USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кому вигідна нова електростанція у Ковелі?

11 Квітня 2014 10:10
На околиці міста залізничників, в районі багатотисячного мікрорайону «Сільмаш», хочуть збудувати електростанцію, потужністю 3МВт, що має виробляти енергію з біомаси – відходів деревини. Головним інвестором виступає київське товариство з обмеженою відповідальністю «Колбе Україна» спільно з ТОВ «Колбе Пауер». За проектом, вироблена електроенергія має постачатись «в електромережу України» через високовольтну підстанцію ЗАТ «Ковельсільмаш», що вже погоджено з ПАТ «Волиньобленерго».

Як не дивно, але за останні два роки це вже другий проект побудови у Ковелі електростанції. Чи так вкрай потребує електроенергії «електромережа України», і місто на Турії зокрема? Чи хтось просто хоче добре заробити на екології та здоров’ї місцевих жителів?Відповіді на ці запитання шукав журналіст Інформаційного агентства Волинські Новини.
Завідуючий відділом теплоенергетики науково-технічного центру «Біомаса» Євген Олійник
Завідуючий відділом теплоенергетики науково-технічного центру «Біомаса» Євген Олійник


Електростанція від «Колбе Україна»
Компанія «Колбе Україна» є ексклюзивним імпортером гідроізоляційних та антикорозійних матеріалів однієї чеської компанії, займається ремонтом покрівель, реалізуючи метал. І ось «металісти» зі столиці вирішили створити у Ковелі підприємство з переробки відходів деревини на тверду біомасу, з якої вироблятимуть електроенергію. У проекті зазначається, що для спалення в місяць потрібно 10 тисяч кубометрів тріски. Почувши таке, громадськість забила на сполох.

«Скільки лісу хочуть знищити?! Якщо взяти в цілому, то 50 гектарів суцільного лісу буде знищено протягом одного року. Це створення такого собі крематорію, бо важко проконтролювати: чи тріски палили, чи цілі дерева. Реалізація проекту негативно відіб’ється на стані лісів та ґрунтів. Виснаження лісосировинної бази області ставить під сумнів регулярне постачання щепи та відходів. Може, ще візьмуться за вирубку парків у місті? Всі ми вважаємо, що це є базою для проведення маніпуляцій з переробки деревини, і висловлюємо свій протест», – заявив голова Ковельської міської громадської організації «Наше майбутнє» Сергій Дружинович у зверненні до мера міста Олега Кіндера та виконавчого комітету Ковельської міської ради.

Громадські слухання щодо запропонованого на розгляд проекту проводила головний архітектор міста Людмила Мурай, хоч зазвичай на них головує секретар міської ради Михайло Гетьман. «Вийшла накладка, він – в іншому заході», – так пояснила Людмила Любомирівна відсутність Михайла Олександровича. Але невдовзі пан Гетьман увійшов до зали і чомусь, в «гордім одиноцтві», обрав місце аж «на камчатці», подалі від людей. Зважаючи на попередні запеклі громадські слухання, можливо, йому хтось заборонив на них головувати, аби не компрометувати найвищу в місті владу?

Як пояснила Людмила Мурай, у власності «Колбе Україна» є лише приміщення – корпуси викупленого заводу залізобетонних виробів. Тепер власники компанії претендують на земельну ділянку під побудову ТЕС, а це – 1,36 гектара землі. Чому ж місцева влада відразу не забезпечила оформлення земельної ділянки, коли викуплявся завод? Від того, що тривалий час не стягувалась плата за землю, бюджет міста втратив чималу суму коштів, а столичні ділки – навпаки – отримали неабиякий зиск?

«Чи має компанія уже подібний досвід? Чи наш Ковель – перший?» – запитав депутат Ковельської міськради Сергій Кошарук. «Ця міжнародна компанія має досвід експлуатації як котелень, так і заготівлі та подрібнення тріски», – відповів завідуючий відділом теплоенергетики науково-технічного центру «Біомаса» Євген Олійник, зазначивши, що у Словаччині є така ТЕС завдяки інвестору, який «проситься» у Ковель. Євген Миколайович показав на екрані відео про те, як заготовляється тріска. «Компанія приходить для того, щоб інвестувати, повернути свої кошти та отримати прибуток», – наголосив він.

«Нам що, для забезпечення електроенергією не вистачає Рівненської атомної станції? Яка мета будувати ТЕС у Ковелі? Ця фірма буде потім «викачувати» з державного бюджету кошти. Електростанція не конкурентоспроможна, вона себе «не виробить», не виправдає. Повірте мені… Чого я, бізнесмен з України, за світло повинен платити 1,30 гривні, коли держава продає за 25 копійок? Ви мені можете пояснити? Тому що в Україні мафія «заправляє»!» – говорить громадський активіст, підприємець Микола Печенюк.

«Ти що, міністр енергетики? А куди ці гіляки дівати?» – по-панібратськи «тикнув» до нього депутат Ковельської міської ради Геннадій Кіндер, який, звичайно, вміє «робити гроші» на деревині, так як ще донедавна разом із молодшим братом, нинішнім мером міста Олегом Кіндером, заправляв чималим сімейним пилорамним бізнесом. Геннадій Кіндер впевнений, що буде тієї тріски для електростанції. Хоч на місяць, як уже говорилося, її потрібно 10 тисяч кубометрів.

Підтримує проект і директор підприємства «Ковельтепло» Володимир Бойко. «Сьогодні треба вітати, що є такі інвестори, які йдуть у Ковель, вкладають гроші, будуть виробляти продукцію – електричну і теплову енергію – дешеву, яку будуть використовувати ковельчани», – сказав він, згадавши колишнього віце-прем’єр-міністра України з питань паливно-енергетичного комплексу Андрія Клюєва, мовляв, той «жульнічав».
План території електростанції «Колбе Україна»
План території електростанції «Колбе Україна»

Лобіюючи, з доброго дива, в Ковелі якусь маловідому фірму, чи згадав, при цьому, Володимир Бойко історію, коли в часи його «правління», як заступника мера, до міста прибули на переговори представники відомої у світі фірми Contour Global, із статутним капіталом в один мільярд доларів? Інвестори, які здійснюють свою діяльність у сфері інноваційної енергетики в Руанді, Того, Колумбії, Бразилії, Греції, Іспанії, Болгарії, Італії, США та Україні (міста Краматорськ і Богородчани), запропонували тоді ковельській владі модернізувати місцеву теплоенергетику, збудувати новітні технологічні потужності з використання місцевого палива – торфу. Обсяг інвестицій в Ковель планувався в обсягах близько 60 мільйонів доларів. Такі фінансові вливання стратегічно оживляли не лише економіку та зайнятість самого міста, а й прилеглих районів, даючи їх мешканцям можливість легального працевлаштування в галузі промислового виробництва, переробки та транспортування торфу. Однак наша містечкова зарозумілість взяла верх – мабуть, дуже вже захотілося декому покористуватися чужими грошима у своїй дірявій кишені.

Інвестори, які успішно ведуть бізнес на чотирьох континентах, заробляючи понад мільярд доларів на рік, маючи офіс у серці ділового центру світу – на Медісон-авеню нью-йоркського Манхеттену, отримали відкоша від міських апаратників, в результаті чого Ковель втратив багатомільйонні валютні вкладення, які тепер мусить компенсувати вишкребками з свого куцого бюджету. Латаючи морально застаріле обладнання, обмежуючи працівників зарплатою, систематично чекаючи відключення котелень від газу та шукаючи дрова. Це при тому, що Волинь, за наявними даними, лідирує серед інших регіонів держави за загальними запасами торфу – 372153 тисячі тонн.

Хто чи, вірніше, що вплинуло на абсолютного «не жуліка» пана Бойка, аби він так радикально поміняв свою позицію на протилежну? Можливо, чутки про приватизацію очолюваного ним комунального підприємства «Ковельтепло» через механізми конвергенції з структурами прийшлих «енергоданайців» усе ж мають під собою грунт? Часу ж до виборів залишилося ой як мало!
Юрисконсульт ТОВ «Колбе Україна» Вадим Папсуєв розповідає про чесне ім'я своєї компанії
Юрисконсульт ТОВ «Колбе Україна» Вадим Папсуєв розповідає про чесне ім'я своєї компанії

Електростанція від «ГрінЕнерго»
У грудні 2012 року до ковельського мера Олега Кіндера надійшов лист директора державного підприємства «ГрінЕнерго» Данила Афанасьєва з проханням дати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення в постійне користування 20 гектарів землі для будівництва теплоелектростанції загальною потужністю 12 МВт за рахунок земель Ковельської міської ради. Як твердив Афанасьєв, ТЕС буде функціонувати у рамках постанови Кабміну від 8 грудня 2010 року за № 1256 щодо пріоритетних напрямів соціально-економічного та культурного розвитку України, одним із них є проект – «Енергія природи». Хоч в урядовому документі… нічого не сказано про теплові електростанції. Проект «Енергія природи» передбачає створення «чистого» джерела енергії – вітру та сонця.

За проектом, ТЕС від «ГрінЕнерго» повинна була спалювати дрова, торф, тирсу, тріску, солому та відходи в обсягах 65 тонн на годину (120 тисяч тонн на рік), причому залишкового попелу передбачалося майже 5 тисяч! Цю «перлину» планували збудувати за дев’ятсот метрів від багатотисячного житлового мікрорайону машинобудівників. Поки інвестори зароблятимуть на «зеленому тарифі», рахуючи заплановані від спалювання кисню щорічні прибутки у розмірі, що еквівалентно сумі понад 13 мільйонів доларів США, викиди з теплоелектростанції вдихатимуть все місто і навколишні села.

Розробники проекту пишуть, що охолоджена пара майбутньої ТЕС направляється на градирню і прохолодною повертається у контур охолодження конденсатора. Альтернативне споживання передбачається хіба що станційною теплицею. Економіка проекту з часу введення ТЕС в експлуатацію взагалі не передбачає прибутків від продажу гарячої води третім особам. Бізнесмени зароблятимуть практично на легенях та екології ковельчан продажем електрики (її місту не дістанеться), добрив і на компенсаціях, згідно з Кіотським протоколом. Не передбачена й тепломагістраль від ТЕС до міських споживачів. Зрештою, до чого вона потрібна, коли для мікрорайону «Сільмаш» не так давно здана в експлуатацію новенька комунальна котельня, в яку «вбухнули» не один мільйон державних коштів.

Ковельрада поспішила «застовпити» 20 гектарів землі під постійне користування для столичного підприємства. Втім, трапився казус: земельна ділянка, якою міські депутати щедро наділили «ГрінЕнерго» (поспіхом навіть підприємство у рішенні зазначено невідповідно до юридичної назви), належить… Мощенській сільській раді. В цьому потім пересвідчився правоохоронці, коли у районній архітектурі ознайомилися з графічними документами.

Щоб зберегти «лице» при поганій грі, натхненники проекту після публікацій у пресі організували його презентацію не у Ковелі, а чомусь у Луцьку, розповідаючи, як електроенергія вироблятиметься з дерева і трави, а нова комунальна котельня мікрорайону «Сільмаш» отримуватиме з ТЕС теплу воду і «стане пунктом її підігріву до вищої температури». Навіщо ж потрібна «транзитна» котельня? Фахівці, які це розробили, повинні добре усвідомлювати, що трубу з одного до іншого об’єкта доведеться «тягнути» понад кілометр, перекопавши як сам машинобудівний завод, так і прилеглу вулицю Відродження. Насторожує й пропозиція засадити землю біля ТЕС садком, поставити парники для вирощування квітів та городини для містян. Та й як вам таке сусідство із міським діючим кладовищем?

Ковельчанам до «сюрпризів» у своєму місті не звикати. Прокуратура на явне порушенням законодавства «закрила очі». Після гучного скандалу державне підприємство «ГрінЕнерго» відмовилося від земельної ділянки під ТЕС.

До речі, нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про земельну війну поблизу Луцька, коли у Ківерцівському районі незаконно захопили 200 гектарів землі. У селян обманом брали генеральне доручення на пай, що давало законні підстави на привласнення земельної ділянки. Однак зрештою половина людей змогла відстояти свої права.

«Були збори людей, прийшли представники Київської фірми «Грін енерго». Люди сказали своє слово, що вони не хочуть віддавати свою землю тим, хто обманом хоче її відібрати», – сказав голова Журавичівської сільської ради Леонід Лукашук.

Ну, а якою буде доля електростанції від «Колбе Україна» – покаже час.
Депутати Ковельської міської ради Геннадій Кіндер та Володимир Бойко
Депутати Ковельської міської ради Геннадій Кіндер та Володимир Бойко
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Керівництво на мило Показати IP 11 Квітня 2014 11:00
"Свої пропозиції відносно осіб, щодо яких необхідно провести процедуру громадської люстрації, просимо подавати Координаційній раді Комітету на електронну пошту [email protected]"
спостережливий Показати IP 11 Квітня 2014 11:17
вчіть матчастину. для того щоб давати електричну енергію в енергосистему Украіни треба мати потужність 20мегават а то будуть постачати з велосипедного динамо
Анонім до спостережливий Показати IP 11 Квітня 2014 11:22
ідея з електростанцією попахує крупним аферизмом...
ник до Анонім Показати IP 2 Квітня 2018 00:56
ктоб сомневался..рога и копыта в ковели процветають..хай розкажуть куда дилы гроши на чистку водохранилища скики почисстылы и куда дилы землю..та земля в киндера на дачи а дача мабуть построена за гроши на яки малы чистыты хранилище
Анонім до спостережливий Показати IP 16 Квітня 2014 09:33
Ідея проекту відповідає пріорітетним напрямкам розвитку в секторі енергозбереження та відновлювальних джерел енергії. Підтвердження читати тут http://www.investgazeta.net/ekonomika/alternativy-net.-15-sovetov-ob-energosberezhenii-165146/
88 Показати IP 11 Квітня 2014 11:23
Краще б на фікаліях електростанцію побудували.
терзают смутные сомн Показати IP 11 Квітня 2014 11:45
Трошки пошукав по публічній інформації і виявив, що заявлена в Ковелі словацька «міжнародна компанія має досвід експлуатації як котелень, так і заготівлі та подрібнення тріски», "у Словаччині є така ТЕС завдяки інвестору, який «проситься» у Ковель", «компанія приходить для того, щоб інвестувати, повернути свої кошти та отримати прибуток» є не зовсім такою, як її показали довірливим полішукам. Коли компанія діє, як торгова,основний бізнес якої експорт та імпорт з України та країн СНД (колишнього СРСР) і торгівля з цими країнами в ЄС, має працевлаштованою лише одну людину і заявлений річний дохід в розмірі 131 тисячі доларів і не має офіційного сайту, то таку фірму важко назвати енергетичною компанією, яка експлуатує ТЕС. Дивіться самі: http://katalog.centrum.sk/kolbe-sro/d02f42540ed1e8b38994811026c45ad5.html http://www.salespider.com/bw-19977765/kolbe-sro А от ТОВ "КОЛБЕ УКРАЇНА" взагалі компанія із статутним фондом в 60 тисяч гривень, засновниками якої є згаданий вище словацький "гігант" (внесок - 15 тисяч гривень) і кіпрський офшор KOLBE ENERGY LIMITED з Нікосії (внесок - 45 тисяч гривень). Основний вид економічної діяльності ТОВ "КОЛБЕ УКРАЇНА" - Оптова торгівля металами та металевими рудами, але ще має статутну діяльність в сфері лісозаготівлі, лісопильного та стругального виробництва, вантажного автомобільного транспорту, надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря. Вироблення електроенергії це товариство не заявляло.
Каспер до терзают смутные сомн Показати IP 14 Квітня 2014 15:35
Перевіряйте офіційні дані, а не ті, що у відкритому доступі.
сільмашівець Показати IP 11 Квітня 2014 11:50
Геть аферюг з Ковеля!!!
Неправду кажуть! до сільмашівець Показати IP 11 Квітня 2014 17:49
Сайт проКОВЕЛЬ вказав слова представника компанії: «Місце розташування ТЕЦ – за 800 метрів до найближчого житлового будинку...». Але ж це не правду кажуть приїжджі! http://i33.fastpic.ru/big/2014/0411/63/1ec15d5d86b463f63c107fc70e75c563.jpg До найближчого житлового будинку 385 метрів!
Анонім до Неправду кажуть! Показати IP 11 Квітня 2014 20:05
Саме так! Тому що кажемо: тікайте з Ковелю аферюги, бо за вила доведеться братися!
cпостережливий до ан Показати IP 11 Квітня 2014 11:52
100%=вірно
Горохівець Показати IP 11 Квітня 2014 11:55
3 МВт - це дурня. Варіант наперед збитковий. Бензину і соляри для звезення тирси і обрізків потрібно буде на 5 МВт витратити. Просто хочуть гроші з бюджету вкрасти на "вітряки Вітренко". Сміх курям! До Кузнецовска недовантаженого рукою подати, де 1 квт-година 0,04 грн. Люди! Гоніть Бендерів в Нью-Васюки.
Анонім до Горохівець Показати IP 16 Квітня 2014 09:30
Читайте коменти нижче
Я балдю Показати IP 11 Квітня 2014 12:25
То таких дипломованих спеціалістів наші вузи випускають?
Анонім Показати IP 11 Квітня 2014 13:08
Ті кіндери вже усій ковельській громаді поперек горла стоять своїми оборутками. На люстрацію !
Олексій Показати IP 11 Квітня 2014 21:49
Класно, отакі в нас у Ковелі аферисти - ніхто копійки е інвестує, щоб не обдурити. І чим бідніші люди, тим більше аферистів. Нащо тоді та електростанція? Кому треба таке щастя? Весь ліс спалять за наші гроші а тоді - ні лісу, ні електрики.
Константин Показати IP 12 Квітня 2014 16:39
Такі підприємства необхідно розміщувати на віддалі не менше 3 км від житлової зони. В Україні надлишок ел.енергії. А централізоване теплопостачання - не вигідне. Вигода для населення буде тільки, якщо ел. мережа буде повністю окремою, і вартість ел. енергії буде в 5 разів нижче існуючої в Україні, чи підприємство вироблятиме термо- чи біо- газ, який постачатиметься в будинки. Наполегливість підприємців на земельній ділянці, розташованої в 1 км зоні від міста свідчить про те, що спочатку хочуть заробити гроші на реалізації проекту, потім занедбати завод, здати металобрухт і стати власником земельної ділянки.
Євген Олійник до Константин Показати IP 16 Квітня 2014 07:44
Відстань до житлової забудови визначається нормативними документами, а не бажанням громади. Читайте Закон України "Про планування і забудову територій " та Наказ МОЗ України N 173 від 19.06.96 "Про затвердження Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів" Додаток 4: Клас IV. Санітарно-захисна зона 100 м 3. Виробництво будівельних матеріалів (що відповідає заводу ЗБВ) Для деревоперобних підприємст з подрібнення деревини, котельних та ТЕЦ СЗЗ не встановлена, а відповідно вона визначається розрахунком. Для інформації громадськості: Клас II. Санітарно-захисна зона 500 м 1. Скотомогильники із захороненням в ямах. 2. Сміттєспалювальні та сміттєпереробні заводи. 3. Полігони твердих побутових покидьків. 4. Ділянки компостування твердих покидьків та нечистот населеного пункту. Клас III. Санітарно-захисна зона 300 м 1. Кладовища. 2. Центральні бази по збиранню утильсировини.
патріот Показати IP 12 Квітня 2014 20:41
Ковелю потрібно три мери, шевчук ,кошарук, кіндер, ці руки нічого не крали бо вони не їхні .все конфіскувати. Слава україні!
Євген Олійник (допов Показати IP 14 Квітня 2014 13:37
Вітаю усіх дописувачів й дякую за ваші відгуки на поданий до розгляду проект. Шкода лише, що мало хто з вас ходить на громадські слухання й вникають в суть питання. Я надам деякі відповіді щодо критики та зауважень та хочу нагадати, що до 11 квітня приймаються зауваження по проекту в відділі архітектури. Я не буду переходити на особистосі й буду віпоовідати в порядку черги: 1) Група компаній "Kolbe" представлена в Україні й ви можете ознайомитися з їх діяльністю: "Колбе Форест" http://triska.com.ua/ та "Колбе енерджі" http://www.kolbe-energy.com/index.php/ru/. 2) До мережі може бути приєднана люба електрична потужність якщо для цього є технічні можливості - ТП, РП. РП "Ковельсільмаш" має таку технічну можливість. Перелік обєктів відновлювальної електроенергетики на сайті НКРЕ http://www.nerc.gov.ua/?id=10452 3) Фекалії, як варіант, але не для даного проекту. Для інформації - ТЕЦ на курячому посьоді будується в Павлограді, 4) у видах діяльності компанії, дійсно, ще немає виробництва електричної енергії, проте є виробництво теплової у виглідя води та пари. Розширити перелік видів діяльності не становить великої юридичної проблеми, важливішим є питання необхідності в цьому якщо не буде вирішене питання з будівництвом ТЕЦ. З податковї точки зору це питання буде вирішене в любому випадку. 5) інформація про відстань 800 м до житлової забудови взята з Пояснювальної записки до "Детального плану ділянки забудови", що розроблено на замовлення Ковельської міської ради. Навіть 350 м не створюють загрози, скільки вимог до розміру санітарно-захисної зони для ТЕЦ такої потужності не встановлюється. Розмір санітарної зони визначається в результаті розрахунку розсіювання в рамка розділу проекту Оцінки впливу на навколишнє середовище, що є обовязковим для усіх проектів й буде виконано на етапі проектування. Окрім того, цей розділ проходить обовязкову екологічну експертизу без якої дозвіл на будівництво не видається. 6)Проект повністю комерційний й для його реалізації не планується залучення бюджетних та державних коштів, тому говорити про "відмивання" бюджетних коштів абсолютно безвідповідально. 7) "@Я балдю" - не вам вирішувати про рівень дипломованих спеціалістів. Раджу продемонструвати ваш рівень знань та компетентності в даному питанні на наступних громадських слуханнях. 8) Звертаю особливу увагу, що паливом буде не ліс й не дрова, а відходи заготівлі та переробки деревини, те що спалюють в лісах, висипають в ярах та річках. 9)Щодо передачі земельної ділянки для будівництва, то мова йде про її ОРЕНДУ, а не передачу у власність. Сама територія занедбана, а від заводу залишилися руїни й напіврозвалений цех де й планується розмістити обладнання. 10) Я не знаю, навіщо й звідки автор статті вказав цифру 20 га та фото енергоблоків по 300-600 МВт вугільних електростанцій, але це зовсім не віповідає потребі та ідеї проекту від компанії "Колбе". Шановна громадо, я глибоко переконаний, що залучення інвестицій в розвиток міста буде корисним для розвита, але чому місто цим не користуєтьс мені не зрозуміло. Регіон багатий на деревину, торф та має власне виробництво котлів "Кальвіс", але до цього часу ви платите за імпортний газ. Я сподіваюсь, що заплоноване подорожчання газу для населення та підприємства ЖКГ й підняття тарифів на опалення змінять ваше відношення до інвесторів. Запрошуємо до відкритого діалогу.
питання по тексту до Євген Олійник (допов Показати IP 14 Квітня 2014 18:30
Який стосунок має НТЦ "Біомаса" до ТОВ "Колбе Україна"? Наведіть приклади вашим словам «Ця міжнародна компанія має досвід експлуатації як котелень, так і заготівлі та подрібнення тріски». Для чого виробляти електроенергію, коли в Україні і в Ковелі її дефіциту немає? Якою буде перспектива проекту в контексті того, що на минулому тижні оголошено, що Японія вимагає повернення коштів, виділених Україні за Кіотським протоколом і розриву договору?
Про Колбе-Україна. до питання по тексту Показати IP 15 Квітня 2014 09:56
Інформацію про досвід компанії Колбе в Україні ви можете знайти на сайті: http://triska.com.ua/ та http://kolbe-energy.com/index.php/ru/ . Що стосується необхідності виробництва "зеленої" електроенергії, то Україна є членом енергетичного співтовариства та має намір підписати угоду про всту до ЄС, однією з вимог всуту є 11% кінцевого споживання енергії повинно бути з відновлювальних джерел. Отже, Україна взяла не себе такі зобовязання й розробила Дорожню карту ВДЕ, де по кожному виду відновлювальної енергії має бути досягнутий певний рівень. Таким, чином такі проекти сприяють виконанню зобовязань, а для цього держава підтримує інвесторів "зеленим" тарифом на таку електроенергію. Збільшення частики "зеленої" електроенергії сприяє зниженню викидів парникових газів від спалювання газу та вугілля в котельних та ТЕЦ. Щодо Кіотського протоколу, то є кілька мехнізмів їх реалізації - Механізми чистого розвитку та механізми спільного впровадження. Кошти від Японії були виділені державі Україна, що продала надлишок Одиниць Встановленої Кількослі й зобовязалася використати ці кошти (в державних та бюджетних установах) на зменшення викидів парикових газів шляхом підвищення енергоефективності. Проект Колбе не має відношення до Кіотських коштів оскільки це комерційний проект й він не може отримати "японських" коштів на реалізацію - лише власні.
Анонім до Євген Олійник (допов Показати IP 14 Квітня 2014 18:32
Розкажіть краще людям про так званий зелений тариф. Як ваша компанія "Колбе" буде на державі гроші заробляти.
Про "зелений" тариф до Анонім Показати IP 15 Квітня 2014 10:06
Зелений тариф - спеціальний стимулюючий тариф для інвесторів, що виробляють "зелену" електроенергію. Це як механізм стимулювання розвитку електроенергетики, її модернізації, деверсифікації та підвищення надійності енергопостачання. Всі механізми прописані в ЗУ "Про електроенергетику". Україна має намір стати членом ЄС тому зобовязана виробляти й споживати не менше 11% енергії з відновлювальних джерел. Основні напрямки використання - теплова та електрична енергія. "Зелена" теплова енергія абсолютно державою не підтримується на законодавчому рівні, а тому цим питанням мало хто займається. Єдиним законодавчоврегульованим механізмом є виробництво "зеленої" електроенергії, що дає надію й можливість інвестору хоч якось себе страхувати від інвестиційних ризиків . Держава закуповує усю електроенергію від АЕС, ТЕС, ТЕЦ, кгу, ВЕС, СЕС, МГЕС та ін змішує її й продає через єдиний ринок. Оскільи в Україні 48% е/е виробляється на вугільних ТЕС та 50% на АЕС то така е/е є "брудною" й країни ЄС не хочуть її купувати. Тому від України вимагають "підмішувати" зелену е/е, що дозволить збільшити обсяги експорту та покращить вплив на навколишнє середовище.
пану Олійнику Показати IP 14 Квітня 2014 18:28
20 гектарів має відношення не до Колбе, а до ГрінЕнерго. Уважніше треба читати.
20 га до пану Олійнику Показати IP 15 Квітня 2014 10:10
Я уважно читав статтю й знайомий з проектом ГрінЕнерго й Нацпроектом Енергія біомаси. Моя особиста думка, що автор статті змішав ці проекти, чим дискредитував обох інвесторів й вводить в оману громадськість, яка не вникає в деталі конкретного проекту де йде мова про 1,3 га промзони.
Анонім до 20 га Показати IP 16 Квітня 2014 14:48
Я теж була присутня на цих слуханнях. Чим журналісти дискредитували інвесторів? Тим що озвучили ту говорильню? Коли Олійника питали одне, а він відповідав друге. Автор показав обидва проекти. Висновок один: на Ковелі хочуть нагріти руки жуліки.
Євгену Олійнику Показати IP 14 Квітня 2014 18:49
Якщо вже така груба помилка в пояснювальній записці до "Детального плану ділянки забудови" (відстань до житлової забудови насправді 385 м, а не 800), то яка може бути довіра до всього решта проекта? В нас як завжди все побудовано на брехні та злодійстві! Пане Євгене Олійнику, Ви десь ще побудували в Україні таку електростанцію? Ні. То чим Вам і Вашій компанії так наш Ковель "припав до душі"? Зробіть в іншому місті, в тому ж Луцьку чи Нововолинську таку станцію, а ми подивимося. У нашому багатоквартирному будинку всі виступають проти електростанції, що задумав будувати той осточортілий Кіндер-сюрприз. Знайте якщо будете будувати то вийдемо на мітинг протесту.
Євген Олійник до Євгену Олійнику Показати IP 16 Квітня 2014 07:56
Навіть якщо в проекті Детального плану забудови вказано, що 800 м, а насправді 385м. Це не має значення, оскільки незалежно від відстані виконується розрахунок розсіювння викидів в атмосферу від димової труби чи двигуна когенераційної установки. На основі характеристик клімастичних умов регіону та потужності викидів, концентрації викидів виконується розрахунок Оцінки впливу на навколишнє середовище де визначається концентрація забруднюючих речовин в приземному шарі на межі санітарної зони, або навпкаки по допустимій концентраці визначають санітарну зону. В межах санітарної зони можуть навіть бути поліклініки, але не житлова забудова. Тому розрахунком перевіряють, чи не перевищує санітарна зона відстані до житлової забудови. В розрахунку також враховується висота забудови, що в даному випадку суттєва, оскільки корпуси "Сільмашу" високі й перешкоджають прямому потраплянню забруднень до житлової забудови. В любому випадку шляхом вибору достатньої висоти димової труби досягають забезпечення необхідних умов розсіювання. Цей розділ проекту є обовязковим й проходить обовязкову експертизу, а без неї не надають дозвіл на початок будівництва.
Анонім Показати IP 15 Квітня 2014 09:42
Стаття розпочинається з картинки де вказано 20 га , що немає відношення до проекту.
Якщо очі є до Анонім Показати IP 15 Квітня 2014 15:49
то неважко побачити, що в статті вказано: "Електростанція від «ГрінЕнерго» У грудні 2012 року до ковельського мера Олега Кіндера надійшов лист директора державного підприємства «ГрінЕнерго» Данила Афанасьєва з проханням дати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення в постійне користування 20 гектарів землі для будівництва теплоелектростанції загальною потужністю 12 МВт за рахунок земель Ковельської міської ради". І картинка показує де передбачили тих 20 гектарів. Для чого нові потужності електрогенерації в Ковелі, коли вчора ЗМІ повідомили, що другий енергоблок Рівненської АЕС відключений від мережі в ніч на понеділок у зв'язку з балансовим обмеженням (відсутність попиту), повідомляє прес-служба Міненерго. Напередодні також у зв'язку з відсутністю попиту був відключений третій енергоблок Південно-Української АЕС, розташованої у Миколаївській області. На атомних станціях України станом на понеділок в роботі знаходяться десять з 15 енергоблоків.
Євген Олійник до Якщо очі є Показати IP 16 Квітня 2014 08:13
Шановні дописувачі, якщо ви енергетики чи електроенергетики, якщо ви маєте розряд-допуск, чи маєте досвід роботи в РЕС чи обленерго, то ви б знали суть питання. Але, нажаль, більшість знайомі з темою поверхнево й задають це питання дуже часто. Карата електрогенеруючих потужностей України за цим посиланням яку я розробив для вашої обізнаності http://biomass.kiev.ua/useful-info/maps/1039-ukrainian-power-generation-map В Україні 50% електроенергії виробляється на АЕС, ще 47% на вугільних ТЕС, інші на блок-станціях. Так, в Україні є надлишок встановленої електричної потужності, але є катастрофічний дефіцит маневрових потужностей, що забезпечують покриття пікових навантажень. Зараз ці піки згладжують вугцльні блоки вугільних ТЕС 200- 300 МВт, а інші 600-800 МВт це робити не можуть. АЕС та ТЕС несуть базове електричне навантаження й не використовуються для покриття піків електроспоживання. Саме для покриття піків, перетоків в мережах встановлють міські та промислові ТЕЦ, що згладжують їх та являються резервним джерелом енергопостачання районів. Таким чином, Рівненська чи Хмельницька АЕС здатна забезпечити західу Україну повністю, але , нажаль, вони не покривають пікових навантажень, а тому відключаються блоки, бо вони не можуть працювати при знижених навантаженнях. ! Висновок, навіть якщо Рівненська АЕС знаходиться біля вас в 60 км, у випадку зменшення споживання вона зупиниться й те, що в неї 2800 МВт потужності - це Ковелю не допоможе! Тому автономні, джерела енергопостачання - дуже важлтво!
ник до Євген Олійник Показати IP 2 Квітня 2018 00:50
послухай грамотею ты нам эту самую штуку в лапти не обувай... и лапшу на вуха не вишай..нам крематорий в городи не треба и волынь вырубаты и превращаты в пустыню тоби нехто не дасть хочеш автономни джерела став витряки робы станцию вид сонця...крохоборы вы хлопци.вам виры нема. вы продажни. вы не украинци.
До Анонім від Євгена до Анонім Показати IP 16 Квітня 2014 09:30
Чому б вам не підприсати картину, що це проект ТЕЦ ГрінЕнерго й розмістити її в тій частині де йде мова про ГрінЕнерго, а то картинка на початку та в кінці статті й без підпису.
ник Показати IP 2 Квітня 2018 00:44
в основном наши кадры з билого дама миста ковеля мають базарну освиту..юрий бойко коля робыв на заводи ковельсельмаш считався самым тупым кадром завода..керуваты для того щоб воруваты и залышатися на свому мисци от ихня задача...пора вже их або посадыть або нагнать надовго з миста краще назавжды...город ковель мало чим отличается от г волновахи по инжинерным системам жилищному фонду и экогогии...
ник Показати IP 2 Квітня 2018 01:01
краще в вы найшлы инвестора на той завод шо смердить на весь ковельский район шо труить землю и воду на ковельщини а зараз мабуть ця гидото по днипру в чорне море потянеться...цей киндер з братом ще ти диты дейтенандта шмидта..проходимцы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus