

Різке падіння рубля до американської валюти істотно зменшить суму переказів у доларах. Логічним же наслідком введення ембарго стало зростання цін на товари за відсутності конкуренції з імпортною продукцією.

Таджикистан, Киргизстан та Узбекистан, які залежні від зовнішніх надходжень, уже відзначили скорочення обсягів переказів від мільйонів людей, які працюють у Росії. У заробітчан збільшилися витрати на життя через зростання цін. До того ж, через девальвацію російської валюти вони тепер можуть купити значно менше доларів.

Згідно з оцінками професора Російсько-таджицького університету Рахмона Ульмаса, перекази мігрантів з Росії у Таджикистан 2014 року впадуть на 30%. У 2013 році у Таджикистан з Росії надійшло 4,2 млрд дол або 417 дол на одного жителя країни.

Сховатися в тінь

Перекази не один рік залишаються головним джерелом притоку валюти і в Україну. Якщо обсяг іноземних і інвестицій у 2012 році становив 6,13 млрд дол, то українці з-за кордону відправили своїм родичам 7,5 млрд дол.

У 2013 році, за даними НБУ, обсяг грошових переказів збільшився на 13,4% до 8,5 млрд дол і знову перебільшив рівень іноземних інвестицій - 5,7 млрд дол.
Динаміка обсягів приватних грошових переказів в Україну, млн дол
Динаміка обсягів приватних грошових переказів в Україну, млн дол
Втім, 2014 року суми переказів заробітчан можуть різко скоротитися. Згідно з даними Нацбанку, приватні грошові перекази в Україну у першому півріччі 2014 року становили 3,33 млрд дол, що на 13% менше, ніж за цей же період 2013 року.
Основні канали надходження переказів в Україну, перше півріччя 2014 року
Основні канали надходження переказів в Україну, перше півріччя 2014 року
Зменшення валютних надходжень може свідчити про зростання частки тіньових переказів. За оцінками фахівців, у 2012 році українці нелегально переслали на батьківщину 1 млрд дол. За даними НБУ, за перше півріччя 2014 року неформальними каналами надійшло 453 млн дол. Однак це лише умовні цифри.

"Складно оцінити реальні обсяги коштів, що надходять в Україну неофіційно. Представництво Міжнародної організації з міграції за фінансування уряду Канади опитує українських громадян та трудових мігрантів, аби отримати реальні дані про обсяги трудової міграції та переказів в Україну", - розповіли у МОМ.

Даних за третій квартал стосовно переказів ще нема, але цілком імовірно, що обсяги валютних надходжень від мігрантів могли продовжити падати. Причина - запровадження у вересні Нацбанком обов'язкової конвертації у гривню валютних переказів з-за кордону на користь фізосіб без відкриття рахунку.

"Протягом дії цього обмеження обсяг виплат грошових переказів через банки суттєво знизився - у два-три рази залежно від системи переказів, валюти переказу та країни-донора", - відзначає заступник начальника Управління організації та супроводження роздрібного бізнесу Укрексімбанку Андрій Гайдуцький.
Водночас регулятор у кінці вересня скасував пункт постанови стосовно переказів і поновив режим виплати коштів без відкриття рахунку в інвалюті.

"Вже у жовтні обсяг переказів суттєво зріс. В Укрексімбанку він досяг серпня 2014 року. Якщо ж порівняти з жовтнем 2013 року, то перекази у доларовому еквіваленті зросли майже у 1,4 разу", - зауважив Гайдуцький.

Як відзначила старший експерт "ОТП банку" Марія Семенець, обмеження, яке діяло протягом нетривалого часу, суттєво не змінило обсяги переказів. "Клієнти, які хотіли отримати перекази у валюті, у цей період відкривали поточні рахунки, тому активізувалося їх відкриття", - пояснила вона.

В цілому експерти відзначають негативний вплив таких заходів регулятора. "Після введення даної постанови у банків виникли проблеми з видачею грошових переказів за всіма системами. Ці проблеми були пов'язані з тим, що банки не встигли налаштувати власні інформаційні системи.

Страховка для держави

Згідно з прогнозами Світового банку, обсяги переказів в Україну 2014 року становитимуть 9 млрд дол, що на 500 млн більше, ніж 2013 року.
Обсяг грошових переказів, 2014 рік, прогноз, млрд дол
Обсяг грошових переказів, 2014 рік, прогноз, млрд дол
Втім, зважаючи на падіння надходжень у першому півріччі, можна очікувати скорочення обсягів у кінці року. Хоча, можливо, тільки офіційними каналами.

У 2014 році перекази через банківську систему становитимуть 7 млрд дол або 7% ВВП, прогнозує Гайдуцький. У 2013 році цей показник становив 4,7% ВВП.

Безперечно, перекази - ефективний механізм боротьби з бідністю. Жителі західних областей України мають більше можливостей купувати товари та послуги саме завдяки можливості заробити за кордоном і переказам від родичів.

"У західних регіонах будується утричі більше житла, ніж на сході чи у центрі, крім Київської області. Сім'ї, які отримують перекази, мають уп'ятеро більше заощаджень, ніж в середньому в Україні", - розповідає Гайдуцький.

Завдяки переказам, додає він, у західних областях частка інвестицій в основний капітал за рахунок коштів населення значно більша, ніж в інших регіонах.

В активних міграційних регіонах також значно вищий рівень підприємницької діяльності, зокрема, найбільша частка малих підприємств в обсягах виробленої продукції - 8-12%. В середньому в Україні цей показник становить 5%.

Крім того, рівень доходу малих підприємств і самозайнятого населення також вищий у тих регіонах, де вищий рівень надходження грошових переказів.
Гроші заробітчан можуть врятувати не лише окремих українців та їх сім'ї, а й підтримати економічну стабільність і кредитоспроможність країни. Важливою ознакою потоків грошових переказів є їх стійкість та нециклічність. Дослідження показують, що перекази зростають у міру зростання економічних потреб.

"Обсяг переказів перевищить сукупні надходження прямих і портфельних інвестицій та технічної допомоги. Обсяги переказів можуть навіть перевищити фінансову допомогу МВФ. За шість місяців 2014 року Україна отримала 3,3 млрд дол переказів і 3,2 млрд дол допомоги МВФ", - підкреслює Гайдуцький.

Саме перекази є стабільним джерелом валюти, що допомагає запобігти різким змінам поточного рахунку в період нестабільності, поліпшити кредитний рейтинг країни та сприяти припливу інвестицій.

Визнаючи цей потенціал, низка країн розробила політику, яка допомагає залучати кошти мігрантів у розвиток економіки. Перейняти цей досвід варто і Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Ганзя Показати IP 4 Грудня 2014 14:18
А ніхто не планує розвивати свою економіку за рахунок розвитку української промисловості - радіоелектронної, наприклад, чи важкого машинобудування чи літакобудування? Чи краще в Європі виносити за хворими горшки, ніж працювати в своїй країні на її благо?
віктор Показати IP 4 Грудня 2014 14:39
тільки не так працювати на благо країни як при комуняках...люди - працюйте на себе. живіть багато і щасливо. будете в достатку ви буде благо і в держави
Анатоль до віктор Показати IP 4 Грудня 2014 14:53
Нас вже ніщо не врятує, Вікторе!
Богдан до Анатоль Показати IP 4 Грудня 2014 15:57
Толік - все пропало!!! Втікай в Ростов!!!
Кримчанка Показати IP 4 Грудня 2014 14:51
Та краще вже як при комуняках,нiж так як зараз при вашiй Европi в яку ви нiяк не попадете.
віктор до Кримчанка Показати IP 4 Грудня 2014 15:10
і тобі бажаю щасливо жити в фашистській росії...
Читач Показати IP 4 Грудня 2014 15:36
Читайте блог Олеся Бузини і може прозрієте, сліпці. Українсько-американська влада чи точніше американсько-українська панує в моїй країні, де я став жити за останній рік набагато гірше. В декілька разів
віктор до Читач Показати IP 4 Грудня 2014 15:57
украинци на выборах сказали свое фэ комунякам.регайоналам ..если ты за законы россии то тебя просто по путинским законам надо расстрелять...враг он и есть враг...ти маєш можливість висловлювати свою думку і не потрібно паплюжити українство...хоча я тебе можу зрозуміти - відсторонили від корита а сам заробляти на життя не здатен і ось тепер вирішив залізти в корито путіна...шкода тебе невдаху
Богдан до Читач Показати IP 4 Грудня 2014 15:58
Олесь - це агент кремля )))
Читач до Богдан Показати IP 4 Грудня 2014 16:20
А в Україні всі, хто має іншу ніж офіціальна, думку - це агенти Кремля. Ось ти особисто задовільний, що доляр виріс в 2 рази, а з ним ціни на все, а значить ти став біднішим в 2 рази? А ти задовільний тим, що твої знайомі чи друзі поховали сина чи брата, загиблих в АТО? Чим ти задовільний за останній рік? В чому Бузина неправий?? Правий на 1000%
віктор Показати IP 4 Грудня 2014 16:38
бузина правий в тому що він відробляє путінське бабло...а взагалі він трусливе щеня
Читач до віктор Показати IP 4 Грудня 2014 16:43
А ти з ним знайомий особисто чи ти теж чиїсь гроші відробляєш? Навіть Чичеринда Бузині програв в дискусії за і проти майдану.
Читач Показати IP 4 Грудня 2014 16:51
Читайте сайт острів Галичина. Там наші хлопці все дуже доступно викладають
Дончанин до Читач Показати IP 4 Грудня 2014 17:46
коментар було видалено
дід Піхто Показати IP 16 Грудня 2014 22:48
хто б їздив по чужих країнах по заробітках, якби в своїй країні можна було знайти роботу та заробити на прожиття. а влада замість того, щоб створювати рбочі місця, розвивати вирбництво ( бо усі торгують тільки купляти вже нікому) - розв"язала війну і знищує чоловіків самого активного віку. якби не війна то б уся накопичена негативна енергія була б спрямована саме на таку владу. робіть висновки кому ця війна потрібна...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus