USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Інвестори покидають Україну

13 Вересня 2010 07:37
За першу половину 2010 року в Україну надійшло всього 0,5 мільярда доларів іноземних інвестицій - це майже в 2,5 рази менше, ніж у 2009 році.

Інвестиції з Європи скоротилися в 14 разів. Доводиться визнати - європейські інвестори фактично залишили країну, - пише 12 вересня Український Бізнес-Ресурс.

У минулому році з європейських країн за перші шість місяців в Україну надійшло 1,86 мільярда доларів інвестицій. Мова йде про такі країни, як Голландія, Німеччина, Франція. Інвестиції надходили не на розвиток економіки, а для порятунку банківської системи. Фактично, у європейських інвесторів не було тоді вибору - їм потрібно було рятувати свої українські активи від краху.

Зараз, хоча гостра фаза кризи минула, європейські інвестори демонструють повну байдужість до будь-яких активів в Україні - в результаті за перше півріччя цього року в нашу країну з Європи надійшло всього 132 мільйони доларів інвестицій. Це найнижчий показник за всі ті роки, коли цей показник вперше почав досліджуватися - з 2005 року.

До речі, у минулому році з Європи за першу половину року теж надійшло дуже мало інвестицій - всього 228 мільйонів доларів. Зате вже у другій половині 2005 року за 5 мільярдів компанії Mittal Steel була продана «Криворіжсталь». Купував німецький підрозділ компанії, тому ці гроші були зафіксовані, як інвестиції з Німеччини.

Корупція, політичні чвари і нестабільність, що панували у країні протягом останніх років, впливали на позицію інвесторів та їх ставлення до нашої країни. Проте не так сильно, як це прийнято вважати, - зазнає УБР.

Наприклад, у 2007-2008 роках, коли президент міняв уряд, достроково розпускав Верховну Раду, з Європи в Україну щорічно надходило більше 10 мільярдів доларів інвестицій.

Питання в тому, що Україна може запропонувати іноземному інвестору зараз - чим зацікавити.

Якщо в попередні періоди «на розігріві» були гучні приватизаційні конкурси та масовий продаж українських банків, то після кризи Україна повинна запропонувати інвестору щось нове і привабливе.

Можливо, це можуть бути інфрастуктурні проекти - дороги, мости і т.д., можливо «локомотивами» стануть проекти, пов'язані з наданням послуг - наприклад, готелі або комунальні підприємства.

Але якщо ситуація з інвестиціями кардинально не зміниться вже в другому півріччі 2010 року, то вперше за всі роки Україні доведеться фіксувати не приплив, а відтік іноземних інвестицій, - зазначає видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus